понеділок, серпня 1, 2022

Черкаський краєзнавчий музей збирає експонати для виставки про російсько-українську війну. Про це розповіла Суспільному директорка закладу Ірина Собко.

Завідувач сектору воєнної історії Денис Кулик детальніше розповів що вже потрапило до експозиції.

- Один із таких цікавих експонатів  – це табличка з маршрутного автобуса, який саме курсував на території Херсонської області. Також до нашого музею потрапила коробка з сухпаю російської окупаційної армії. Її передали нам волонтери у Черкасах, - додає Кулик.

Уламки збитого під Черніговом російського літака також передали до музею. Всі експонати потребують часу, аби їх вивчили та проаналізували спеціалісти.

В Україні запрацював державний портал для розшуку дітей – інформаційна платформа «Діти війни», що допомагатиме правоохоронним органам збирати дані про юних українців, які постраждали під час війни, зокрема зникли безвісти або були переміщені на тимчасово окуповані території та депортовані до Російської Федерації. Про це повідомила радник – уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук на брифінгу в понеділок.

Як зазначила радник – уповноважена Глави держави, кількість дітей, які фізично страждають від війни, щодня зростає. Так, на сьогодні 693 дитини поранені, 358 загинули, 203 зникли безвісти та щонайменше 5754 примусово переміщені та депортовані. Водночас станом на 1 серпня правоохоронці знайшли 4039 дітей, які перебували в розшуку, 47 вдалося повернути з депортації.

Українці почнуть отримувати електронний рецепт на антибіотики від сьогодні. Така можливість буде доступною в закладах, які підключені до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

Втім, рецепт на антибіотик не є нововведенням в Україні, з серпня до паперового рецепта лише додається новий цифровий інструмент – електронний рецепт. 

Тобто якщо заклад, до якого звернувся пацієнт, поки не працює з ЕСОЗ, лікар має виписати пацієнту паперовий рецепт.

Важливо, аби саме лікар зробив призначення, оскільки недоцільне та неправильне вживання антибіотиків може не тільки зашкодити людині, але й стимулює розвиток глобальної проблеми – антибіотикорезистентності, внаслідок чого бактерії набувають стійкості до антибіотиків. Так, уже зовсім скоро інфекційні хвороби, які наразі швидко та без наслідків лікуються антибіотиками, можуть стати смертельно небезпечними.

Студенти та абітурієнти Черкаської області можуть взяти участь у соціальній програмі Scholarship та отримати грант на оплату року навчання в українському ВНЗ.

Участь у програмі може взяти будь-який студент 1 – 5 курсів денної, вечірньої та заочної форм навчання, а також абітурієнти старших класів шкіл, технікумів, коледжів. Єдиний виняток – претендент повинен навчатися на контрактній формі. Сума гранту – 18 тис. грн. Участь - безкоштовна.

Для участі у відборі потрібно написати дослідження на тему інтернет-реклами. Приклади тем та інша інформація: https://seoquick.com.ua/scholarship-ua/ (запитання та роботи надсилати на пошту: lily@scholarship.events).

Роботи приймаються до 10 серпня 2022 року. Оголошення переможців відбудеться 20 серпня 2022 року.