Артисти погорілого театру пікетували сесію облради

23 вересня 2015, 18:50
Сергій Халупінський, «Вечірні Черкаси», №38, 23 вересня 2015 року

Театральна лихоманка, що вже понад два місяці не дає спокою артистам обласного академічного музично-драматичного театру ім. Т.Шевченка, минулого четверга перекинулася й на обласну раду. Вимагаючи звільнення в.о. художнього керівника та повернення до роботи усуненого директора, працівники театру влаштували під стінами Будинку рад театралізований пікет, що згодом продовжився у сесійній залі. І хоч депутати нічим не могли допомогти у цьому конфлікті, театрали частково таки домоглися свого: під тиском художній керівник Сергій Проскурня прямо в сесійній залі заявив про звільнення за власним бажанням.

Для театрального бунту склалися всі передумови: спочатку загадкова пожежа, потім конфлікт між колективом і в.о. художнього керівника. Масла у вогонь пристрастей додало передчасне усунення керівника театру Володимира Осипова. Усе це привело театралів під стіни Будинку рад. На вході вони зустріли депутатів \"каталкою\" з конаючим хворим, що символізував стан театру, а також гаслами \"SOS, SOS!\", \"Театр Шевченка – гаряча точка Черкас\", \"Ми готові до театрального майдану\" та \"Відішліть Проскурню на Банкову назавжди\".

Вулична акція не принесла театралам бажаного результату, тож із початком роботи сесії вони зайшли до сесійної зали й стали з плакатами в руках перед трибуною та президією. Але депутати, аби не порушувати регламент, спробували продовжити роботу. Та вона не занадилася: голові обласної ради Валентині Коваленко доводилося по кілька разів ставити одні й ті самі питання на голосування. Зрештою керівник фракції партії \"Батьківщина\" Анатолій Бондаренко закликав Валентину Коваленко зважити на акторів і надати їм слово. Інакше пригрозив, що фракція у повному складі залишить залу.

Вимоги театралів озвучила заслужена артистка України Наталія Мамалига. Вона повідомила, що артисти власними силами вирішили відновити свій театр й створили благодійний фонд \"Черкаський театр\". Та закликала депутатів і небайдужих черкащан надати посильну допомогу. Разом із тим Наталія Мамалига озвучила вимоги колективу щодо звільнення в.о. художнього керівника Сергія Проскурні.

– Ми переконані в тому, що відбувається цілеспрямоване знищення нашого черкаського театру. В.о. худкерівника пан Сергій Проскурня був делегований ще владою Януковича, через Ганну Герман, при владі Тулуба, щоб режисувати концерти і презентації Партії регіонів. У нас горе подвійне – згоріло приміщення і немає згоди між керівниками. Заберіть нашого в.о. худкерівника, будь ласка, назад на Банкову, – закликала Наталія Мамалига і попросила оголосити конкурс на заміщення посад і директора, і художнього керівника театру, але з обов\'язковим урахуванням думки колективу, адже \"будь-хто не підходить\".

Голова профкому театру Наталія Вірган від імені колективу звернулася до депутатів із проханням \"зробити усе можливе для того, аби нарешті вирішити на користь колективу ситуацію з художнім керівником і залишити на посаді директора Володимира Осипова\".

Для Валентини Коваленко вимоги артистів новиною не стали, але у безвихідь таки поставили. За її словами, свого часу були внесені зміни до статуту театру, за якими керівників призначає і звільняє департамент культури. До всього голова облради конфлікт назвала \"суто внутрішнім кадровим питанням\", оскільки сам Осипов і призначав на посаду Проскурню.

– Ми як обласна рада його не призначали, а отже, не можемо і звільняти. Ми можемо лише висловити свою думку з цього приводу, – констатувала Валентина Коваленко.

Важко припустити, чим закінчилася б ця акція протесту: з одного боку – готові до \"театрального майдану\" актори, з іншого - безправні в цьому питанні депутати. Ситуацію врятував сам винуватець Сергій Проскурня. Під невдоволені вигуки театралів він намагався пояснити, що пожежа стала наслідком бездіяльності дирекції театру й особисто Володимира Осипова й для того, аби зупинити цей \"безумний конфлікт\", продемонстрував усім присутнім свою заяву про звільнення за власним бажанням. Таку несподіванку актори вітали оплесками та радісними вигуками \"Ура!\" і \"Браво!\".

Цього дня депутати ще двічі розглядали питання театру, щоправда, вже у робочому порядку. Зокрема, вони звільнили театр від сплати 50% надходжень від орендної плати, дозволивши використовувати ці кошти на господарську діяльність. Окрім того, член депутатської групи \"Гідність\" Любов Майборода запропонувала звернутися до жителів області із закликом перерахувати одноденний заробіток на рахунок благодійного фонду \"Черкаський театр\", створеного акторами для відновлення театру. Утім, ця пропозиція не знайшла підтримки серед депутатів.