«Життя триває. І рухається воно в прогресивному напрямку», – переконаний голова Черкаської обласної ради Валерій Черняк

26 грудня 2013, 13:58
Володимир Безуглий, «Нова Доба», №96-97, 26 грудня 2013 року

Підбиваючи підсумки року, Валерій Петрович відповів на запитання нашого кореспондента.

– Отже, Валерію Петровичу, яким, на Ваш погляд, був для області рік, що минає? Як Ви його оцінюєте?


– Рік був надзвичайно непростий, нелегкий і для держави в цілому, і для черкащан зокрема, тому що світова криза позначилася й на нашій області. Стався спад у машинобудуванні, хімічній промисловості. Нелегко довелося виконувати ті планові завдання, які були поставлені перед нею. Завершується рік майданом. Для цього, звісно, були й об\'єктивні, і суб\'єктивні причини, але не радує те, що суспільство опинилося на межі розколу.

Та життя продовжується, ми рухаємося вперед. Що б там не казали, а сьогодні суспільство має-таки прогресивний напрямок розвитку. Приміром, три роки поспіль Черкащина зберігає за собою перше місце в Україні за врожайністю зернових і зернобобових культур та соняшнику, друге – за врожайністю цукрових буряків. А цього року хлібороби вперше за історію області виростили й зібрали понад 4 мільйони тонн збіжжя. Або інше. Болюча проблема – створення нових робочих місць у сільській місцевості. Так ось, цього року запрацювали молочний комплекс TOB «Кищенці» потужністю 4 400 голів корів і молочна ферма TOB «Дзендзелівське» на Маньківщині на 750 голів корів. Також поновлено роботу 25 молочно-товарних ферм та 47 кооперативів.

Вирішуються й соціальні питання. Так, добудовано та введено в експлуатацію 9 підвідних газопроводів і 17 газорозподільних пунктів, школу в Родниківці Уманського району, спортивну залу в Жашкові, збудовано 2 стадіони, 5 футбольних полів, 18 спортмайданчиків та майже 50 багатофункціональних спортивних майданчиків, відновлено близько тисячі кілометрів вуличного освітлення тощо.

Черкаська область здійснила також якісний поступ і в галузі охорони здоров\'я. Цього року введено в дію новий обласний діагностичний Центр із сучасним обладнанням. Для закладів охорони здоров\'я закуплено медичне обладнання на суму близько 8 мільйонів гривень. В умовах обмеженого фінансування проведено поточні та капітальні ремонти в 120 фельдшерсько-акушерських пунктах, 30 лікарських амбулаторіях та в 12 відділеннях лікарень області. Завершена реконструкція поліклініки Канівської центральної районної лікарні. І це, як ви розумієте, далеко не повний перелік справ. У найближчій перспективі - завершення будівництва обласного перинатального центру, який стане своєрідним подарунком до 60-річчя області й 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.

– До слова, про Шевченків ювілей. Щодо цієї дати робиться і що вже зроблено?

Насамперед, упорядковуються об\'єкти в Національних заповідниках «Батьківщина Тараса Шевченка», що поєднує села Моринці, Шевченкове, Будище, Вільшану, й «Тарасова гора» в Каневі, де розташована його могила. В Успенському соборі, де відспівували поета перед захороненням, цього року облаштовано новий мармуровий іконостас. Відкрито Канівський гуманітарний інститут. У півтора десятка населених пунктів області відкрито погруддя славному українському синові. Відбуваються різні заходи й іще будуть відбуватися, адже постать Шевченка є найяскравішою серед десятків і десятків інших яскравих імен наших земляків.

– Економічні й соціальні перетворення, зростання добробуту й благополуччя людей неможливі без участі в цьому процесі територіальних громад. Наскільки дієвими вони є сьогодні?

Усе, що ми робимо, – вирішуємо спільно з сільськими, селищними та міськими радами, яких в області майже 560. Адже це ті органи, що стоять найближче до людей, найкраще знають їхні потреби та мають перед ними високу відповідальність. Коли питання стосуються подальшого розвитку краю, вирішення проблем людей, то, окрім відповідальності, нам ділити нічого. Ми розробили та прийняли цілу низку ефективних рішень та програм, які сприяють і сприятимуть поступу Шевченкового краю. Тому й маємо позитивні результати.

На мою думку, значною мірою активізації громад сприятиме Концепція реформування місцевого самоврядування, проект якої ініціював Президент України й на яку українське суспільство очікувало роками. Дуже б хотілося, аби, врешті-решт, з урахуванням реалій цей документ як своєрідна конституція місцевого життя був реалізований.

– А наскільки результативною була діяльність обласної ради?

Я вважаю, що депутатський корпус обласної ради працював успішно. Ми жодної сесії не зірвали з тих чи інших причин. Сесії проводилися організовано, хоча опозиція й намагалася декілька разів їх зірвати. Нам удалося знайти порозуміння з ними. Був позитивний діалог. На задоволення потреб територіальних громад, суспільних груп або пільгових категорій громадян спільно зі структурними підрозділами виконавчої гілки влади розробляли й приймали рішення та цільові або комплексні програми. Так, з початку 2013 року відбулося 7 сесій та 7 засідань президії обласної ради, розглянуто 178 питань. За результатами сесійних засідань ухвалено 139 рішень. Прийнято 14 нових обласних програм.

І от остання сесія, яку плануємо провести 27 числа, гадаю, буде успішною, бо там є цілий ряд питань, вирішення яких потрібне для нашої громади.

Хочу побажати всім вашим читачам добра, благополуччя, радості від життя та висловити впевненість, що місцеві ради Черкащини й надалі докладатимуть усіх зусиль, щоб соціально-економічна ситуація в регіоні покращувалася.