Децентралізація та місцеві вибори – головні теми засідання Ради регіонального розвитку

10 вересня 2015, 17:24
Децентралізація та місцеві вибори – головні теми засідання Ради регіонального розвитку9 вересня у Києві відбулося засідання Ради регіонального розвитку. Участь у заході взяли голова обласної ради Валентина Коваленко і голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко.

Захід був присвячений двом основним темам, які нині на часі в українському сьогоденні: децентралізації та майбутнім виборам до місцевих рад.

Перед присутніми членами ради, до складу якої входять голови обласних рад та держадміністрацій, міські голови, представники Кабінету міністрів та інших органів виконавчої влади, РНБО, Голова СБУ, Генпрокурор та інші посадовці, виступив Президент України Петро Порошенко. У своєму виступі він наголосив на перевагах реформи з децентралізації.

«Вперше за 24 роки нашої історії Президент та Уряд, київська влада добровільно позбавляються частини надзвичайно важливих своїх повноважень і передає їх територіальним громадам, на користь виконкомів, які формуються відповідними радами. В цих умовах стверджувати, що, навпаки, відбувається централізація – ну як же не соромно?», – наголосив Президент. «Не треба вже більше з Києва нікого призначати, бо обирають і несуть відповідальність за свій вибір депутати місцевих рад, яких обирає громада», – сказав Петро Порошенко.
Децентралізація та місцеві вибори – головні теми засідання Ради регіонального розвитку
Президент вкотре наголосив на тому, що децентралізація немає нічого спільного з федералізацією. «Ні в якому разі я не допущу децентралізації в питаннях оборони, національної безпеки, зовнішньої політики, боротьби з корупцією, забезпечення захисту прав і свобод громадян. З цього приводу проводиться і буде проводитись централізована державна політика. Україна є, була і стовідсотково буде унітарною державою, як би не хотілося змінити цей унітарний устрій нашим ворогам», – зазначив Президент.

Петро Порошенко наголосив: «Українська Конституція буде залежати виключно від Українського народу. Жоден її параграф, жоден її рядок не будуть писатися ні в Москві, ні в Брюсселі, ні в Вашингтоні. В Києві».

Говорячи про контрольно-наглядовий інститут префектів, Президент роз’яснив функції та процедуру їх призначення: «Вони не втручаються в управління територією, а лише наглядають за дотриманням Конституції та законів; координують процеси, пов\'язані з обороною та безпекою. Хто спробує префектами лякати дітей – не вийде, бо це брехня». За словами Президента, у префектів залишається лише право оскаржити у суді незаконне рішення місцевої ради, а призначає префектів не Президент одноосібно, а виключно і лише за поданням Уряду, за механізмом, за яким зараз призначаються голови місцевих адміністрацій.

Окрему увагу Президент приділив питанню проведення майбутніх виборів 25 жовтня. За його словами, волевиявлення має відбутися максимально чесно і прозоро, і це має забезпечити влада на місцях. Також під час засідання Глава держави підписав Указ «Про забезпечення проведення демократичних, чесних і прозорих місцевих виборів 25 жовтня 2015 року».

Після заходу голова обласної ради поділилася своїми враженнями від почутого:

- У необхідності децентралізації нас, представників місцевого самоврядування, зайвий раз переконувати не потрібно. Ми усвідомлюємо, що децентралізація – це ще одна сходинка на шляху до побудови успішного, демократичного і цивілізованого суспільства, яке спирається на сильні, спроможні і самодостатні громади, здатні дати своїм жителям належний рівень добробуту. Саме ця реформа дасть реальне право громадянам на користування землею, а громади стануть справжніми власниками своїх територій. Проте реформа із децентралізації повинна спиратися на міцну законодавчу базу. І її підготовка – це першочергове завдання центральної влади.

Щодо необхідності проведення чесних місцевих виборів, можу сказати, що цього хочуть усі українці. Адже це єдиний шлях змінити на краще ситуацію в нашій державі. На жаль, у цьому питанні від місцевої влади залежить далеко не все.