Актори мало не зірвали сесії облради, погрожуючи \"театральним майданом\"

23 вересня 2015, 18:46
Тетяна Воронцова, «Нова молодь Черкащини», №37, 23 вересня 2015 року

Щоб привернути увагу до проблем \"погорілого\" Черкаського драмтеатру, під стіни обласної ради прийшов увесь колектив. Актори на каталці привезли \"пацієнта\", що нібито мучиться від болю. Поряд із ним стояли три байдужі \"лікарі\". В одного заклеєні очі, в другого закриті навушниками вуха, в третього заклеєний рот. Поясненням цього шоу стали плакати: «Відішліть Проскурню на Банкову назавжди!», «В центрі України театр Шевченка під загрозою знищення!», «Театр Шевченка — гаряча точка Черкас!», «Ми готові до театрального майдану».

Цікаво, що сам режисер спостерігав за \"виставою\" з вікна кафе навпроти.

Коли розпочалось засідання, актори перемістились до сесійної зали, вимагаючи слова.

Від імені драмтеатру виступила заслужена актриса України Наталія Мамалига.

\"Ви знаєте, що 1 липня згорів наш драмтеатр. Тому ми самі вирішили заробляти на відновлення приміщення, на відновлення нашої апаратури, і задля цього створили фонд \"Черкаський театр\", реквізити якого ми всім роздамо і влаштуємо театралізовану презентацію його, на яку всіх вас запросимо, — почала Мамалига. — Однак у нас іще одна біда — відбувається цілеспрямоване нищення Черкаського театру, української культури й нації. В. о. художнього керівника Сергія Проскурню делеговано до нас у театр художнім керівником завдяки Ганні Герман при Сергієві Тулубі. Ми виступили проти нього, заберіть його назад на Банкову. Ця колотнеча нас не влаштовує, коли нам не прибирають Проскурню, а усувають директора Володимира Осипова. Ми бачимо, що в області немає бачення, як має розвиватись культура. Невдало добираються кандидатури на начальника управління культури. Ми вимагаємо оголосити конкурс на всі ці посади. Ми не хочемо, щоб ситуація дійшла до \"театрального майдану\", який почнеться з Черкас і охопить усю Україну\".

Виступив і Сергій Проскурня.

\"Щоб зняти цю безумну ситуацію, я подаю заяву за власним бажанням і прошу Осипова зробити те саме\", — сказав Проскурня.

Після дискусій Коваленко пообіцяла, що всіх керівників театру через два місяці призначатимуть за конкурсом.