В умовах зовнішньої агресії депутати повинні згуртуватися для проведення реформ

05 грудня 2014, 14:35
Максим Колісник, «Черкаський край», № 98, 5 грудня 2014 року

Склад нашої обласної ради обрано у 2010 році. Вибори 2010 року були для мене надзвичайно складні, адже я працював в опозиції до Партії регіонів, відповідав за вибори по Черкаському району і в день виборів змушений був пересуватись під охороною. Ми працювали в умовах жорсткого адміністративного тиску, бездіяльності правоохоронної і судової гілок влади. Обраний у 2010 році склад обласної ради на 70 відсотків складався з людей, які так чи інакше залежали від авторитарної системи, побудованої Сергієм Тулубом, або були надзвичайно вразливі. До 2012 року обласна рада перебувала в якості органу, який повинен був виконувати накази екс-губернатора. Несподіванок на сесіях майже не відбувалось.

У тих складних умовах депутати, які перебували в опозиції до Тулуба, виявились не готовими до протистояння. Фракція «Батьківщина» під керівництвом Володимира Греся не проводила засідання, не можна було сформувати кворум, і через бездіяльність почала розпадатися: фракцію полишили Філіпенко, Трофімова, Лупашко, Полях, Озірний і я. Аналогічна ситуація спостерігалась у «Фронті змін» під керівництвом Старікової. Найбільш сміливою виявилась Любов Майбророда, якій створювали перепони, не надавали слово для виступу.

Під час Революції гідності під тиском громадськості було змінено керівництво майже в усіх місцевих радах. Зміна керівництва відбулась і в Черкаській обласній раді. «Батьківщина» хотіла використати момент і протягнути на посаду голови обласної ради Греся, та це зробити їм не вдалося. Доля посміхнулась Валентині Коваленко, яку було запропоновано Павлом Філіпенком як альтернативу Гресю, і головою обласної ради було обрано чудову, творчу людину, та одночасно непрофесійного політика. Сергій Тулуб зник, і фракція Партії регіонів припинила існування.
Новообрана голова обласної ради Валентина Коваленко не змогла згуртувати депутатський корпус, а сама під час кожної сесії ставала об’єктом критики через недотримання регламенту обласної ради.

На 2014 рік припало проведення виборів Президента України та Верховної Ради України. На виборах Президента України Петро Порошенко отримав підтримку 54% голосів виборців Черкаської області. Результати президентських виборів стали дороговказом для частини депутатів, які об’єднались у групу «Гідність», і вирішили дати Президенту України кредит довіри, і зобов’язались підтримувати його державницькі ініціативи. Ініціатором утворення групи виступили представники найпотужніших сільськогосподарських підприємств Черкаської області на чолі з Олегом Васецьким. Група постійно збільшується. Представляти групу було доручено Любові Майбороді. Група «Гідність» висловила підтримку діяльності голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка.

В обласній раді також утворилось об’єднання «Рідна Черкащина» на чолі з Володимиром Вовченком та колишнім керівництвом обласної ради. Група «Рідна Черкащина» знаходиться в конструктивній опозиції до керівництва обласної влади.

За керівництва Валентини Коваленко середня явка на сесіях ледь перевищувала 60 депутатів, при необхідних 53. Крім бюджетної комісії, всі комісії не набирають кворум. На сесіях професійно непідготовлені питання до розгляду не знаходять підтримку депутатського корпусу, лише після звернення голови обласної адміністрації Юрія Ткаченка рішення набирало необхідних для прийняття рішення голосів.

Поширеною справою на сесіях стало кнопкодавство. Журналістами не раз фіксувалися факти кнопкодавства депутатів, зокрема представниками «Батьківщини», поширеною стає практика, коли депутатські місця займають сторонні особи, і голосують за депутатів. Підозріло, коли у сесійній залі є вільні місця для глядачів, а місця депутатів у секторі «Батьківщини» займають активісти партії Тетяна Артеменко та Олена Шатайло, і навіть депутат міської ради Валентина Слуцька. Потім після сесії депутати дізнаються, що за їх відсутності хтось зловживає їх місцями для голосування. Прикро, що дані факти відбувались при мовчазному спостереженні екс-прокурора області Миколенка. Така практика після Революції гідності є неприпустимою.

У вересні 2014 року на сесію обласної ради завітали представники самооборони, які напередодні парламентських виборів вирішили провести сміттєву люстрацію народних депутатів, що голосували за диктаторські закони 16 січня. Внаслідок неконтрольованих самообороною хуліганських дій окремих представників самооборони кілька депутатів обласної ради отримали тілесні ушкодження. Наслідком скандальної сесії стало складання депутатських повноважень екс-головою обласної ради Валерієм Черняком та Миколою Тимошенком.

На мою думку, в умовах зовнішньої агресії і складної ситуації в енергетичному та економічному секторах, депутати обласної ради повинні згуртуватися в одну потужну пропрезидентську та проурядову більшість для проведення реформ у Черкаській області. Депутати мають стати дієвим механізмом захисту законних інтересів територіальних громад і підготувати місцеві органи виконавчої влади і майбутні місцеві ради до децентралізації, провести заходи з енергозбереження та підвищити обороноздатність нашого краю.