«Мій Майдан – тут». 28 лютого провела першу прес-конференцію новообраний голова обласної ради Валентина Коваленко

04 березня 2014, 12:41
Бедринець Владислав, «Нова Доба», №17, 4 березня 2014 року

«Я була змушена очолити облраду»

Напевне, вперше в історії Черкащини захід, що проводила обласна влада, розпочався словами «Слава Україні!» І вже зовсім незвичним було те, що голова облради під час виступу відмовилася сидіти. Абсолютно неочікуваними були й слова першої жінки-голови в історії області:

– Мені незатишно в цих кабінетах, – зізналася Валентина Михайлівна. – Я категорично була проти всяких посад. Мріяла про те, що вся ця ситуація заспокоїться і, дай Боже, ми, знищивши ось цей режим, заживемо тихо й спокійно. Мені хотілося зайнятися своєю викладацькою, творчою діяльністю. Але потім стало остаточно зрозуміло, що в кожного з нас Майдан свій, і кожному потрібно на нього виходити, Треба піднімати Україну з тієї руїни, в якій вона є, і з тієї ями, в яку вона потрапила.

«Казна повністю порожня!»

За словами голови облради, нині казна повністю порожня, існує загроза невиплати зарплат працівникам культури й освіти. Проведення святкування 200-річчя від народження Т.Г. Шевченка взагалі на межі зриву, тому що все, що було озвучено й задекларовано на паперах, нереалізоване.

– Окреме питання по селу. Це наша духовна колиска. І я як письменниця знаю, який там стан із бібліотеками. Також там занепада¬ють будинки культури. У той самий час команда Тулуба закладала в бюджет кошти зовсім на інші завдання. Наприклад, була пропозиція від нині розшукуваного Сергія Тулуба спрямувати 36 мільйонів гривень на аеропорт. Скажіть, кому це було треба й де ті кошти?

Єдиним виходом, який бачить із ситуації, що склалася, новообраний голова облради, є повний перерозподіл бюджетних коштів, які ще залишилися «в гаманці» області. Також найближчим часом буде проведено повний аудит комунальних підприємств області, особливо тих, на які виділяються значні кошти, але діяльність їх є неефективною.

«За революціонерами прийшли мародери»

– Нині почали надходити сигнали про діяльність загонів самооборони, які не можна назвати інакше, ніж мародерами. Це люди, які «загралися в революцію» та в непростій ситуації сьогодення фактично безчинствують в області, здійснюють погроми, напади на жителів, зокрема керівників підприємств й установ, залякують їх та силовими методами намагаються насаджувати власну волю. Це ганебно й не припустимо.

Валентина Михайлівна закликала жителів області, які стали жертвами подібних «революціонерів», відразу звертатися до правоохоронних органів та громадських активістів «Правого сектора», «Самооборони Майдану» та інших громадських патрулів, які діють спільно з міліцією.

– Сьогодні революція мусить захиститися від провокацій, – наголосила Валентина Михайлівна. – Я сама не крала й нікому не дам красти.

«Майдан продовжується всередині кожного»

Серед планів на найближче майбутнє голови обласної ради: перерозподіл бюджетних коштів; виплата бодай мінімальної заробітної плати бюджетникам; забезпечення діяльності соціальної, медичної, освітньої сфер; забезпечення прозорості кадрових призначень та здійснення люстрації і покарання всіх причетних посадовців до злочинів, що мали місце в області; підготовка до всеукраїнських перевиборів та відзначення 200-річчя з дня народження Шевченка; перевірка правомірності нагород і відзнак, присвоєних попередньою владою (у першу чергу йдеться про позбавлення звання Героя України Сергія Тулуба); перейменування вулиць, мікрорайонів, парків та установ Черкащини, що носять імена людей, які не мають ніякого відношення до Черкащини, та багато іншого. На думку нового очільника обласної ради, ні ця величезна робота, ні будь-яка інша нині неможливі без усвідомлення того, для чого і в ім\'я чого все це відбувається.

– Зараз, після трагічних подій, що призвели до великих жертв, до смерті героїчної Сотні Майдану, ми усвідомлюємо, яка величезна відповідальність лежить на плечах кожного з нас. І завдання полягає в тому, щоб Україну все-таки поставити на ноги, щоб вона гордо дивилася на світ, так, як світ дивився ці місяці на неї. Той Майдан, який за цей час визрів у серці кожного свідомого громадянина, повинен продовжуватися й спонукати до активних і чесних дій.