Міненерговугілля встановило численні порушення у роботі ДП «Київторф» та його дочірніх підприємств: відповідь на лист Черкаської облради

07 вересня 2015, 15:07
Міненерговугілля встановило численні порушення у роботі ДП «Київторф» та його дочірніх підприємств: відповідь на лист Черкаської облрадиМіністерство енергетики та вугільної промисловості України відповіло на листи обласної ради стосовно фінансово-господарських питань діяльності ДП «Черкаситорф» Державного підприємства «Київторф». Звернутися до Міненерговугілля обласну раду змусила ситуація, яку побачила Валентина Коваленко під час візиту на ДП «Черкаситорф» у травні 2015 року.

Голова обласної ради переконалася, що на підприємстві поганий стан справ: воно демонструє збитковість, працівникам не виплачується заробітна плата, місцевий бюджет не отримує надходжень. Натомість торфовидобувне підприємство є стратегічним для області у контексті енергетичної незалежності та фінансової децентралізації. Після візиту на ДП «Черкаситорф» Валентина Коваленко провела нараду за участю голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка і генерального директора Державного Концерну «Укрторф» Андрія Озерчука. Тоді було вирішено підготувати лист від обласної влади до Міненерговугілля із тим, щоб ДП «Черкаситорф» змінило юридичну реєстрацію зі столичної на місцеву та внесло зміни до статуту.

Як повідомляє Міненерговугілля, органи державної влади не мають права втручатися у господарську діяльність «Черкаситорфу», оскільки воно підпорядковується безпосередньо «Київторфу». Натомість міністерство вже зробило певні кроки, щоб розібратися у ситуації, яка склалася на дочірньому підприємстві «Черкаситорф»
.
«Існуюча організаційна структура ДП «Київторф» не відповідає чинному законодавству, а саме пункту 5 статті 62 та пункту 4 статті 64 Господарського кодексу України, де зазначено, що підприємство не повинно мати у своєму складі інших юридичних осіб, проте має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи без статусу юридичної особи. Згідно з пунктом 1 Декрету Кабінету Міністрів України від 31.12.1992 № 24-92 «Про впорядкування діяльності суб\'єктів підприємницької діяльності, створених за участю державних підприємств, державні підприємства не можуть бути засновниками підприємств будь-яких організаційних форм та видів.

З метою приведення діяльності дочірнього підприємства у відповідність до вимог чинного законодавства, ДП «Київторф» доручено вжити заходів щодо реорганізації дочірнього підприємства «Черкаситорф» шляхом приєднання до ДП «Київторф» на правах відокремленого підрозділу без статусу юридичної особи.

Разом з тим, Міненерговутіллям проведено позаплановий внутрішній аудит ДП «Київторф» та його дочірніх підприємств, за результатами якого встановлено численні порушення норм законодавства при здійсненні фінансово-господарської діяльності.

Копію аудиторського звіту направлено до Генеральної прокуратуру України та Служби безпеки України для відповідного реагування», – повідомляють у Міненерговугіллі.

Позиція голови обласної ради Валентини Коваленко щодо «Черкаситорфу» залишається незмінною: підприємство має не лише забезпечувати область твердим паливом, але й приносити прибутки й працювати на благо місцевої громади.