Валентина Коваленко: «Те, що Черкащина досі без губернатора, – на політичній відповідальності «Удару». Голова Черкаської обласної ради про...

12 березня 2014, 12:47
«Вечірні Черкаси», №11, 12 березня 2014 року

СВОЄ ПРИЗНАЧЕННЯ:

– Я стояла на майданах, критикувала попередню владу і вимагала від неї змін, реформ, людяності, чесності. Тож, коли постало питання про висунення моєї кандидатури на посаду голови обласної ради, я вирішила не здавати позицій. Хоча, зізнаюся чесно, ніколи не хотіла цієї посади і навіть не думала про неї. Однак стала перед фактом: одне діло – виступати на майданах, а зовсім інше – тримати удар, важко працювати, гідно вислуховувати критику не лише від чужих, а й від своїх.

Я – звичайна людина, викладач університету імені Богдана Хмельницького, письменниця. Живу звичайним життям, яким живуть сотні черкасців. Мені нічого втрачати, окрім здобутого чесним життям і роботою авторитету. Для мене надзвичайно важливою та цінною є довіра людей. Тож передовсім на посаді голови Черкаської обласної ради хочу підтвердити свою чесність та відкритість до людей, не зрадити їхні сподівання. Як тільки я побачу корупційні схеми у роботі моїх підлеглих, одразу ж присікатиму це. Собою не дозволю маніпулювати. Хоча уважно вислуховую усіх і все, що мені розповідають, але лише для того, щоб зробити свої висновки.

КАДРОВУ ПОЛІТИКУ:

– Переконана, що у кадровій політиці сьогодні не час махати шаблюкою. Необхідно використовувати знання, досвід та вміння людей, які працювали, зокрема, і при владі. Я розумію, що значна частина з них стала заручниками режиму Януковича, але знаю і те, що вони могли б цьому злу протидіяти і висловлювати свою позицію, однак цього не робили. Зараз ми вже виокремили ряд рішень, які на наступній сесії облради необхідно буде скасувати, бо вони просто злочинні. Є й рішення, що не були прийняті лише тому, що люди не дали за це хабар.

Як би не обурювала людей наша співпраця із колишніми регіоналами в обласній раді, ми мусимо на це йти: їх більшість, а без більшості ми не зможемо прийняти жодного рішення. «Батьківщина» в обласній раді має лише двадцять два мандати зі 104.

ПРИЗНАЧЕННЯ ГОЛОВИ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ:

– Минулого тижня владика Іоан, митрополит Черкаський та Чигиринський, зініціював зустріч активістів, політичних лідерів Черкащини, аби обговорити ситуацію навколо призначення голови Черкаської облдержадміністрації. Наша область – єдина в Україні, де досі не призначено губернатора. На цю посаду народна рада області підтримала кандидатуру голови обласного осередку ВО «Батьківщина» Анатолія Бондаренка.

Однак з\'ясувалося, що у Верховній Раді дійшли такої згоди: кожна область країни – на відповідальності певної політичної сили від коаліції. За Черкащину відповідає «Удар». Саме ця політична сила і має рекомендувати на посаду голови обласної адміністрації кандидата та, зрештою, нести за нього і його дії відповідальність. Ударівці рекомендували Юрія Ткаченка (ред.: за часів губернаторства Олександра Черевна Юрій Ткаченко очолював Державну податкову адміністрацію в Черкаській області). Проте він відмовився від посади. Сьогодні у переліку претендентів з\'явилися прізвища одіозних людей, відомих черкащанам членством у Партії регіонів, підкупом виборців, фальсифікаціями та іншим порушенням законодавства.

Те, що наша область досі без голови, – це винятково на відповідальності «Удару». Якщо ударівці не дослухаються думки народу їхня політична сила багато втратить.

ПОКАРАННЯ ВИННИХ:

– Сьогодні тисячі черкащан чекають на відновлення справедливості. Щоб були покарані ті, хто віддавав та виконував злочинні накази під час першого так званого штурму будівлі Черкаської облдержадміністрації, коли було затримано та побито десятки невинних черкащан; другого «штурму», коли автомайданівцям побили та попалили авто, а самі активісти у тяжкому стані потрапили до лікарень; під час розгону блокпоста на черкаській дамбі. Сьогодні міліцією вже зроблено багато. По багатьох фактах виявлено винних.

У будівлі облдержадміністрації слідчі відтворили події 23 січня, коли відбувся перший штурм ОДА. Уже ідентифікували того, хто скинув вазон із четвертого поверху на мітингувальників, через що постраждала черкащанка Ольга Галушко. Уже з\'ясовано, хто давав наказ та стріляв по мирному блокпосту на черкаській дамбі 20 лютого. З\'ясовано, хто замовляв і хто бив та палив автівки автомайданівців. Але ми не можемо сьогодні давати більше інформації, аби не завадити слідству. Наразі затримує слідство та відстрочує притягнення до відповідальності винних те, що в області досі не призначено прокурора.

Також допитані люди, які вивозили з кабінету Сергія Тулуба в облдержадміністрації картини на дачу. Ці картини сьогодні вилучено. З\'ясовується, чи ці полотна не належать раптом фондам деяких черкаських музеїв? Узагалі ж, Тулуб та його команда купували картини у художників за символічні гроші – 1,5-3 тисячі гривень. Потім змушували підприємців платити за них на фіктивних аукціонах по 50 і більше тисяч гривень. Кошти від продажу перекачували через фонди, які обліковувалися в Донецьку. Словом, у свої кишені.

Розслідуючи ці справи, правоохоронці натрапляють на нові факти порушення закону представниками режиму Януковича на Черкащині. Роботи дуже багато. Факти просто вражають. Сподіваюся, вже в найближчий час ми знатимемо більше подробиць про їхні злочинні дії, а винні будуть затримані та притягнуті до відповідальності. Особисто для мене це дуже важливо, бо від влади постраждали сотні черкащан.