Наталія Кравцова: комунальні підприємства господарського спрямування мають працювати з прибутком. Особливо це стосується КП «Фармація»

13 серпня 2015, 20:44
Наталія Кравцова: комунальні підприємства господарського спрямування мають працювати з прибутком. Особливо це стосується КП «Фармація»Як повідомлялося, два дні працювала комісія обласної ради, що розглядала підсумки діяльності обласних комунальних підприємств за результатами роботи у першому півріччі 2015 року. На засідання запрошувалися в основному керівники тих підприємств і закладів, які з певних причин не забезпечили в повному обсязі виконання завдань.

Робота комісії передбачала проаналізувати причини допущених прорахунків, знайти ефективні механізми для усунення недоліків, виробити спільні кроки для взаємодії, щоб уже найближчим часом досягти позитивних результатів. Настільки це вдалося, розповідає перший заступник голови обласної ради Наталія Кравцова.

Насамперед, Наталія Олегівна зазначила, що за результатами обговорення діяльності комунальних підприємств буде розроблено ряд заходів і дано окремі протокольні доручення виконавцям.

Вона підкреслила також, що керівники підприємств і закладів, які були запрошені на засідання, чітко володіли станом речей, продемонстрували знання ситуації у ввірених колективах і, що головне, продемонстрували готовність виправляти недоліки в роботі, вести пошук тих чи інших дій, що приведуть до позитивних змін.

Розмова велася у конструктивному руслі, що дало змогу напрацювати ряд суттєвих пропозицій з того чи іншого блоку питань, що розглядалися.

– Наприклад, – ділиться Наталія Кравцова. – Обласну владу хвилює робота поліграфічних підприємств, які поступово втрачають позиції на ринку, особливо щодо випуску друкованих ЗМІ. Не секрет, що значна їх частина нині друкується за межами області. Комунальні підприємства в певній мірі виконують планові завдання, але матеріальна і технічна їх база застаріли і надавати якісні послуги стає дедалі проблематичніше. Тому найближчим часом планується розробити проект регіонального розвитку поліграфічної галузі, що претендуватиме на отримання фінансування з Державного Фонду регіонального розвитку. Цей проект передбачає створення потужного поліграфпідприємства з сучасним обладнанням, що дасть змогу виготовляти не лише найбільш вжиткову продукцію, але й випускати книги, журнали, тобто здійснювати широкоформатний кольоровий друк.

Окремі завдання означено на перспективу і для КП «Черкасиоблкіно». Насамперед, керівництву запропоновано розробити чіткий бізнес-план на 4 квартал і перше півріччя 2016 року, а також концепцію реформування діяльності закладу, основну увагу спрямувати на виготовлення власного продукту, в тому числі фільмів, репортажів, анонсів щодо заходів і подій, що проводяться на Черкащині.

– Разом з тим, найбільше тривожить обласну раду КП «Фармація», – зазначила Наталія Кравцова. – Таке підприємство апріорі не може бути збитковим, незважаючи на те, що має соціальний напрямок роботи.

Нами відпрацьований план дій, направлений на збільшення обсягу реалізації лікарських засобів та виробів медичного призначення за рахунок розширення аптечного асортименту, зниження вартості препаратів та врегулювання питання динамічності поставок; зменшення затрат на логістику за рахунок дистриб’юторів, що дасть можливість заощадити кошти підприємства; переглядається штатний розпис; вивчається питання передачі в оренду окремих вільних приміщень.

Та найболючіша проблема – погашення заборгованості перед постачальниками, термін сплати якої минув. Існує загроза, що кредитори можуть в судовому порядку заблокувати рахунки підприємства. Тому є нагальна потреба у виділенні з обласного бюджету біля 6 млн. грн. Все це необхідно робити на найближчій сесії. У випадку, якщо депутати не підтримають цю пропозицію, до фінансово-господарської діяльності «Фармації» доведеться залучати приватних осіб, бізнес-партнерів або здавати цілісний майновий комплекс в оренду.

Ми враховуємо також, що рішенням сесії обласної ради № 5-30/VI від 29.04.2011 аптеки обласної комунальної власності передано в оперативне підпорядкування Департаменту охорони здоров’я та медицини катастроф облдержадміністрації .

Директор департаменту Михайло Лобас додатково запропонував як один із шляхів виведення КП «Фармація» із збитковості, це – об’єднання всіх комунальних аптек в одну юридичну особу.

Завдяки об’єднанню вдасться значно оптимізувати діяльність «Фармації» на ринку. Зокрема, скоротиться управлінський апарат, буде усунено дублювання, запроваджено єдину систему ціноутворення на території області в мережі аптек, що входитимуть до об’єднання, та забезпечити зниження цін завдяки оптовим закупкам. Окрім того, можна буде запровадити комп’ютеризацію аптек, залучення їх до однієї сітки із сучасним програмним забезпеченням, що дозволить оперативно реагувати на ринок цін і пошук та придбання необхідних людям ліків.

Об’єднання дозволить оперативно вирішувати непрості нині господарські питання, в тому числі що стосуються ЖКГ, опалення приміщень, придбання палива тощо. Оперативно і конструктивно будуть вирішуватися питання взаємодії з керівниками різних служб і відомств.

Роздрібненість комунальних аптек може призвести до їх поступового занепаду, банкрутства та наступного викупу приватними особами. А цього допустити ніяк не можна.

– Тобто, всі заходи, що визначені в ході роботи комісії будуть спрямовані на те, щоб унеможливити фінансові ризики, досягти максимальної рентабельності і прибутковості, – узагальнила перший заступник голови обласної ради Наталія Кравцова.