Влада допомагає черкащанам мати власний дім

20 грудня 2013, 19:21
Федір Пилипенко, «Черкаський край», №102, 20 грудня 2013 року

У нашій області діє регіональна програма «Власний дім». Керівники області постійно тримають в полі зору хід її реалізації. Про житлове питання – наша розмова із заступником голови обласної ради Василем Касяном.

– Василю Петровичу, розкажіть, будь ласка, яким чином на Черкащині надається підтримка індивідуальному житлобудуванню на селі?


– Обласна влада, підтримуючи соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича, прийняла регіональну програму «Власний дім», що передбачає підтримку індивідуального будівництва житла на селі. Ця програма реалізовується вже тривалий час, адже питання залишається актуальним. Тому термін дії її продовжувався двічі (затверджена рішенням обласної ради №18-5 від 19.12.2000 року, а в серпні 2009 року рішенням сесії обласної ради №28-5/\\/ термін дії програми було продовжено до 2015 року). Опікується окресленими в ній питаннями обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі.

Тим часом фонд знову підготовив та подав на розгляд і корегування розпоряднику коштів – департаменту капітального будівництва облдержадміністрації – проект цільової програми «Власний дім» на 2014-2020 роки. Фінансування програми відбувається за рахунок державного та місцевих бюджетів.

Згідно з програмою, обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі надає 3-відсоткові пільгові кредити на будівництво нового житла, завершення будівництва, придбання існуючих будинків, а також на реконструкцію житла й забезпечення його інженерними мережами на термін до 20-ти років, а молодим сім\'ям – до 30-ти років. Вікових обмежень позичальникам не встановлено.

– А чи обмежуються суми кредиту?

– Суми кредитування визначаються кошторисним розрахунком або експертною оцінкою вартості житла і звичайно обмежуються. Наприклад, на будівництво нового житла може бути надано до 200 тисяч гривень, для завершення будівництва, реконструкції або придбання житла – до 100 тисяч, на облаштування інженерних мереж – до 20 тисяч.

– Очевидно, є певні вимоги до позичальників?

– Вони встановлені постановою Кабміну №1597 «Правила надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі». Кредит надається на поворотній основі. Позичальник повинен бути працевлаштований, проживати в сільській місцевості, бути громадянином України та гарантувати повернення коштів державі.

– Чи можуть такими кредитами скористатися пільгові категорії громадян?

– Постановою цього не передбачено. За винятком, якщо позичальник має троє й більше дітей. Тоді він звільняється від сплати відсотків, повертаючи лише суму кредиту. Перед його отриманням розгляд особової справи позичальника подається до спостережної ради фонду і після позитивного рішення з позичальником підписується кредитна угода.

– Скільки сільських жителів скористалися цією державною підтримкою?

– За період дії програми, а це більше десяти років, кредити взяли 419 осіб. Тільки в цьому році – понад 80. Крім будівництва чи придбання житла, 67 осіб взяли кредит на газифікацію, 10 осіб – на прокладання водопроводу тощо.

За рахунок державного бюджету профінансовано понад 4 мільйони 320 тисяч гривень; з обласного бюджету – майже 3 мільйони 80 тисяч; з місцевих – 118,4 тисячі. Загалом це понад 7,5 мільйона гривень. Це дуже великі кошти. За рахунок місцевих бюджетів придбано 30 квартир для спеціалістів різних сфер діяльності.

– Василю Петровичу, а як допомагає в житловому питанні регіональне управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву?

– В цьому році управління підписало 42 договори, з них 27 по програмі здешевлення вартості іпотечних кредитів, два – по програмі будівництва доступного житла та 13 договорів – з пільгового молодіжного кредитування.

До речі, у 2014 році управління планує збільшити кількість наданих кредитів.

– Нам відомо, що керівництво області опікується також забезпеченням житлом людей пільгових категорій не за бюджетні кошти.

– Так, з приходом на посаду голови облдержадміністрації Сергія Борисовича Тулуба в області створено благодійний фонд «За майбутнє Черкащини». За рахунок коштів фонду цілий ряд ветеранів війни, чорнобильців отримали квартири. Благодійництвом ніхто нікому не забороняє займатися.

Важливо, що й реалізація заходів комплексних цільових програм «Будуємо нову Черкащину» та «Село Черкащини – 2020» також дає можливість забезпечити житлом працівників бюджетної сфери. А ще однією програмою, прийнятою депутатами обласної ради на 2013-2015 роки, передбачається забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа. І станом на 15 грудня поточного року вже придбано 52 квартири, а це в десятки разів більше, ніж у попередні роки.

Але про це ми поспілкуємося наступного разу.