Вивчення жестової мови – більше можливостей для нечуючих громадян

22 лютого 2019, 13:47
Вивчення жестової мови – більше можливостей для нечуючих громадянОдним з пріоритетів сьогодення є суспільство рівних можливостей – інклюзивне суспільство, інклюзивна освіта.

Щонайменше 223 тисячі людей сьогодні спілкуються жестовою мовою, що робить її однією із найуживаніших в Україні.

Міністерство освіти і науки України та громадська організація «Відчуй», що створена для допомоги людям із порушенням слуху, у вересні 2018 року підписали меморандум про співробітництво в розбудові інклюзивного суспільства та популяризації вивчення жестової мови.

Вивчення жестової мови – більше можливостей для нечуючих громадянКомунальний заклад «Черкаський навчально-реабілітаційний центр «Країна добра» Черкаської обласної ради у рамках договору про співпрацю з Черкаським державним технологічним університетом долучився до розвитку популяризації інклюзії та реалізовує пілотний проект з вивчення жестової мови фахівцями тих установ, що надають адміністративні, соціальні, фінансові послуги мешканцям, зокрема, міста Черкаси.

Так, цього тижня професійні викладачі Черкаського навчально-реабілітаційного центру «Країна добра» Оксана Котик та Людмила Грицик провели перші заняття.

– До цього ми працювали зазвичай із дітками. Проте наших дорослих слухачів ми хочемо навчити основам жестової мови, щоб при зустрічі в громадському місці з людьми з порушенням слуху, вони змогли привітатися і надати необхідну допомогу, – розповідає Оксана Котик. – Заняття триває дві академічні години. Вони будуть саме практичними. Це тільки початок пілотного проекту з опанування жестової мови

Реалізація заходів цього проекту має на меті зробити так, щоб нечуючі люди стали сміливішими, отримували більше можливостей від життя.
.