Працюймо разом

14 травня 2014, 04:26
Коломієць Володимир, «Черкаський край», №38, 14 травня 2014 року

Шановні друзі! Мені приємно відкривати нову форму спілкування з вами – спеціальну сторінку в «Черкаському краї». Передусім – про результати роботи у квітні. За місяць до місцевих бюджетів області надійшло майже 183 млн. грн. податків. Це на 7,7 млн. грн. більше, ніж торік у квітні. Зокрема збільшилися надходження платежів на доходи фізичних осіб, єдиного податку та плати за землю. Порівняно з відповідним періодом минулого року сума єдиного внеску зросла майже на мільйон гривень.

ГУ Міндоходів тримає на особливому контролі надходження платежів до місцевого бюджету та єдиного соціального внеску для виплати пенсій і соціальних платежів у регіоні, для розвитку громад.

Нам вдалося не тільки надолужити, а й перекрити відставання надходжень до місцевих бюджетів порівняно з минулим роком. Виконання розписів надходжень місцевих бюджетів, затверджених радами на квітень, забезпечено на 108,5 відсотка, додатково надійшло 14,4 млн. грн. Крім того, квітневі надходження дали змогу забезпечити позитивну динаміку й у цілому з початку року. Надходження за чотири місяці п.р. становлять 663,7 млн. грн., що на 2,3 млн. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року. Це відбулося завдяки напруженій роботі всіх підрозділів головного управління, завдяки спільним зусиллям – співпраці з платниками, громадськими організаціями й об\'єднаннями, органами місцевого самоврядування.

Відзначу, що позитив є і в надходженнях до Державного бюджету. До загального фонду Держбюджету надійшло від Черкащини податків і зборів майже на 30 млн. грн. більше, ніж за квітень минулого року.

Я дякую платникам, які активно працюють, розвиваються і сумлінно сплачують податки, а отже, за непростих умов сьогодення є справжніми патріотами нашого краю, нашої держави.

Також повідомляю про ряд наших новацій. Нині в посиленому режимі наводимо порядок на ринку підакцизних товарів. Проведено низку результативних перевірок. Деякі з них відбулись за участі Народної самооборони та «Правого сектору», деякі – за інформацією і заявами небайдужих громадян.

Викрито підпільне виробництво фальсифікату. Вилучено з незаконного обігу товари підакцизної групи на загальну суму понад 4,037 млн. гривень, у т.ч. горілчаного фальсифікату на більш ніж на 4 млн. грн., чимало спирту та тютюнових виробів. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено інформацію про три кримінальні правопорушення у даній сфері. Робота триває.

Звертаю увагу, заступник міністра доходів і зборів України Володимир Хоменко поставив завдання здійснити повну детінізацію ринку підакцизних товарів у термін до 15 травня. І ми це зробимо на рівні нашої області.

Ще один наш крок, спрямований на забезпечення рівних умов господарювання для всіх підприємців області, – наведення порядку у сфері готівкових розрахунків. Наразі в області працюють 4993 персоналізованих реєстратори розрахункових операцій. Водночас якщо на 1 січня 2013 року на обліку в ДПІ перебувало 7187 одиниць касової техніки, то на 1 січня поточного їхня кількість скоротилась на 2461. Однак кількість господарських одиниць не зменшилася, підприємці-власники цих РРО не припинили діяльність. Тож маємо інформацію, що деякі «хитруни» обертають мораторій Міндоходів на проведення перевірок на свою користь і свідомо порушують закон. Ми з цим миритися не будемо. 29 квітня оприлюднена моя заява з пропозицією підприємцям у двотижневий термін завітати до інспекцій, зареєструвати та персоналізувати касову техніку і працювати у відповідності до закону. Після 13 травня ми розпочинаємо контрольно-перевірочні заходи на підставі інформації, яка у нас є. Я вважаю, ми чесно вчинили стосовно підприємців і дали їм час для наведення порядку.

Ми також змінили формат спілкування з платниками податків. Посилили роз\'яснювальну та обслуговуючу складову нашої роботи. У квітні провели для платників 146 заходів роз\'яснювального характеру (семінари, гарячі лінії, зустрічі). Понад 1,6 тисячі черкащан ми обслужили під час 66 виїздів у рамках обласного сервісу «Швидка допомога для громадян та бізнесу». Більше 3 тисяч громадян взяли участь у дні відкритого декларування та тижневій акції «Задекларуй доходи до Великодніх свят!». За квітень у центрах обслуговування платників надано 22 тисячі адміністративних та консультаційних послуг. Також відбулося 47 публічних заходів з бізнесом та громадськістю.

Цими днями стартує нова ініціатива – акція «Громадський контроль». Маємо на увазі незалежне оцінювання рівня обслуговування платників в ЦОП, контроль якості проведення семінарів. Це будуть і анонімне анкетування платників, і раптові «контрольні» відвідування ЦОПів, і «контрольні» дзвінки за номерами гарячої лінії. Я прошу вас усіх активно долучитися до цієї акції.