Сергій Тулуб: «Знакові дати – зобов\'язують»

25 грудня 2013, 11:36
Роман Кирей, «Черкаський край», №103, 25 грудня 2013 року

Напередодні Нового року журналісти зустрілися з головою Черкаської облдержадміністрації Сергієм Тулубом.

До новорічної ночі залишаються лічені дні. В області є певні здобутки, але не можна обійти й критику влади... Як ви оцінюєте рік, що минає?

– Це дуже цікавий рік, і його однозначно оцінити не можна. Розмаїття думок – це завжди шлях до поступу. Звичайно, були цьогоріч і події, які різні представники суспільства оцінюють неоднозначно. Якщо є критика, особливо конструктивна, це завжди на краще. Гадаю, до оцінки подій 2013 року слід підійти з позиції того, що конкретно зроблено. Але є представники суспільства, які завжди критикують владу. Це не тільки в нашій області чи державі. Це є і в тих же Сполучених Штатах Америки. Стосовно ж Черкащини, тут, як у дзеркалі, відбивається все те, що відбувається в країні. За цей рік маємо багато цікавого – Черкащина підтвердила, що вона потужний аграрний край, житниця України. Побудовано багато підприємств. Були втілені соціальні ініціативи Президента. Відкрито обласний діагностично-консультаційний центр, який щоденно відвідують сотні людей. Область жила й тим, що готувалася до 200-річчя Тараса Шевченка та 60-річчя свого створення. Особисто для мене рік був ювілейний – я відсвяткував своє 60-річчя. Така дата потребує від людини аналізу пройденого шляху та накреслення планів майбутнього. Не можна оминути увагою і політичні події. Вважаю, що черкащани достойно пройшли цей шлях.

– Якщо в питаннях спаду промисловості є привід для критики, то галузь сільського господарства в області продемонструвала рекордні результати.

– На промисловість Черкащини дуже впливають зовнішні фактори. Погляньте який спад промисловості відбувається у світі. І за прикладом не треба далеко ходити: чому той же «Азот» зменшив обсяги виробництва – Китай викинув на світовий ринок більше мільйона тонн карбаміду по іншій ціні, ніж у нас, а ми не змогли скласти їм конкуренцію. Це, звичайно, вплинуло на обсяг виробництва цього продукту. Та ціна, за якою ми отримували газ, не дала нам можливості бути конкурентноспроможними. Інший приклад – завод «Богдан». Довелося переоснащувати всі технологічні лінії. Це також пов\'язано з впливом зовнішніх факторів. Тому ми маємо невеликий спад виробництва промислової продукції – 4-4,5 відсотка. А в агропромисловому комплексі маємо збільшення виробництва й реалізації продукції. Завдяки самовідданій праці хліборобів наша область переступила 4-мільйонний рубіж – уперше за всю історію зібрано чотири мільйони тонн зернових. Програми «Село Черкащини-2020», яку ми прийняли два роки тому, розвитку тваринництва, молочної галузі й низка підпрограм – усе це дало результати. А успіхові сприяла саме колективна робота. Завдання ж влади було – підтримати, дати певну самостійність сільгоспвиробникам, можливість втілювати інтенсивні технології. Тут варто згадати й програму, пов\'язану з передачею індивідуальним господарствам нетелей. У 2012 році ми надали їх 69, а цьогоріч – більше 500. Тут було фінансування й з боку обласного та сільського бюджетів, і тих бізнесових кіл, які працюють у сільській місцевості. Сьогодні розробляємо заходи підвищення ефективності розвитку тваринництва. Вже запланована фінансова підтримка розвитку овочівництва, виробництва плодово-ягідної продукції. Плануємо спільно з інвесторами побудувати близько 11 ферм для розвитку свинарства, 10 комплексів ВРХ. Наступного року плануємо створити більше десятка молочних кооперативів. Тут ми бачимо потребу в створенні зв\'язку між виробником та споживачем. Ще одна програма, яку будемо розвивати, – «Товари Черкащини».

– Як впливає на черкаські підприємства підписання Президентом України газових та торговельних домовленостей з російським колегою?

– Зниження ціни на російський газ – це додатковий ресурс для економіки нашої держави. Сьогодні між нашою державою й Російською Федерацією – дуже тісні торгово-економічні зв\'язки. Наприклад, Уманський тепличний комбінат 82 відсотки продукції поставляє в Росію. Схожа ситуація і з молокопереробними заводами. Домовленості дадуть можливість реалізувати певні інвестиційні програми, а це – нові робочі місця. Головне, щоб ці кошти не проїдалися.

– На виїзних прийомах, які ви проводите досить часто, люди скаржаться на розбиті дороги та високу вартість ліків...

– Щодо доріг, то загальний обсяг фінансування їхнього ремонту цьогоріч становив 288 мільйонів гривень, а це вдвічі більше, ніж у попередньому році. Щоправда, із запланованих до ремонту приблизно 160 кілометрів доріг ми виконали більше 80 відсотків. Виділено близько 100 мільйонів гривень на підготовку до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка – для ремонту під\'їзних шляхів до цих об\'єктів. Є адресна програма ремонту доріг, згідно з якою працюватимемо наступного року.

А щоб виправити ситуацію з вартістю ліків, в області працює програма зі створення соціальних аптек. їх вже більше 100. Ліки тут відпускають за нижчими цінами, ніж у приватних аптеках. Відстає від програми лише обласний центр, але ми домовилися, що на сесії міської ради буде розглядатися це питання. Комунальне підприємство «Фармація» цьогоріч реалізувало ліків за нижчими цінами на 130 мільйонів гривень. Ця програма наступного року буде розширюватися.

– Як іде підготовка до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка та 60-річчя утворення області? Чи багато залишається зробити в році наступному?

– Вже відновлено більше 600 об\'єктів, що пов\'язані з ім\'ям Тараса Шевченка. Всього в області таких об\'єктів – близько 900. Тривають конкурси та фестивалі. Завершився огляд творчих колективів районів. Будуть встановлені переможці, які представлять нашу область на всеукраїнському рівні. У Каневі повністю завершена реконструкція верхнього парку музею Шевченка. Вже готова проектно-кошторисна документація та виділене фінансування на відновлення й реставрацію нижнього парку. Побудована козацька церква. Все це за рахунок державно-приватного партнерства. Багато що зроблено й на батьківщині Шевченка – в Звенигородському районі. Реконструкція хати чумака йде до завершення. До речі, жодної копійки з державних грошей не використано. Після завершення робіт об\'єкт буде передано до заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка». Багато роботи проводиться в Центрі культури у Каневі. Саме там плануються державні заходи до ювілею поета. Я дякую всім будівельникам, реставраторам і бізнесменам, всім тим, хто долучається до цієї роботи, насамперед за високу відповідальність. У цілому я задоволений ходом підготовки.

– Про що ви згадуєте в новорічні свята, які традиції святкування у вашій родині?

– Новий рік – одне з улюблених моїх свят. Завжди згадую дитинство, першу ялинку. В пам\'яті залишився й епізод, коли перед Новим роком із села Богуславець їхали на санях до вокзалу... Зараз продовжуємо новорічні сімейні традиції: вся родина збирається біля ялинки, вимикається світло і ми кладемо одне одному подарунки «від Діда Мороза». Потім шукаємо – де, що, кому...

У 2014 рік хотілося б побажати, щоб черкащани достойно зустріли гостей, які приїдуть на святкування 200-річчя Тараса Шевченка та 60-річчя області. Адже це, гадаю, чи не найважливіші події наступного року – ці знакові дати зобов\'язують. А ще побажаю черкащанам здоров\'я, плідної роботи. Весь негатив нехай залишиться в році, що минає, а все позитивне – прийде і в році наступному.