Валентина Коваленко: «Обговорюймо, які зміни до Конституції ми хочемо»

08 травня 2014, 01:40
Лариса Соколовська, «Черкаський край», №36, 7 травня 2014 року

На засіданні Консультативно-координаційної ради при голові обласної ради минулої середи розглядалися теми з ряду тих, які й вивели людей на Майдан: реформа самоврядування, медицина, земля.

Я була у Верховній Раді 29 квітня на відкритому парламентському засіданні у форматі громадських слухань, де обговорювалось питання змін до Конституції України, – повідомила голова облради Валентина Коваленко. – Зміни мають стосуватися удосконалення політичної системи, місцевого самоврядування (за основу взятий досвід Польщі, з урахуванням наших ментальних особливостей) й судової системи. На слуханнях виступили керівники держави.

Проте, як зауважила Валентина Михайлівна, народні депутати не продемонстрували єдності – ні своєю присутністю (в залі було менше третини депутатів, інші ходили в кулуарах, у буфеті, ручкалися та чоломкалися), ні схваленням змін: мовляв, зараз не час, головне – дати відсіч ворогу. Але це більше було схоже на відволікання уваги й піар. Бо, зазначила Валентина Михайлівна, поки народ довіряє цій владі, вона може нарешті здійснити фундаментальні перетворення, досі не вирішені за часи незалежності, – децентралізувати владу, справді передати її народу.

Тому голова облради закликала керівників районних рад активно обговорювати зміни до Конституції в громадах і негайно подавати свої пропозиції. Адже, як переказала вона слова Прем\'єр-міністра Арсенія Яценюка, до 25 травня напрацьовані конституційні зміни повинні бути узгоджені й направлені до Венеціанської комісії. За його словами, це необхідно, аби «народ України знав, із якими повноваженнями буде обраний новий український Президент».

– Прошу вас знизу масово підтримати реформу самоврядування, бо це цікавить нас із вами. Треба також гуртом їхати до Верховної Ради й лобіювати це питання, - закликала учасників засідання.

На запитання про передбачене об\'єднання місцевих громад Валентина Коваленко повідомила, що воно поки що відкладене на потім. Зараз важливо передати повноваження й кошти громадам на місця. Яка ж структурна зміна спочатку відбудеться, то це ліквідація облдержадміністрацій і створення замість них місцевих державних представництв на чолі з головами (префектами). Основна їх функція – нагляд за дотриманням закону в регіонах.

У роботі консультативно-координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради взяв участь заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль.