Голова обласної ради Валентина Коваленко: «Я приємно вражена роботою освітян, які цілком віддаються улюбленій справі»

02 жовтня 2015, 20:29
Лариса Бачинська, «Шполяночка плюс», №40, 2 жовтня 2015 року

Минулого тижня в нашому районі з робочим візитом побувала голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко. Метою її візиту, як зазначила Валентина Михайлівна, було ознайомлення зі здобутками та проблемами навчальних закладів району — рідної і близькою для неї сфери, на різних ділянках якої їй свого часу доводилось трудитись.

Участь в президії районної ради

Взявши участь у президії районної ради, Валентина Коваленко виступила перед її членами.

– Нині пріоритетним завданням для місцевої влади є забезпечення проведення чесних виборів, — зазначила Валентина Михайлівна. — Адже Президент наголосив, що всім нам потрібні саме чесні вибори, а не їх цікавий результат.

Присутніх членів президії цікавили питання щодо процесу децентралізації, бачення голови того, як зробити прозорішими стосунки у сфері земельних відносин. Депутати наголосили й на тому, що наразі в районі є нагальним питання щодо уточнення меж Шполи, розглянути яке повинна сесія обласної ради.

Таке питання є у порядку денному 43-ої сесії, друге засідання якої відбудеться найближчим часом, — сказала голова обласної ради.

Насамкінець зустрічі Валентина Михайлівна висловила сподівання, що на цих виборах люди віддаватимуть свій голос не кандидатам розкручених партійних брендів, а конкретним людям, яких знають і яким довіряють.

— Сьогодні в радах всіх рівнів мають бути представники, які не вирішували б свої меркантильні проблеми, а думали б про вирішення багатьох нагальних проблем свого народу, — зазначила Валентина Михайлівна. — Нині не час для розбрату. Коли гинуть люди, гріх тим, хто думає про своє черево.

Подякувавши депутатам районної ради за активну співпрацю, разом з керівництвом району Валентина Коваленко вшанувала пам\'ять Героїв Небесної сотні.

Дива в школі роблять не комп\'ютери, а небайдужі люди

З освітянських закладів Валентина Михайлівна першим відвідала Шполянський НВК «Загальноосвітня І-ІІІ ступенів школа №2-ліцей». Директор школи Іван Каракаш провів голову обласної ради класами школи, познайомив з багаторічними здобутками свого учнівського та педагогічного колективів. Під час спілкування та обговорення нагальних проблем школи, наголосив на необхідності оновлення комп\'ютерною технікою шкільного комп\'ютерного класу.

Під час відвідин Шполянської школи №5 її директор Світлана Сотник подякувала обласній і районній владі за те, що були виділені кошти на обладнання внутрішнього туалету у школі та попросила голову облради Валентину Коваленко посприяти у вирішенні проблеми з опаленням. Газовий котел, яким нині опалюється приміщення навчального закладу, вже застарілий і постійно ламається. Валентина Михайлівна пообіцяла посприяти цьому після надання кошторису на це обладнання. Ще однією із проблем школи Світлана Володимирівна назвала необхідність поповнення книжкового фонду бібліотеки.

Під час відвідання Валентиною Михайлівною уроку у третьому класі школи (кл. кер. Т.Кисліченко) її полонив чарівний голос учениці цього класу Софійки Зуєвої, яка виконала для гості українську пісню. На знак вдячності дівчинка отримала в подарунок книжку казок.

— Сьогодні в школі дива роблять не комп\'ютери, а вчителі, ось ці небайдужі люди, які щиро вболівають за свої навчальні заклади,— зазначила Валентина Михайлівна, прощаючись із колективом навчального закладу. — Побажала всьому вчительському загалу та учням любові, миру і успішної України.

Дітей школи-інтернату підтримують благодійники

У планах робочої поїздки Валентини Коваленко було й відвідування Шполянської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-II ступенів Черкаської обласної ради. Її директор Віталій Вербівський розповів голові, що завдяки підтримці влади та партнерів за останні 10 років школу було газифіковано, замінено систему опалення, всі вікна та двері, реконструйовано І та II поверх спального корпусу, відремонтовано їдальню, дах, спортзал та майстерню, придбано комп\'ютери, легковий автомобіль, автобус та мікроавтобус. 160 дітей школи-інтернату, які тут живуть і навчаються, оточені увагою і турботою вихователів та педагогів, мають затишні кімнати для проживання, багато іграшок і всі необхідні шкільні речі.

Всі гості закладу могли пересвідчитись в цьому на власні очі, завітавши на урок до молодших школярів. Класна кімната, де навчаються діти, укомплектована м\'якими меблями, мультимедійною дошкою, в ній затишно і чисто. В перерві уроку діти проводили фізкультхвилинку.

Познайомилась голова облради і з умовами проживання дітей інтернату, відвідавши його спальне приміщення: дитячі кімнати мають сучасний естетичний вигляд, в ігровій – багато м\'яких іграшок, ігор, подарованих благодійниками, в холі — м\'які меблі для відпочинку та перегляду телепрограм. Тут працює й медичний пункт.

Під час спілкування з Валентиною Коваленко Віталій Вербівський розповів, що в інтернат часто приїздять меценати, які надають благодійну допомогу, деякі з них навіть не бажають розголошувати своїх імен. Щороку в день Святого Миколая діти отримують найбільше подарунків від місцевих спонсорів. Під час літніх канікул мають можливість відпочивати за кордоном. Зокрема, нинішнього літа в Італії відпочивало 28 дітей.

Велика сила громади

Після відвідин школи-інтернату Валентина Коваленко ознайомилася із роботою Товмацького навчально-виховного комплексу, який бере участь у проекті ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІІ». Виступаючи перед працівниками школи, Валентина Михайлівна наголосила на великій силі громади, яка лише об\'єднавшись може вирішити безліч проблем, на важливості народного контролю за всіма процесами, що відбуваються нині у суспільстві.

Для бібліотеки Товмацького НВК та кожного із відвідуваних раніше навчальних закладів голова обласної ради Валентина Коваленко вручала подарунки — літературу рідного краю.

Підсумовуючи в інтерв\'ю для журналістів результати свого візиту, Валентина Михайлівна зазначила, що була приємно вражена тим, що побачила сьогодні роботу освітян, які цілком віддаються улюбленій справі. Незважаючи на складні економічні та політичні обставини в державі, вони працюють як справжні менеджери. Не скаржаться на життя, а просто якісно роблять свою роботу. Тож і влада має більше приділяти увагу освітній галузі, її потребам і проблемам, — зазначила насамкінець голова обласної ради.