Валентина Коваленко: «Не дай Боже, щоб люди опустили руки й перестали контролювати владу»

07 січня 2015, 19:36
Тетяна Роговська, «Вечірні Черкаси», №1, 7 січня 2015 року

Про набутки й розчарування, підбиваючи підсумки року, говорила голова Черкаської обласної ради, вона назвала 2014-й рік надзвичайно складним роком, який жодній владі не довелося переживати. Революція гідності, війна, економічна криза - усе це відволікало багато уваги, вимагало багато зусиль, сили волі й мужності, аби гідно встояти в такій ситуації.

ПРО РОБОТУ РАДИ:

- Обласна рада як орган місцевого самоврядування намагалася працювати з людьми, спілкуватися з ними відкрито. Двері голови обласної ради ці 10 місяців, які я очолюю обласну раду, були відчинені. А приходили не сотні, приходили тисячі людей. А відтак були й сотні проблем. Доводилося вникати в різні сфери життєдіяльності, громади. Революція гідності дала нам, місцевому самоврядуванню, кредит довіри. Завдяки прийнятим змінам до регламенту рада стала відкритішою, демократичнішою, прозорішою. Остання сесія відбувалася в режимі онлайн-трансляції. Ми оприлюднювали і результати голосування, і присутність депутатів на сесіях, і протоколи засідання комісій. На сесії мали доступ усі, хто цього бажав. І слово надавали всім, хто завчасно записався й хотів виступити. Думаю, що це одна з небагатьох наших перемог. Рішенням обласної ради було прийнято низку важливих програм: програма надання меддопомоги хворим нефрологічного профілю на 2014-2017 роки. Уперше була прийнята програма допомоги політрепресованим. Уперше прийняли по природоохоронному фонду ті рішення, які не голосувались місяцями, чи то роками. Бо за це треба було платити кошти. Тому це перше керівництво ради, і якби не останнє, яке задекларує не тільки словесно, а й діями боротьбу з корупцією.

ПРО ДЕРЖБЮДЖЕТ:

- Саме голосування прийнятого перед п\'ятою ранку 29 грудня державного бюджету є серйозним сигналом. Коаліція з 300 голосів 232 віддала за прийняття бюджету. Це означає, що не всі згодні з таким бюджетом, бо він надскладний. Бюджет, який не передбачає коштів, які були б децентралізовані для місцевого самоврядування, аби воно було самостійним. На плечі місцевих бюджетів хочуть перекласти навчальні заклади. Ви уявляєте, як ми будемо вишукувати ці кошти? У непоганій ситуації ще будуть села й селища, тому що в них є земля, там буде податок. І вони зможуть виживати. Але з районними бюджетами буде проблема. Голосувати за такий бюджет - це, з одного боку, брати на себе зобов\'язання і відповідальність. Не голосувати - без бюджету теж ніяк не можна. Тому що МВФ не дадуть транш і країна не зможе встояти. Тож природними вважаю рухи профспілок, які піднімаються, і ті небайдужі громадяни, які заявляють про те, що Майдан може бути і може бути десь у лютому.

ПРО КОРУПЦІЮ В МІЛІЦІЇ:

- Нещодавно мені дзвонять із Макіївки Смілянського району. Боєць АТО, який пробув там сім місяців, приїхав по ротації до сім\'ї, проїхав машиною до магазину, його зупинила міліція, оштрафувала на 1500 гривень, бо в нього немає страховки. А квитанцію при цьому не виписали. Чоловік каже: \"Коли я міг зробити страховку, якщо я тільки приїхав?\". І дуже просив не штрафувати, бо не має за що сім\'ю годувати. Ні, здерли півтори тисячі. Людина дзвонить мені, і через начальника УМВС області Владислава Пустовара, інші служби ми розшукали ту машину, добре, що вони записали номер, і ввечері привезли ті півтори тисячі чоловікові в Макіївку, віддали гроші, попросили вибачення. То що це? Це треба в кожному конкретному випадку дзвонити голові обласної ради і шукати порятунок? Хіба це не корупційний складник? Хоча б квитанцію виписали. Це було б чесно для всіх - порушують, значить, порушують. Хоча б звертали увагу на цих хлопців, які воюють за нашу безпеку. На жаль, змін відбувається мало, адже надто складний час ми прожили і надто заскорузлою є ця система, яку треба зрушити й зруйнувати. Не дай, Боже, щоб люди опустили руки й перестали контролювати у депресії владу та представників чиновницького складу. Громада не вірить у те, що можуть бути зміни.

ПРО КРИТИКУ:

- Я переглядала публікації і меседжі Любові Володимирівни (Майбороди, - ред.). Немає підстав говорити про те, що керівництво ради патріотичне, але слабке, бо на сайті обласної ради не друкуються рішення чи протоколи комісій. У нас це все є. Заходьте на сайт. Щодо критики з приводу слабкості - чи можна назвати керівництво ради, яке вистояло в такі важкі часи, коли в країні війна, криза, коли є багато проблем і людина звертається до тебе з тим, що порушується законодавство, і ти мусиш вислухати всіх громадян. Ми запитали поляків, скільки у них звернень на місяць, - у них немає звернень. Люди звертаються відразу до суду, бо там порушені права людини. А в нас на кожне звернення треба відреагувати й дати посутні відповіді. Мало того - зробити так, щоб люди повірили нам, що ми на щось здатні. Те, що говорять, що керівництво слабке, це так комусь хочеться. Усього-на-всього. Керівництво ради можна було означити як слабке, якби ми були підкаблучними, якби нами маніпулювали, як ми це спостерігали з попереднім керівництвом. Я співчуваю Валерію Петровичу Черняку, бо він не мав права голосу. Там право голосу було за губернатором. І до честі Ткаченка, з яким я спілкуюся, я повинна сказати, що є певна повага до самоврядування й розуміння тієї ситуації, що все-таки громада готова контролювати й змусити поважати себе й обраних ними представників.

ПРО ЇЇ ЙМОВІРНУ ЗАМІНУ:

- Активні рухи йдуть десь там, у кулуарах, і це природно, бо незабаром місцеві вибори. Ясна річ, що активно готуються до того, щоб у тій ситуації, коли буде реалізована реформа місцевого самоврядування, а це буде найвища посада в області, треба буде пропонувати достойну людину. Це нормальний процес. Коли обирали мене, то мені не усміхнулася доля, як там дехто з депутатів казав, мені випала честь. То був один період, і був рівень довіри в той надзвичайно бурхливий час зміни злочинної влади та очищення від неї. Тепер же ситуація буде іншою. Тому що голова обласної ради представлятиме не просто інтереси громади, а матиме обов\'язки керувати всім процесом. Тому має бути створений сильний виконавчий комітет, а голова обласної ради має бути орієнтований практично в усіх питаннях. Той, хто хоче на цю посаду, що я наразі чую десь там у кулуарах, я думаю, тих якраз і не виберуть. Думаю, що це справа часу. Я гідно на цю посаду пришла, і я гідно з неї піду. Дай, Боже, тільки, коли прийде час, щоб обрали гідну людину. І патріотичну, і сильну, яка не дасть злити інтереси ні області, ні України. Тільки я боюся, щоб не прийшли знову пристосуванці, які від влади до влади, від виборів до виборів намагаються знайти свою нішу й швидко працювати в цьому плані. Шкода, що ми спостерігаємо процеси, щодо влади орієнтуються пройти ті ж, хто безпосередньо голосував за режим Януковича. Ми зараз піднімаємо, дивимося те голосування і бачимо, що ті люди нині активізуються, але не вголос, бо є в них є рупори. Ті рупори, що були на Майдані. А тепер ці рупори стають рупорами тих же сил, які були прибічниками того режиму, який кинув нашу країну у вир війни.