Валентина Коваленко перевірила, чи тепло буде в школах

25 вересня 2015, 13:46
Лариса Соколовська, «Черкаський край», №76, 25 вересня 2015

Оскільки до виборів у жовтні буде ще одне пленарне засідання сесії обласної ради, її голова Валентина Коваленко у робочій поїздці на Шполянщині визначила ряд питань, які треба поставити в порядок денний сесії.

Так, на зустрічі з депутатами райради Валентину Коваленко попросили вирішити на сесії питання уточнення меж Шполи. Район розбурханий питаннями децентралізації, стану доріг. А за які сили голосувати на виборах, що наближаються? Як вважає голова облради, треба голосувати не за бренд, а за людей, відомих гідними справами.

На зустрічі було вирішено вивчити забезпечення продуктами шкіл і дитсадків та заслухати на сесії райради 1 жовтня. Адже поки райдерж¬адміністрація стримує ріст цін на свинину тим, що просить підприємців вивозити товар на базар, в одній із сільрад її голова продає в дитсадок свинину по 95 гривень за кілограм.

Пульс освіти Валентина Коваленко промацала у чотирьох школах.

Він бадьорий у ЗОШ №2-ліцеї м.Шпола, судячи з енергійності її директора Івана Каракаша. Понад півтисячі дітей, які тут навчаються, спеціалізуються з математично-технологічного профілю. Частина з них — це кадри для міжшкільного навчально-виробничого комбінату, одного з останніх в області, де можна здобути десять спеціальностей, — швачки, медсестри, водія, тракториста й інші. Школа зекономила місячну норму газу. А в районі вирішили: кошти, зекономлені на енергоносіях, підуть учителям — по 20 відсотків доплати за престижність професії. А от міська рада пошкодувала 404 тисячі гривень учителям на індексацію, зауважив принагідно голова районної ради Іван Скорик.

У міській ЗОШ №5 через Валентину Коваленко подякували депутатам облради за ті сто тисяч гривень, які надали на будівництво внутрішнього туалету. Директор Світлана Сотник назвала три цілі, над якими зараз працює: поповнити бібліотеку, «щоб діти на перервах не гралися телефонами, а стояли з книжкою». Хоч і кажуть, що дива в школі роблять не комп’ютери, а вчителі, та мати більше комп’ютерів: їх сім, а дітей у школі майже дві сотні. І конче потрібен, надодачу до газового, запасний котел. Валентина Коваленко порадила підготувати кошторис на котла до сесії облради.

У Товмачі школа, куди їздять діти ще з трьох сіл, чого гріха таїти, обдерта.

— Ще попередній директор казав, що з району ніколи нічого нашому закладу не перепадало, — каже теперішній директор Валентина Погоріла. — Одно — косметичний ремонт, косметичний… Узимку дуже холодно. Коли я прийшла сюди у 1995 році, тут узагалі було, що помиють підлогу — і кригою береться… Ми зробили нову кочегарку, то останніми роками принаймні роздягнуті діти вчаться. Вхідні сходи були страшні. Мій чоловік узяв сітки зі старого ліжка, порізав і трохи укріпив. Ну скільки ті батьки можуть на школу дати, як без роботи сидять? І вчителі: прийшов молодий спеціаліст — зарплата 1200. Місцеве господарство трохи допомагає. Аж як став головою села Сергій Коваль, почалася справжня увага до школи.

Школу хочуть зберегти. Бо в громаду воліють ні з ким не об’єднуватись, ще придивитись. Зараз у школі міняють вікна. З них 55 — коштом сільради, на це піде 200 тисяч гривень. Та ще 46 вікон, як розповів Анатолій Козленко, голова громадської організації «Товмач», плюс реконструкція системи опалення, планується коштом проекту ПРООН. «Товмачу» на це дають 10 тисяч доларів, плюс 60 тисяч — сільрада, 14 тисяч — громада села, спонсори. Ймовірно, що проект буде реалізовано цього року.

Відвідала Валентина Коваленко і Шполянську спеціальну загальноосвітню школу-інтернат І-ІІ ступенів Черкаської обласної ради.

В усіх закладах подарувала книжки для навчального процесу, зокрема й свого авторства. В одному з класів поцікавилась:

— Діти, ви любите книжки?
— Та-а-ак!
— А які читаєте?
— «Українську мову», — почувся слухняний голосок.