Черкащина приймає переселенців зі східних українських регіонів

20 червня 2014, 15:51
Віталій Аністратенко, «Черкаський край», №50, 20 червня 2014 року

На Черкащину прибувають переселенці зі східних регіонів країни. За останніми даними, приїхало близько 500 осіб. Найпершими залишають «гарячі регіони» жінки з дітьми.

На вокзалах розміщено всю необхідну інформацію. На перші кілька діб прибулих розміщують у готелі «Дніпро», потім у гуртожитках та приватних квартирах і будинках небайдужих черкащан.

У Черкасах цілодобово працює обласний контактний центр, який отримує дзвінки від тих, хто хоче покинути конфліктні території та тимчасово оселитися на території нашого краю. Крім того, владою області започатковано перевезення таких людей за рахунок обласного бюджету: після комплектування групи зі східних областей до місця їхнього перебування з обласного центру направляється автобус у супроводі ДАІвців та громадських активістів, яким доправляють цю групу до Черкас. Зокрема, найближчими вихідними одним із таких автобусів вивезено 37-ох жителів з Краматорська та Горлівки. Переважна більшість із них – це діти та жінки.

Активну участь в організації побуту і життя переселенців на новому місці бере обласний осередок Червоного Хреста України. Зокрема, за словами голови обласного осередку, депутата обласної ради Івана Гретченка, наразі по допомогу до організації звернулося 47 осіб, кожен із яких отримав матеріальну допомогу. Загалом виплачено понад 17 тисяч гривень, але звернення надходять щодня, їх кількість зростає.

– Потреби переселенців головним чином стосуються забезпечення продовольчими і харчовими продуктами, медикаментами, одягом та взуттям, засобами гігієни, тобто товарами першої необхідності. Однак найбільше їм необхідна навіть не матеріальна допомога, а психологічна підтримка, розуміння, співучасть у їхньому горі, – зазначає Іван Іванович.

У ході нещодавньої зустрічі переселенці зі Слов\'янська поділилися своїми враженнями про пережиті страхіття, а також подякували за чуйність місцевого населення, за те, що вони відгукнулись та допомагають у скрутній ситуації. Про пережиті події розповіла Олена Ковальова: «Там дуже страшно! Стріляють, діти залякані. Постійно літають гвинтокрили. Вирушаючи сюди, ми не сподівалися на таке ставлення. Люди швидко відгукнулись на нашу біду, проявили дивовижну чуйність. Ми дуже вдячні всім за допомогу й щирість».

– Усі питання, що виникають у процесі налагодження життя тут, ми готові вирішувати по мірі можливостей. Багато з таких, звичайно, ми не в змозі вирішити самостійно. Зокрема це стосується забезпечення житлом, пошуком роботи, однак, співпрацюючи з владою, іншими громадськими організаціями та усіма небайдужими людьми, ці питання можливо врегулювати. Звичайно, потік людей зараз дуже великий і всі проблемні моменти не просто залагодити за короткий час, але будьте, певні – ви не самі. Це наше спільне горе і ніхто вас не залишить на самоті з бідою, – наголосив голова обласного ТЧХ.

Іван Гретченко також повідомив, що за оперативною інформацією органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, в області вільні понад 100 приміщень приватної власності, готових для проживання, які жителі області можуть надати для переселенців, і близько 50 квартир комунальної власності. Крім того, близько півтори сотні черкащан із різних районів області готові допомогти переселенцям із житлом.

Керівники районів і територіальних громад на місцях шукають приміщення комунальної власності, що можна було б віддати під будівництво житла для приїжджих. І хоча зайвого житла немає, зокрема Катеринопільський район уже підготував 20 таких об\'єктів, а область загалом – 47 приміщень, що повністю готові для використання під житло для переселенців.