Валентина Коваленко: «Ми повинні подолати неувагу влади до жертв політичних репресій»

30 травня 2014, 12:29
«Черкаський край», №44, 30 травня 2014 року

В обласній раді відбулося засідання круглого столу за участю членів обласного товариства політичних в\'язнів і репресованих та обласної організації ОУН-УПА.

Розпочинаючи зустріч, голова обласної ради Валентина Коваленко нагадала про правові документи та історичні події 30-их років минулого століття, що стали причиною виникнення такої категорії населення як жертви політичних репресій. Валентина Михайлівна поділилася власними спогадами, адже має серед рідних репресованих у ті часи, мала змогу особисто ознайомитись із розсекреченими матеріалами справ політв\'язнів.

– Ми добре розуміємо людей, які сьогодні тут присутні, тих, хто не зміг прийти за станом здоров\'я, а також тих, хто не дожив до наших днів, бо ж чи не кожну українську сім\'ю в той час могло спіткати таке лихо. Можемо лише здогадуватися, які страшні випробування ви пройшли. І не тільки тоді, коли вам доводилося проживати безпосередньо війни і репресії, а й моральні утиски після реабілітації та нашу неувагу вже в сучасній незалежній Україні. Мені совісно і соромно, що і минула влада, і ми вчасно не підставили вам плече, – зазначила Валентина Михайлівна, наголосивши, що саме для виправлення цих помилок, для того, щоб почути, а далі – обов\'язково вирішити проблеми цієї категорії громадян і влаштували зібрання.

Голова обласної ради відзначила присутніх патріотів України квітами, а також вручила кожному з них ювілейні відзнаки «200 років з дня народження Тараса Григоровича Шевченка». У ході зустрічі виступили голова обласного товариства політичних в\'язнів і репресованих Микола Кривоніс, голова обласної організації братства ОУН-УПА Віра Борушевська, керівник редакційно-видавничої групи з підготовки і видання меморіального серіалу «Реабілітовані історією. Черкаська область» Петро Жук. Вони висловили ряд проблемних питань і пропозицій обласній владі для спільного їх вирішення. Серед них найгострішими залишаються: лікування та оздоровлення хворих; здорожчання медпрепаратів; відсутність законодавчої бази соціального захисту цих категорій; необхідність встановлення чи впорядкування пам\'ятних знаків і каплиць для проведення поминальних служб; потреба на рівні держави пам\'ятати й вшановувати не лише колишніх політв\'язнів, а й їхні родини; фіксація спогадів репресованих про ті події, популяризація цих спогадів серед населення, особливо – молоді, задля засвоєння гірких уроків історії та інші.

Шляхи підтримки з боку обласної ради, депутатського корпусу окреслив голова постійної комісії обласної ради з питань правової політики, законності й правопорядку Юрій Громовський. Про можливості використання місцевих ресурсів комунальних структур розповіли їхні представники, зокрема, генеральний директор обласного комунального підприємства «Фармація» Олег Борисенко, депутат обласної ради, голова обласного осередку Товариства Червоного Хреста України Іван Гретченко, заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Сергій Могилей, головний лікар комунального закладу «Черкаський обласний госпіталь для інвалідів війни» обласної ради Сергій Задорожний, начальник відділу головного управління Пенсійного фонду України в області Тетяна Коваль та інші.