Валентина Коваленко: Духовна культура розвивається лише тоді, коли суспільство не має матеріальних проблем

11 вересня 2015, 13:27
Валентина Коваленко: Духовна культура розвивається лише тоді, коли суспільство не має матеріальних проблем10 вересня 2015 року голова обласної ради Валентина Коваленко з робочою поїздкою відвідала Канівський район, де ознайомилась із діяльністю сільгосппідприємств та роботою закладів соціальної сфери району, а також зустрілася із жителями населених пунктів і трудовими колективами.

На запрошення Степанецького сільського голови Віри Ласкавої Валентина Коваленко разом із головою районної ради Дмитром Шелестом, канівським підприємцем Ігорем Сухобрусом та військовими Черкаського автомобільного батальйону взяли участь у відкритті пам’ятного знаку «Герої не вмирають», присвяченого героям революції Гідності та героям АТО. Відкриття знаку відбулося в центрі села, де рік тому було закладено невеличкий парк на честь загиблих на Майдані Героїв Небесної сотні.

Як відзначила сільський голова, виготовили пам’ятний знак місцеві умільці за фінансової підтримки підприємства філії НВФ «Урожай» агрофірми «Заповіт Шевченка», що працює на землях громади.

Валентина Коваленко: Духовна культура розвивається лише тоді, коли суспільство не має матеріальних проблемЗвертаючись до присутніх жителів села, військових та, особливо, молодого покоління Валентина Коваленко зауважила, що в ці дні ми, переживаючи складні, а часом страшні події на Сході нашої держави, стаємо свідками народження нової нації, нової свідомості та нового світосприйняття серед українців.

– Сьогодні ми, як ніколи, розуміємо і відчуваємо всю силу й вагу слів «Героям слава!». Ми безмежно вдячні нашим захисникам та щиро сподіваємось, що присутні тут школярі і наймолодші діти з дитсадка ніколи більше не взнають страхів війни. Переконана, що через роки, коли ви підростете, ви будете приходити сюди, щоб вшанувати пам’ять наших героїв і неодмінно розкажете своїм дітям і своїм внукам, що то ви відкривали цей пам’ятник та навчите їх жити в мирі і злагоді, не допускаючи розбрату й кровопролиття, виховаєте їх патріотами вільної, єдиної та незалежної України, – наголосила Валентина Михайлівна.

Користуючись нагодою, голова обласної ради вручила сільському голові диплом обласної ради за зайняте Степанецькою сільською радою ІІ місце в обласному конкурсі на кращу сільську раду, а також передала військовим автобату ключі від автомобіля УАЗ-452, що було відремонтовано місцевими підприємцями для потреб військових.Валентина Коваленко: Духовна культура розвивається лише тоді, коли суспільство не має матеріальних проблем

Під час перебування у с. Степанці, Валентина Коваленко ознайомилась із ходом робіт капітального ремонту приміщення дошкільного навчального закладу «Білочка». Завідувач Людмила Козак провела гостей до приміщень діючих груп дошкільного закладу та тих, де тривають ремонтні роботи. За її словами, ремонт ведеться за рахунок коштів з сільського бюджету й триває вже близько двох років. За цей час заклад було повністю утеплено (стіни і дах), встановлено котельню на твердому паливі, обладнано систему водопостачання, каналізації, а також встановлено нову сантехніку. На разі не вистачає близько 200 тис. грн. для облаштування системи освітлення та завершення внутрішніх робіт третьої ясельної групи. Але, як переконує Степанецький сільський голова Віра Ласкава, ремонтні роботи у групі будуть обов’язково завершені вже до настання холодної пори року, що дасть можливість ще 20 діткам відвідувати дитячий садок.

Зі слів жителів, колективу місцевої школи і дитячого садочка, Валентина Коваленко дізналася, що останніми роками село розвивається, завдячуючи діяльності тут кількох підприємств і фермерських господарств, завдяки яким громаді вдається вирішити багато соціально-побутових і матеріальних проблем села. Зокрема, в адміністративних межах Степанецької сільської ради розташовані філії великих підприємств – ПрАТ «Миронівська птахофабрика» та ТОВ НВФ «Урожай», а також місцеві – СТОВ АК «Степанецьке», СТОВ «Степанці», ПП «Ячмінний колос», ФГ «Мрія», ФГ «Обрій», ФГ «Дорошенкове» та інші. Ці підприємства і господарства забезпечують жителів села і навколишніх сіл робочими місцями, стабільною заробітною платою й своєчасно розраховуються за оренду як із власниками земельних ділянок (паїв), так із сільською радою, в повному обсязі виконують укладені угоди про соціальне партнерство (на суму більше 380 тис грн.).

Валентина Коваленко: Духовна культура розвивається лише тоді, коли суспільство не має матеріальних проблемСлід зазначити, що ці кошти використовуються на утримання комунальних підприємств (комунального підприємства СКП «Благоустрій» та сільський футбольний стадіон), завершується будівництво церкви, здійснюється благоустрій населених пунктів, ремонт братських могил та пам’ятників, надається допомога освітнім та медичним закладам. Крім того, підприємці надають жителям послуги із обробітку присадибних ділянок, реалізації продукції та транспортування.

З метою особисто поспілкуватись із працівниками, дізнатись про умови роботи та соціальні гарантії й допомогу, що надає одне з найбільших підприємств на території с. Степанці, голова обласної ради побувала у філії НВФ «Урожай» агрофірми «Заповіт Шевченка». Оглянувши виробничі потужності, поспілкувавшись із робітниками та директором Володимиром Братанічем, Валентина Коваленко переконалася, що підприємство не лише забезпечує працівників стабільним заробітком, але й здійснює значну соціальну роботу в селах, де орендує землі. Серед останнього: надано понад 200 тис. грн. на ремонт сільського Будинку культури в с. Литвинці; виділено кошти для ремонту доріг в с. Павлівка (здійснено ямковий ремонт 4000 кв. м дороги) та у с. Козарівка (2200 кв. м покриття); відремонтовано місток через р. Росава в с. Синявка та вирівняно ділянки дороги в селі; здійснено заміну вікон у Козарівському навчально-виховному комплексі (витрачено 27 тис. грн.); придбано 4 путівки для оздоровлення дітей-сиріт із с. Яблунів і с. Степанці; допомагає господарство й сім’ям та учасникам проведення АТО.

Валентина Коваленко: Духовна культура розвивається лише тоді, коли суспільство не має матеріальних проблемУ ході перебування на Канівщині, голова обласної ради також побувала в Канівській центральній районній лікарні, де оглянула приміщення інфекційного відділення та зустрілась із колективом. Найбільшою проблемою відділення на сьогодні є незавершені ремонтні роботи, що тривають вже більш як два роки. На проведення ремонту відділення були виділені 112 тис. грн. бюджетних коштів та залучено 60 тис. грн. спонсорської допомоги, однак роботи були проведені з порушеннями, неякісно й вимагають не лише завершення, але часом – повного перероблення.

– В цій лікарні я вже втретє, тож добре знаю проблеми закладу. Сьогодні я побачила, що інфекційне відділення цієї лікарні потребує не лише завершення ремонту. Більшість виконаних робіт – неякісні. Фактично 65% відділення потребує повноцінного ремонту з урахуванням попередніх недоробок. Головне питання, звичайно, – це кошти: 36 тис. грн., яких в місцевому бюджеті не вистачає, а спонсори, вочевидь, зважаючи на те, як було виконано попередній об’єм робіт, просто відмовляються допомагати грошима, надаючи переважно лише будівельні матеріали… Ця сума необхідна для того, щоб завершити роботи у кількох палатах та забезпечити повноцінну роботу відділення, згідно вимог до роботи таких закладів, – відзначила Валентина Михайлівна.

Валентина Коваленко: Духовна культура розвивається лише тоді, коли суспільство не має матеріальних проблемВона також зауважила, що відповідні листи з проханням про виділення коштів на завершення ремонтних робіт було підготовлено й направлено в обласну раду, наразі розглядається можливість відшукати хоча б частину грошей за підсумками виконання обласного бюджету за 9 місяців цього року.

Також у ході поїздки Валентина Коваленко ознайомилась із роботою Канівського природного заповідника Навчально-наукового центру «Інститут біології» Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Про історію та діяльність заповідника, що має важливе значення для охорони типових та унікальних екосистем Середнього Придніпров’я України в межах Лісостепу, розповів його директор Володимир Пилипенко. Зокрема, на території заповідника перебувають під охороною численні пам’ятки історії та археології, тут проводяться комплексні екологічні дослідження тощо. Садиба заповідника – територія колишньої дачі одного з перших дослідників місцевих археологічних пам’яток академіка М.Ф. Біляшівського.

Валентина Коваленко: Духовна культура розвивається лише тоді, коли суспільство не має матеріальних проблемНаостанок перебування на Канівщині Валентина Коваленко побувала в с. Межиріч, де зустрілась із педагогічними працівниками місцевої школи, а також вручила Почесну грамоту обласної ради жіночому вокальному ансамблю «Мелодії Надросся» за високу професійну майстерність, активну участь у громадському і культурному житті району.

Під час розмови із колективом місцевої школи вчителі поскаржились на низький рівень оплати праці, а також факти невиплати нарахувань за відрядження, що допускає районне управління освіти. Валентина Коваленко пообіцяла розібратись у суті проблеми та наполегливо рекомендувала освітянам звертатись письмово до відповідних органів державної влади з тим, щоб спонукати їх до проведення перевірок фактів зловживань чи невиконання обов’язків посадовими особами.