Валерій Черняк: «Місцеві ради, повіривши у свої сили, підвищують життєві стандарти»

06 грудня 2013, 11:23
Федір Пилипенко, «Черкаський край», №98, 6 грудня 2013 року

– Валеріє Петровичу, загально прийнято, що з нагоди професійного свята підбиваються певні підсумки роботи за минулий рік. Чим пам’ятний минулий рік в діяльності обласної ради та її депутатського корпусу?

– Характеризуючи роботу обласної ради, варто зазначити, що вищий представницький орган області працював стабільно, забезпечуючи розвиток регіону за пріоритетними напрямками, розв\'язуючи поточні та перспективні питання життя територіальних громад. Спільними зусиллями органи влади забезпечували впровадження соціальних ініціатив, визначених Президентом України, виконували першочергові завдання з формування та наповнення бюджету області, розробили та прийняли цілу низку ефективних рішень та програм, які сприяють і сприятимуть поступальному розвитку Шевченкового краю.

Звичайно, багатьох мешканців регіонів може не задовольняти робота тієї чи іншої ради. І на це є і суб’єктивні, і об’єктивні причини. До першої категорії слід віднести не ініціативність, байдужість самих керівників, невміння організувати територіальні громади або брак досвіду тощо. До другої – недосконалість законодавчих важелів і механізмів, які б надали органам місцевого самоврядування здатність якнайповніше впливати на вирішення проблем та захист інтересів громадян на підвідомчій території.

Саме тому, на мою думку, минулий рік діяльності для представницьких органів влади буде пам’ятний тим, що у березні 2013 року Президент України Віктор Янукович презентував проект Концепції з реформування місцевого самоврядування, щоб надати йому динамічності, ефективності управління. Адже за двадцять років незалежності в українському самоврядуванні накопилося чимало проблем. Та життя не стоїть на місці, тому закони потребують нових підходів.

– Які з них, на вашу думку, найголовніші?

– До сьогодні не вдається децентралізувати бюджетну систему та реалізувати задекларований у Бюджетному кодексі України принцип формування бюджетів «знизу догори». Це загальновідомо. Дотаційність місцевих бюджетів становить понад 70%. Також залишається законодавчо неврегульованим право громади управляти комунальною власністю. На жаль, за останні роки ще було прийнято понад два десятки законів, які так чи інакше обмежують права органів місцевого самоврядування, суперечать державному курсу на децентралізацію управління. Тому діяльність обласної ради спрямована на підтримку ініціативи Президента України щодо прискорення реформування місцевого самоврядування в Україні, створення умов для самодостатнього розвитку територіальних громад області.

– Що робиться для вирішення цих проблем, адже шлях до впровадження Концепції в життя буде не таким швидким, як хотілося б?

– Звичайно. Тому нагальні проблеми населених пунктів і їхніх жителів вирішуємо повсякчас. Щоб знати їх, керівники обласної ради регулярно працюють на місцях. Голови постійних комісій і депутати також регулярно виїжджають в регіони для ознайомлення з проблемами та розв’язують їх. Крім того, спілкування з громадами, колективами підприємств і установ дозволяє краще знати інтереси жителів міст і районів Черкащини. На задоволення потреб територіальних громад, суспільних груп або пільгових категорій спільно з структурними підрозділами виконавчої гілки влади розроблялися і приймалися рішення та цільові або комплексні програми. Так, з початку 2013 року відбулося 6 сесій та 6 засідань президії обласної ради, розглянуто 177 питань. За результатами сесійних засідань ухвалено 138 рішень. Прийнято 14 нових обласних програм.

Водночас, багато уваги приділялося вивченню питань формування самодостатніх громад; зміцнення доходної бази місцевих бюджетів; створення сприятливих умов для пошуку нових джерел для наповнення своєї казни, ефективного та економного витрачання ресурсів тощо. Тобто те, що червоною ниткою проходить у Концепції. Крім того, в ході такого спілкування ми краще бачили існуючі проблеми в розвитку територіальних громад, вирішували їх і досягали істотних результатів у соціально-економічному розвитку.

– До речі, якими здобутками в економіці та соціальній сфері ви можете поділитися з читачами?

– Вам очевидно відомо, що Черкащина три роки поспіль зберігає за собою перше місце в Україні за урожайністю зернових і зернобобових культур та соняшнику, друге – за урожайністю цукрових буряків. Цього року хлібороби знову закріпили свої успіхи – намолотили 4 млн. тонн зерна, з цим досягненням їх привітав Президент України.

Крім рослинництва, зрушення бачимо і в галузі тваринництва. Наприклад, болюча проблема в сільській місцевості – створення нових робочих місць. Так ось, цьогоріч запрацювали молочний комплекс ТОВ «Кищенці» потужністю 4400 голів корів і молочна ферма ТОВ «Дзендзелівське» на Маньківщині на 750 голів корів. Також поновлено роботу 25 молочно-товарних ферм та 47 кооперативів. За програмою розвитку молочного скотарства жителям сіл на безоплатній основі, розпочинаючи з 2012 року, вже передано 440 нетелів і ця справа продовжується. Вперше за багато років отримано приріст виробництва молока. Зросла кількість поголів’я великої рогатої худоби.

Як результат, більше, ніж у півтора рази, якщо порівнювати з 2010 роком, зросла середня заробітна плата працівників аграрного сектору.

Розвиток економіки сприяв вирішенню ряду соціальних питань на селі. Так, добудовано та введено в експлуатацію 17 газорозподільних пунктів, введено в дію 5 футбольних полів, 18 багатофункціональних спортивних майданчиків, відновлено біля тисячі км вуличного освітлення тощо.

У галузі освіти ефективно впроваджується державна програма «Відкритий світ».

Черкаська область є лідером і в галузі охорони здоров`я населення. В цьому році введено в дію новий обласний діагностичний центр. Для закладів охорони здоров\'я закуплено медичного обладнання на суму близько 8 мільйонів гривень, проведено поточні та капітальні ремонти у 120 фельдшерсько-акушерських пунктах, 30 лікарських амбулаторіях та у 12 відділеннях лікарень області. Завершена реконструкція поліклініки Канівської центральної районної лікарні.

Розпочато побудову обласного перинатального центру, який стане гідним дарунком жителям області з нагоди 60-річчя утворення області та 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка.

Приклади можна продовжувати. Але зазначу одне, що це все результат обопільної праці – керівництва області на чолі з головою облдержадміністрації, Героєм України, депутатом обласної ради Сергієм Тулубом, органів виконавчої влади і місцевого самоврядування та жителів територіальних громад.

– Валерію Петровичу, ви розповідаєте, що і при обмеженому наповненні місцевої казни окремі керівники – сільські, селищні чи міські голови, – розв’язують безліч питань, в тому числі й ті, які іноді не вирішувалися роками.

– Знаєте, тим, хто прагне щось вирішувати, тим і допомагати хочеться. Наведу приклад. Керівники органів місцевого самоврядування добре знайомі з умовами Всеукраїнського конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування, Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» або з діяльністю Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню. Щоб узяти участь і отримати реальну, тим більше доволі значну, фінансову підтримку на вирішення тих чи інших проблем, їм необхідно підготувати необхідний мікро-проект. На жаль, не всі проявили зацікавленість, спрацювала деяка інертність. І лише з часом сільські, селищні та міські голови, керівники районів збагнули вигоду. Але надалі вже з’явилася певна конкуренція. А в конкурсі виграють кращі.

Найважливіший здобуток полягає в тому, що ініціатива вже зароджується на місцях і йде знизу вгору. Місцеві ради, громади, повіривши у свої сили, підвищують життєві стандарти. Таким чином, впроваджуючи ті чи інші мікро-проекти, які вони самі ж обирають, розробляють, захищають, співфінансують, органи місцевого самоврядування спільно з жителями бачать результати. А це – і вирішення водозабезпечення населених пунктів, і робота ФАПів та амбулаторій, впровадження альтернативних джерел енергії і теплозбереження, стан інфраструктури та багато іншого. Ми бачимо, як це реально працює в різних районах і містах. Назву деякі, це – Уманський, Драбівський, Шполянський, Звенигородський і чимало інших. Тому намагаються і далі поборотися за той чи інший гранд.

А ще ми активно реалізовуємо, ініційовану головою облдержадміністрації Сергієм Борисовичем Тулубом, практику укладання соціальних угод на правах партнерства влади і бізнесу, коли для вирішення проблем мешканців додатково залучаються кошти від орендарів, підприємців тощо. Лише за два останніх роки додатково було залучено і використано на потреби сільських мешканців понад 200 млн. гривень, завдяки яким було відремонтовано, реконструйовано десятки ФАПів, амбулаторій, будинків культури, дитсадків, тобто об’єктів соціальної сфери.

– Валерію Петровичу, розповідаючи про результати в економіці, ми іноді забуваємо про інші сфери. Ви ж є головою Черкаського відділення Національного олімпійського комітету. Про золоті здобутки наших паралімпійців у Лондоні вже розповідалося. А нещодавно вас обрали головою опікунської ради футбольного клубу «Славутич»…

– І в першому випадку, і в другому – це висока довіра. Та в будь-якому разі працює колектив однодумців. Мені приємно, що Черкащина виховала чемпіонів Паралімпійських ігор. А це праця і зусилля не одного дня.

Так само відроджений футбольний клуб «Славутич» нещодавно вперше за всю історію черкаського футболу пробився до чвертьфіналу Кубка України. Це дуже високе досягнення для команди, що виступає у другій лізі української першості.

Тому стоїть завдання – закріпити успіхи спортсменів і тренерів. А їм для цього необхідна підтримка. Але це не єдині спортивні успіхи цього року. Нагадаю, адже це стосується саме депутатського корпусу області – виборене нами у травні 2013 року перше місце на Всеукраїнській спартакіаді депутатів всіх рівнів, що втретє проходила в Алушті.

– І традиційне: що б ви побажали депутатам, працівникам органів місцевого самоврядування і виборцям Черкащини напередодні свята?

– Бажаю всім добра, благополуччя, радості від життя.

Окрім того, хочу висловити впевненість, що місцеві ради Черкащини й надалі докладатимуть всіх зусиль, щоб соціально-економічна ситуація в регіоні покращувалася. До цього спонукає нас усіх відзначення у 2014 році 60-річчя утворення області та 200-річчя від дня народження гідного сина українського народу Т.Г. Шевченка.

Ще раз, успіхів та здоров`я усім на довгі роки.