Валентина Коваленко взяла участь у роботі колегії Головного управління Держгеокадастру

11 серпня 2015, 18:57
Валентина Коваленко взяла участь у роботі колегії Головного управління Держгеокадастру11 серпня 2015 року в малій сесійній залі Будинку рад проведено колегію Головного управління Держгеокадастру (донедавна Держземагенства) у Черкаській області, головним питанням якої було розгляд і обговорення підсумків його діяльності в першому півріччі 2015 року.

У роботі колегії взяли участь голова обласної ради Валентина Коваленко і депутати обласної ради Віталій Полях та Наталія Старікова.

Засідання колегії відкрив і вів в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Азер Мірзоєв.

На початку члени колегії і присутні тут керівники районних структурних підрозділів управління та запрошені заслухали питання порядку денного.

Про підсумки діяльності Головного управління Держземагентства у Черкаській області за перше півріччя 2015 року доповіла начальник відділу ринку та оцінки земель Ольга Пазинич, а про стан продажу права оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності на території Черкаської області та стан розпорядження земельними ділянками, які сформовані в результаті інвентаризації земель сільськогосподарського призначення, проінформував провідний спеціаліст цього ж відділу Євгенія Страшевич.Валентина Коваленко взяла участь у роботі колегії Головного управління Держгеокадастру

Значну увагу було приділено питанню відкриття поземельних книг на земельні ділянки, які зареєстровані в Державному земельному кадастрі, але з відкриттям яких зволікається.

Заступник начальника управління-начальник відділу землеустрою та охорони земель Управління землеустрою, оцінки та ринку земель Євген Коломієць детально проаналізував питання щодо взаємодії з державними підприємствами та органами державної влади, в користуванні яких перебувають земельні ділянки, але права на них не зареєстровано у встановленому законом порядку, з метою проведення їх інвентаризації та подальшого внесення відомостей до Державного земельного кадастру.

Члени колегії розглянули також підсумки розгляду звернень громадян у Головному управлінні та територіальних органах Держземагентства у І півріччі 2015 року, стан ведення моніторингу земель та заслухали звіти керівників управлінь Звенигородського і Городищенського районів.

Заслухавши виступи спеціалістів Головного управління Держгеокадастру, слово взяла голова обласної ради Валентина Коваленко.

Насамперед, вона зауважила, що колегія Головного управління не виправдала її сподівань, адже вся робота звелася до монологу з трибуни. На превеликий жаль, не відбулося діалогу, а особливо дискусії з приводу проблем цієї служби та пошуку шляхів у їх вирішенні. А таких проблем нагромадилося дуже багато. Найголовніша, на яку звертають увагу мешканці області, це корупція у прийнятті рішень щодо надання прав на розпорядження земельними наділами і масивами, коли одним орендарям відмовляють в оформленні документів місяцями, а іншим готують їх за день-два тощо. Саме земельні питання у зверненнях до голови обласної ради посідають друге за кількістю місце.

Валентина Коваленко взяла участь у роботі колегії Головного управління Держгеокадастру– Земля – єдине джерело для існування і життя людям, які мешкають в сільських населених пунктах, – наголосила Валентина Коваленко. – Саме тому вони, ті, хто багато років прожили в селі, мають мати першочергове право для отримання земельних ділянок. А чомусь виникають проблеми. Є також проблеми у забезпеченні ділянками учасників АТО. У вас за цифрами ніби все справно. А людський фактор? Сльози, нарікання, перекривання трас, взяття в облогу державних установ …

Голова обласної ради зазначила, що чекає від нового керівництва Держгеокадастру в Черкаській області відчутних та якісних змін, наполегливості у викорененні негативних явищ, взаємодії та співпраці.

– Керівництво області і, зокрема, депутати обласної ради знають, що чинне законодавство із земельних питань надто не врегульоване, потребує швидких, відповідно до реалій життя, змін. Ми вже неодноразово надсилали власні пропозиції до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів і Президента, особливо в контексті проведення адмінреформи та очікуваної децентралізації влади, розширення повноважень місцевих органів влади. На жаль, отримуємо зачасти відписки. Разом з тим, сподіваємося, що спільними зусиллями вдасться до чинних законів внести ті зміни, що їх потребують люди. У цьому напрямку Головному управлінню Держгеокадастру як фахівцям також варто проявляти значно більше активності і наполегливості, – зауважила Валентина Коваленко.