вівторок, січня 21, 2020

Батьки учнів Черкаської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату учора, 20 січня, прийшли до голови Черкаської обласної ради Анатолія Підгорного з проханням підтримати їх і не допустити знищення санаторної школи. Обурили батьків та педагогів окремі положення нового Закону України «Про повну загальну середню освіту», прийняті Верховною Радою 16 січня.

Згідно з пп. 8 пункту 3 Прикінцевих положень проекту Закону, з 2020 року санаторні школи (санаторні школи-інтернати) припиняють набір учнів до 1-9 класів. Засновники санаторних шкіл-інтернатів  мають змінити тип таких закладів на ліцеї з обов’язковим збереженням у їхньому складі пансіонів. А вже з 1 вересня 2024 року такі ліцеї забезпечуватимуть здобуття виключно профільної середньої освіти.

22 січня 1919 на Софійському майдані у Києві Директорія УНР урочисто оголосила Акт Злуки про об'єднання Української Народної Республіки (Наддніпрянської України) і Західно-Української Народної Республіки (Галичина, Буковина і Угорська Русь) у соборну Україну. Проголошення Соборності УНР та ЗУНР є історичним актом об’єднання українських земель в єдину державу.

З нагоди свята – Дня Соборності України у Черкаському обласному художньому музеї презентовано виставку плакатів «Україна Соборна» студентів-дизайнерів Черкаського державного бізнес-коледжу та Навчально-консультативного центру Київського Національного університету технологій і дизайну.

Виставка плакатів демонструє, який вплив мають проблеми єднання нашої країни на людей, зокрема, на молодь та студентство.

Кожна робота, представлена в експозиції музею, наповнена любов’ю до України, до рідного краю.

За інформацією інтернет-сайту Міністерства розвитку громад та територій, 17 січня 2020 року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» №2653 від 20.12.2019.

Цей проект закону вводить поняття адміністративного центру територіальної громади та території територіальної громади. Крім того, законопроект пропонує до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України уповноважити Кабінет Міністрів України визначати адміністративні центри та території територіальних громад, а також подати до Верховної Ради України проекти законодавчих актів щодо утворення і ліквідації районів.

Реалізація закладених в законопроекті положень дозволить провести у 2020 році місцеві вибори на новій територіальній основі громад і районів.

Верховна Рада отримала проект закону «Про економічний паспорт українця». Інформація про це розміщена на офіційному сайті парламенту. Законопроект внесений депутатами від фракції «Слуга народу» та зареєстрований 16.01.2020 під №2754.

Відповідно до цього закону Кабінет Міністрів створить «Фонд майбутнього», який буде адмініструвати економічні паспорти.

Головним комітетом для розгляду законопроекту визначено Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку.

Економічний паспорт українця – це особистий рахунок українців, які будуть народжені в Україні після 1 січня 2021 року та які проживуть на території України впродовж 18 років. На цьому рахунку будуть акумулюватися кошти у розмірі 1% від реалізації всіх корисних копалин, видобутих на території України, які будуть виплачуватись порівно власникам рахунку після досягнення ними повноліття.

За повідомленням Монастирищенської районної ради, за ініціативи її голови Миколи Орендарчука у приміщенні дитячої юнацько-спортивної школи проведено дружній різдвяний турнір з футболу за участі команд Уманського району, Маньківки, Ставища, Христинівки і місцевої команди господарів.

Привітали учасників змагань і всіх присутніх на турнірі голова районної ради Микола Орендарчук та директор ДЮСШ Олександр Ванцеровський та побажали незабутньої безкомпромісної гри, а найсильнішим – перемоги.