п'ятниця, травня 31, 2019

Це одна з найменших громад Черкащини, що об’єднала 6 сіл і 2 селища.  Це громада, що надзвичайно трепетно дбає про  збереження народних традицій – у кожному будинку культури чи клубі тут є раритетні куточки української історії та культури.  Це громада, що серед перших започаткувала власний фестиваль – екологічно-культурного спрямування «Спас Медовий», який відбудеться уже цього літа. Зрештою, це єдина громада України, де почала діяти унікальна фітнес-бібліотека.

У цьому переконалися учасники прес-туру на Корсунщину, до Моринської ОТГ, ініційованого Черкаським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

За словами голови громади Анатолія Видути, Моринська ОТГ існує всього півтора року. На 15 мільйонів бюджету тут утримують 4 будинки культури та 1 клуб, 1 амбулаторію та ФАП у кожному селі громади, 4 бібліотеки та 1 навчально-виховний комплекс, який відвідує 140 вихованців.

Для дітей громади забезпечили можливість гармонійного всебічного розвитку їх талантів.

- У школі діятимуть гуртки за трьома напрямками: музичний, образотворчий та хореографічний, - зазначає голова Бузівської ОТГ Олександр Фуркало. – Розпочинаємо із духового оркестру та класу фортепіано, а далі нарощуватимемо оберти. Хочемо, аби наші діти мали всі можливості для всебічного гармонійного розвитку. Уже сьогодні до школи записалися 37 діток. Після закінчення навчання плануємо видавати їм атестати.

За повідомленням КЗ «Черкаський обласний Центр туризму, краєзнавства і екскурсій учнівської молоді»  Черкаської обласної ради, три дні поспіль в м. Черкаси проводився обласний етап Всеукраїнського туристсько-краєзнавчого зльоту юних туристів-краєзнавців.Участь у зльоті взяли 5 команд: міст Сміла та Канів, Золотоніського, Смілянського та Христинівського районів.

Юні краєзнавці змагались за трьома видами програми: «Туристсько-краєзнавчий маршрут», «Творчі майстерні» та «Конкурсна програма».

Зокрема, до виду «Конкурсна програма» входило три номінації: «Візитка команди», «Легенди рідного краю» та «Туристсько-краєзнавча вікторина». У першій та другій номінаціях абсолютним переможцем стала команда «Дивокрай» Пальмірської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Золотоніської районної ради.


 

За інформацією Монастирищенської районної ради, її голова Микола Орендарчук провів позачергову сесію.

У її роботі взяли участь 25 депутатів, заступник голови районної державної адміністрації Руслан Терещук, начальники відділів та управлінь райдержадміністрації, керівники районних комунальних установ та організацій, директори закладів загальної середньої освіти району, представники засобів масової інформації.

До порядку денного було подано 11 питань.

На початку роботи депутати за ініціативи голови районної ради внесли зміни до структури та чисельності виконавчого апарату районної ради, скоротивши вакантну посаду провідного спеціаліста.

Далі обранці району взяли до уваги звернення комунальної установи «Монастирищенський районний методичний кабінет» та ухвалили рішення про скорочення двох посад методистів у структурі даної установи.

22 травня 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 437 «Питання українського правопису», якою схвалено нову редакцію «Українського правопису».

Документ підготувала спеціально створена Українська національна комісія з питань правопису, до якої увійшли вчені-мовознавці Національної академії наук та національних університетів з різних регіонів України. Склад комісії затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 416.

У серпні-вересні 2018 року відбулося громадське обговорення пропонованих змін, під час якого надійшло понад 3000 пропозицій від наукових установ, закладів освіти, органів державної влади та місцевого самоврядування, окремих громадян.