Черкащина бореться зі СНІДом спільно з представниками ООН

01 грудня 2011, 03:09
Ірина Коваль, «Нова доба», 1 грудня 2011 року

Підсумки боротьби зі СНІДом в області підбили в грудні представники влади та громадських організацій, а також медики на спільному засіданні. «Нуль нових ВІЛ-інфекцій. Нуль смертей унаслідок СНІДу. Нуль дискримінації» — всесвітня кампанія під егідою ООН, до якої долучилась і Черкащина

Темпи поширення захворюваності на СНІД уже давно набрали ознак епідемії. За останні 24 роки в Україні від цієї недуги померло понад 23 тисячі людей, а швидкість поширення ВІЛ-інфекції в нашій державі рекордна. За цим показником Україна посідає перше місце в Східній Європі. Щодня діагноз «ВІЛ» ставлять майже 60 українцям. Не обійшла ця проблема й Черкащину. Наша область посідає 17-те місце за інтенсивністю захворювання на ВІЛ-інфекцію. Зупинити епідемію можна лише конкретними справами, спрямованими на допомогу ВІЛ-інфікованим, їхнім сім’ям, медичну та просвітницьку роботу. Саме над цим працює Черкаська обласна координаційна рада з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції і туберкульозу. Активно долучається до вирішення цієї проблеми й депутат обласної ради Світлана Трофімова.

— Світлано Владиславівно, наскільки болючою є проблема захворюваності на ВІЛ саме для Черкащини?

— Нині в області зареєстровано майже 4,5 тисячі ВІЛ-інфікованих, серед них 703 дитини. Враховуючи, що населення Черкаської області менше, ніж 1,5 мільйона людей, ця цифра досить значна. До того ж, темпи поширення інфекції продовжують зростати. І зупинити їх можуть лише конкретні кроки.

— Які проекти, ініційовані Вами в цьому напрямку, було втілено?

— У «Фокстроті» проводили акцію, спрямовану на збір коштів ВІЛ-інфікованим людям. Після цього сформували соціальний осередок і такі заходи стали постійними. Ставши депутатом обласної ради, я продовжую допомагати ВІЛ-інфікованим. Так, для приміщення Черкаського обласного об’єднання ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» у співпраці з міською владою було вирішено питання про пільгову орендну плату, яка становить один відсоток від оціночної вартості. Також було продовжено термін оренди будівлі.

Таке депутатське сприяння дуже важливе, адже, за даними МОЗ України на 1 жовтня 2011 року, понад 25 тис людей, які живуть з ВІЛ, проходять АРВ лікування, відповідне задоволенню 9-11% потреби в Україні. Це один із найнижчих показників у світі. Тому, на думку Світлани Трофімової, лише результат партнерських стосунків громадських організацій, депутатів та бізнесу стане запорукою подолання проблем, які має наша держава в цій сфері.

Про співпрацю зі Світланою Трофімовою розповідає голова правління Черкаського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» Олена Стрижак:

— На самому початку роботи дитячого центру «Теремок» для дітей, сімей яких торкнулася епідемія ВІЛ, Світлана Трофімова постійно допомагала в його облаштуванні. До того ж, вона забезпечує нас консультативним сприянням, пришвидшує хід звернень по місту та області. Така співпраця триває вже 6 років і дає позитивні результати.

— Формула зменшення захворюваності на СНІД проста, – переконана Світлана Трофімова. — По-перше, слід правильно побудувати профілактичну та інформаційну роботу серед молоді та в сім’ї, забрати дітей «із вулиці», зайнявши спортом та мистецтвом. По-друге, збільшити соціальний пакет для людей, які вже мають цю проблему, щоб забезпечити повне, комплексне лікування. І, безумовно, надалі розвивати міжнародну співпрацю в цій сфері.