Сергій Тулуб: «Дякую черкащанам за те, що вони розуміють, хто насправді працює, а хто просто бігає по площах і знає одне слово: «Ганьба»

25 грудня 2013, 11:11
Юлія Фомічова, «Прес-Центр», №52, 25 грудня 2013 року

Напередодні новорічних свят голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб підбив підсумки року, що минає. Він оцінив 2013 рік як цікавий, і неоднозначний, і відповів на болючі питання, які хвилюють суспільство.

– Цей рік однозначно оцінити не можна. У суспільстві завжди є розмаїття думок. Здавна кажуть: немає конкуренції – не буде й прогресу. Одні люди працюють, щось створюють і, природно, інколи помиляються. Але є люди, смислом життя яких є лише критика. Головне, аби критика не ставала професією, а була справді конструктивною. У нас в Україні за будь-яких часів владою не були задоволені. Та й не тільки в Україні. Нещодавно такі події відбулися в Єгипті, в Сирії. Та чого далеко ходити? У тих же Сполучених Штатах!

Для області цей рік став особливим: Черкащина ще раз підтвердила звання житниці України. Багато побудовано різноманітних підприємств. Реалізуються нові соціальні ініціативи Президента «Діти – майбутнє України». Відкрили консультативно-діагностичний центр, кожного дня майже 800 громадян відвідують його, одержують безкоштовне обстеження. Закінчується будівництво перинатального центру. В цьому році ми жили і працювали над тим, щоб підготувати умови для того, щоб у майбутньому році відзначити 200-річчя з дня народження Шевченка, 60-річчя з дня створення області. Для мене особисто цей рік ювілейний, 60 років – це така дата, яка потребує того, щоб проаналізувати свій шлях у житті. Цей рік неоднозначний, відбулися в нас і політичні різноманітні події. Але черкащани достойно пройшли цей шлях.

– А чи вирішено проблему із Гайдамацьким ставом? Чи виплачено кошти підрядникам? На якій стадії завершилася реконструкція?

– Я дякую Вам за увагу до цього об\'єкта. У мене неодноразово відбулися зустрічі з керівництвом Чигиринського району, я також створив групу фахівців, яка виїжджала туди, розбиралася з цим питанням. Планові роботи зроблено, навесні ми побачимо його у повній красі.

– Після подій у Врадіївці було резонансне вбивство у Лисянці, Ви брали під контроль розслідування цієї справи. Чи в курсі Ви, як триває слідство?

– Ми кожного тижня проводимо координаційні наради з представниками правоохоронних органів і весь час це питання стоїть у мене на контролі, мій помічник весь час збирає інформацію. Розслідування йде не так швидко, як хотілося б, але займаються професіонали, довелося залучити не тільки обласних фахівців, а й київських, з центральних відомств. Як мене повідомляють, розслідування йде, результати ми обов\'язково офіційно повідомимо. Крім того, по тому судді за ініціативою прокуратури обласної, а також генеральної прокуратури, подана справа до Вищої ради юстиції. Я особисто говорив із паном Лавриновичем,головою Вищої ради юстиції, вони розглянуть і дадуть оцінку судді, яка вчиняла такі дії.

– Місцеві політики говорять про те, що саме Ви є ініціатором того, що черкаських свромайданівців переслідує міліція, проти декого навіть відкривають кримінальні справи, але ж Верховна Рада прийняла закон, згідно з яким люди, які брали участь у євромайданах, каратися не будуть. То чому це відбувається на Черкащині?

– А що відбувається на Черкащині? Де ви бачили, щоб у Черкасах взагалі когось переслідували? Майже щовечора люди збираються на площі перед міськвиконкомом, і їм ніхто не заважає цього робити. Хоча є рішення суду стосовно обмеження таких зібрань. Навпаки, правоохоронні органи поводяться щодо учасників протестних акцій толерантно. Поза тим, що останні відверто порушують закон і хизуються цим перед громадськістю. Там же були і хуліганські випадки. От хтось взяв і вкрав цей європрапор. Треба ж розслідувати! Якщо були якісь правопорушення з боку тих, хто там керував, то за це, мабуть, їх і притягують до відповідальності. Варто нагадати мудрий вислів: закон суворий, але це закон. Подобається він нам чи ні, але його треба виконувати.

Чому одному треба дотримуватися закону, а другому - закон не писаний? Те, що робили там різноманітні політичні сили чи партії, - це їхня позиція. Але сьогодні кожен день відбувається там зібрання, на порушення рішення суду, про це їх попереджають судові виконавці. Якщо ці правопорушення зі стадії мирних перейдуть у якісь інші, радикальні дії, якщо буде порушено закон, то вони будуть притягнуті до відповідальності. Таким діям буде даватися принципова оцінка.

– Ви двічі не зустрілися із народними депутатами від опозиції: перший раз була зачинена приймальня, а вдруге – ляльки-велетні не пустили нікого до будівлі адміністрації. Коли зустрінетеся з ними і за яких умов?

– А подивіться на їх тактику – приходити тоді, коли тебе не чекають. Ви якось попередьте, що хочете прийти, я запропонував би чашку чаю, кави. Є мобільний телефон, мені телефонують мешканці області, інколи в незручний для мене час, є приймальня, є сайт наш, там усі телефони є, можете направити письмове звернення. Я ж сьогодні не можу кинути всі справи, якими я займаюся! Депутати Верховної Ради також зобов\'язані знати, що робота голови обласної державної адміністрації не обмежується стінами робочого кабінету. Робоче місце губернатора – вся область. Треба зустрічатися з людьми, спілкуватися, побувати на об\'єктах, подивитися, як ідуть справи, як іде будівництво перинатального центру, як готуються об\'єкти до 200-річчя Шевченка, до 60-річчя області. Я весь час їжджу по області, зустрічаюсь із громадами, керівниками. Коли я запрошую до відкритого діалогу, не йдуть. А варто мені виїхати з Черкас у робочу поїздку, відразу рвуться, ніби на прийом. Мені прикро, що ми акцентуємо нашу увагу на штучно створеній проблемі. Якої по суті не існує. Важливо просто знати елементарні правила поведінки та ділової етики. Вони прийшли сюди - а тут дитяче свято, відкрита ялинка, святковий день, люди дивляться, відпочивають... Мабуть, до них підійшли ці ляльки... Хто ж їм винен, що вони нездатні навіть організувати якийсь підхід? Я ж їх запрошував і через засоби масової інформації, і особисто, через свого помічника, щоб він домовився на час, коли їм зручно. Я хотів за круглим столом обговорити всі проблеми, які є. Я готовий до співпраці, я готовий до розмови. На мене багато-хто з цих опозиціонерів намагається якось вплинути різноманітними засобами: і особисто, і по-іншому. Але я дякую черкащанам за те, що вони розуміють, хто є справедливим: хто щось робить, а хто просто так бігає по площах і знає одне слово: «Ганьба».

– Найбільш вдалим Вашим проектом Ваші опоненти вважають зняття Сергія Одарича з посади міського голови Черкас. Віктор Білоусов досі виконує його обов\'язки, перебирає на себе весь негатив до міської влади як комуніст, а не представник, скажімо, Партії регіонів. Чи задовольняє Вас особисто Віктор Білоусов як міський голова, чи справляється зі своїми обов\'язками?

– Це об\'єктивне рішення не однієї людини, а цілих груп людей різних політичних поглядів. Тому пану Одаричу треба шукати причини цієї поразки в дзеркалі, подивися на себе, подивись на свою діяльність – і все зрозумієш. Це об\'єктивна ситуація, яка склалася на той час, і він – один із авторів цієї ситуації, він – один із керівників цього проекту. Секретаря міської ради обирають простою більшістю, і це рішення міської ради, тих людей, які обрали Віктора Білоусова. Вони можуть дати оцінку і сказати, задовольняє він їх чи ні. Подивіться – скільки сесій за цей час пройшло, я не чув ні разу, щоб хтось ставив питання по секретарю міськради пану Білоусову, хоча він інших політичних поглядів, він комуніст. Він робить свою справу, людина порядна, сьогодні намагається щось зробити цікаве. Оті проблеми, які накопичилися при Одаричі, він намагається вирішувати. Але, на жаль, поки що команда не зовсім склалася. Там є баласт, ті люди, які тягнуть назад і які не рухаються швидко вперед, тому треба оце збалансувати. Я теж не зовсім розумію деякі кадрові рішення. Але не помиляється тільки той, хто взагалі нічого не робить. Людина, яка працює, може допускати різні помилки. Але оцінку цим діям, результатам дадуть депутати і черкащани.

– Що б Ви сказали навздогін року, що минає? Що хочете сказати року прийдешньому?

Навздогін – нічого. А в нового – попросити, щоб він був успішним, добрим, мирним та стабільним. Я особисто бажаю всім нам, щоб ми разом увійшли в ювілейний для Черкащини 2014 рік спільною дружною родиною, а не на вістрі політичних протистоянь і протиріч.

Давайте зробимо все для того, щоб у наших душах у Новорічні та Різдвяні свята запанували мир і злагода.