Сто днів роботи голови обласної ради

11 червня 2014, 15:10
«Черкаський край», №47, 11 червня 2014 року

5 червня голова обласної ради Валентина Коваленко прозвітувала перед журналістами про 100 днів діяльності на посаді.

Це символічна цифра. З одного боку, ніби й значний термін, а з іншого – це ще так мало, аби зробити серйозні, глобальні зміни, які б хотілося здійснити, – зауважила Валентина Михайлівна та додала, що в «майданних» умовах, коли її було обрано на посаду, вона розуміла всю повноту відповідальності, розуміла те, що часу для адаптації не буде, тому побоювалась цього призначення, адже «критикувати владу то одне, а брати на себе відповідальність – зовсім інше».

Найперше, за її словами, вдалося стабілізувати ситуацію в області, навіть при повній відсутності коштів незахищених статей; зберегти життєдіяльність бюджетних установ області та змінити пріоритети у розподілі коштів обласного бюджету в напрямку виділення їх на охорону здоров\'я; було налагоджено порозуміння із громадськими формуваннями; а також проведено мобілізаційні заходи і надано фінансову допомогу військовослужбовцям.

Окремо вона відмітила співпрацю з облдержадміністрацією, щоб «люди побачили, що нам немає чого ділити, що ми працюємо для громади і заради громади. Реакція була однозначна, і на сьогодні ми з Юрієм Олеговичем плідно співпрацюємо, вирішуючи спільні проблеми й ініціативи».

За словами голови облради, отримавши порожню державну казну, слід було невідкладно вживати заходи для стабілізації фінансової ситуації. Тому було своєчасно внесено зміни до обласного бюджету, здійснено кроки, якими передбачено максимальне скорочення та оптимізація видатків бюджету. У той же час виділено 950 тис. грн. на пільгове медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; передбачено видатки в обласному бюджеті і для розв\'язання соціально-побутових проблем, пов\'язаних із тимчасовим розміщенням громадян України, які переселяються з Автономної Республіки Крим тощо.

Валентина Коваленко озвучила й ряд кадрових призначень керівників комунальних підприємств та установ, а також поінформувала про окремі факти порушень у їхній діяльності.

Серед пріоритетів голова обласної ради назвала підготовку й напрацювання пропозицій щодо внесення змін до Конституції України стосовно реформування місцевого самоврядування і децентралізації влади. Також Валентина Коваленко зупинилась на соціальних зрушеннях, допомозі незахищеним категоріям населення та відповіла на запитання журналістів.