Валентина Коваленко: «Стан обласного бюджету не є критичним»

04 квітня 2014, 17:26
«Черкаський край», №27, 4 квітня 2014 року

Голова обласної ради Валентина Коваленко у спілкуванні з журналістами відповіла на ряд злободенних питань, що цікавлять громаду Черкащини.

– Валентино Михайлівно, нещодавно в наш лексикон увійшов термін «перезавантаження». В чому полягає перезавантаження обласної ради?

– Цей термін увійшов у зв’язку з подіями, які переживає Україна впродовж останніх місяців. Для мене він означає перезавантаження на рівні свідомості, в осмисленні сутності своєї як українців. Бо українська історія не раз засвідчувала боротьбу за волю, яка була, як правило, зідеалізована. Але зараз констатуємо факт, що перезавантаження відбувається по-справжньому. Ми відчули і бачимо, що за свою свободу, за свої права, за свою честь і гідність ми готові боротися і пролити кров, пожертвувати життям. Тому ота пролита кров Небесної Сотні буде нагадуванням, що маємо бути відповідальними за долю країни.

Щодо перезавантаження діяльності обласної ради як представницького органу влади, то це також має бути сприйняття вимог, які ставить перед нами громада. Останні місяці засвідчили, що народ хоче взяти на себе повноваження і відповідальність за стан справ у нашій державі. Створені народні або громадські ради, території гідності мають єдину мету – жорстко контролювати дії влади. В обласній раді перезавантаження відбудеться дуже швидко, коли будуть внесені зміни до законів щодо реформування діяльності органів місцевого самоврядування, коли відбудеться децентралізація влади.

– Ви згадали про громадські або народні ради. Відомо, що така рада як дорадчий орган створений при голові обласної ради.

– Зауважу, що формування Громадської ради розпочалося ще тоді, коли не було призначено голови облдержадміністрації. Пізніше ми домовилися з Юрієм Ткаченком, що це має бути одна рада, адже служити має одній громаді – черкащанам. Сьогодні вона допомагає творити кадрову політику. Схема тут проста і доволі прозора: спочатку на місцях народна рада розглядає кандидатури, зокрема, на голів райдержадміністрацій, а потім подає для спільного розгляду нам. Пропонують у першу чергу людей правдивих, чесних, незаплямованих. Інша справа, чи вони професійні? Так, іноді тут є питання. Але люди хочуть радикальних змін, жити у цивілізованій державі. З окремих районів приїжджають по 3-4 рази. Це вказує на те, що народ хоче впливати на рішення влади.

Але не секрет, що в районах нині є і по декілька народних рад. Одні боролися на майдані, інші – утворилися зараз, так звані пристосуванці. Тому маємо робити все без поспіху. І в таких випадках думка громади важить багато.

Зараз Громадська рада ще формується. Її основу становлять представники Майдану, і це правильно. Однак прийнято рішення залучити ще й представників різних громадських організацій та об’єднань. Громадська рада буде чітко структурована й передбачає раду митців, фахівців різних галузей економіки, з питань діяльності органів місцевого самоврядування, політраду тощо.

– Валентино Михайлівно, громадян цікавить стан наповнення обласного бюджету. Наскільки ситуація критична?

– Стан обласного бюджету не можна назвати критичним. Звичайно, є проблеми, але ми сподіваємося, що вони тимчасові. За І квартал 2014 року виконання затвердженого завдання загального фонду обласного бюджету по доходах становить 100,7 відсотка, понад план надійшло 633,3 тис. грн. Проте, у порівнянні з відповідним періодом минулого року обсяг надходжень зменшився на 1,2 млн. грн., або на 1,2 відсотка. І якраз ось ця від’ємна динаміка викликає стурбованість.

У даний час заявлена розпорядниками коштів потреба у фінансуванні бюджетних видатків при перерахуванні коштів на рахунки бюджетних установ забезпечується стовідсотково. Однак у зв’язку зі складною економічною ситуацією в державі, недостатністю коштів на єдиному казначейському рахунку, першочергово проводяться кошти на виплату заробітної плати, стипендій та допомог, оплату комунальних послуг й енергоносіїв, медикаментів, продуктів харчування.

Є проблеми з оплатою так званих незахищених видатків, під особливим контролем виплата заробітної плати працівникам госпрозрахункових підприємств культури, комунальних підприємств, придбання пального для швидких допомог тощо.

– Ви казали про намір перегляду програм, що були прийняті депутатами раніше.

– Дійсно, ми переглядаємо очікувану ефективність прийнятих програм. Однак це не зв’язано з дефіцитом коштів обласного бюджету, а, в першу чергу, з необхідністю переорієнтування бюджетних коштів на фінансування соціально захищених програм, наприклад, такої як «Турбота» та інших. Ці питання будуть внесені для обговорення на чергову сесію, яка планується найближчим часом.

Водночас зазначу, що продовжуємо вивчати можливості щодо скорочення видатків бюджету на управлінські витрати, проведення святкових заходів, участі у виставково-ярмаркових заходах, обслуговування сільгоспкооперативів, ремонту адмінприміщень (крім аварійних). Таким чином буде перенаправлено понад 2 млн. грн. Вивільнений ресурс спрямуємо, зокрема, на лікування хворих на ниркову недостатність, поліпшення харчування та медикаментозне забезпечення підопічних в інтернатних закладах соціального захисту тощо.

Окрім того, вивчаємо роботу комунальних підприємств обласної ради, зокрема тих, що є збитковими. Наприклад, «Облкіно», «Облпаливо», автопарк обласної ради, поліграфічні підприємства, аеропорт, ставимо завдання, щоб їх діяльність була ефективною.