Від першої особи: Валентин Тарасенко про діяльність обласної ради

20 лютого 2019, 16:26
Від першої особи: Валентин Тарасенко про діяльність обласної радиЯкі вбачаються дієві шляхи наповнення бюджету розвитку області?

Ми розуміємо, що для реалізації будь-якого проекту потрібні дві речі: бажання і ресурси. Якщо маєш бажання, але не знаєш, де знайти ресурси, тебе вважатимуть популістом. Депутати облради не популісти – ми намагаємося бути прагматиками, тож маємо бачення як мінімум трьох джерел наповнення бюджету розвитку.

По-перше, це перехідний залишок. Минулого року ми недовиконали обласний бюджет на 2,7 млн грн, тож не мали достатнього ресурсу для бюджету розвитку. Цього ж року бюджет виконаний, тож сподіваюся, що ми будемо мати певне перевиконання, що й буде частиною бюджету розвитку.

Другою складовою наповнення бюджету стане програма приватизації, схвалена депутатами наприкінці минулого року. На сьогодні ми маємо достатній перелік об’єктів, які, відповідно до нового законодавства, мінімум як три роки не використовувалися, тобто стали не потрібні тій чи іншій галузі. Після аналізу таких об’єктів, вони будуть продаватися суб’єктам підприємницької діяльності, щоб останні мали змогу використовували їх для себе. А це, в свою чергу, стане додатковим джерелом поповнення обласного бюджету розвитку.

Третім реальним джерелом наповнення вважаю перевиконання бюджету, який цього року становить понад 7 млрд грн, при тому, що власні податкові доходи та власні надходження становлять близько 2 млрд грн, тож він цілком реальний до виконання та до перевиконання. І якщо ми в області навіть просто забезпечимо одні з найбільших складових – податок із доходів фізичних осіб та орендну плату за паї, – ми реально зможемо мати перевиконання.

Я вважаю, що всі три джерела реальні, просто їх усім необхідно виконувати. Бюджет на 2019 рік є повністю реальним: фінансування «захищених статей» передбачено без прихованих моментів. Якщо в минулі роки виникали ситуації, пов’язані з тим, що на четвертий квартал не була передбачена заробітна плата і протягом року доводилося думати, де взяти необхідні кошти, то, на щастя, таких моментів в бюджеті 2019 року немає. Тобто наше завдання при стабільній роботі закладів, яких в області близько 130, забезпечити їм ще й бюджет розвитку.

Які об’єкти передбачено реконструювати у 2019 році за рахунок коштів бюджету розвитку?

Маємо кілька важливих стратегічних об\'єктів, реконструкцію яких ми вже почали в минулі роки. Це, в першу чергу, наш горезвісний драмтеатр, зруйнований пожежею. Станом на сьогодні його готовність становить близько 85 %, тож у 2019 році плануємо завершити реконструювати цей об\'єкт і заклад нарешті зможе запрацювати. На наступні роки запланована друга черга робіт, однак вона вже не стосується «життєдіяльності» закладу, а тільки його покращення та вдосконалення.

Також стратегічний об\'єкт – наш аеропорт «Черкаси». Взявши на себе непросте завдання та розуміючи, що успішне майбутнє Черкащини не буде можливим, якщо ми не матимемо розвинутої інфраструктури, зв’язку зі світом. У 2018 році розпочато реконструкцію злітної смуги, станом на сьогодні, у зв\'язку із погодними умовами, роботи тимчасово призупинені. При цьому, грошові ресурси вже є зарезервованими.

Ми плануємо і надалі продовжувати використовувати кошти з фонду регіонального розвитку, кошти на співфінансування теж забезпечено, тому роботи із відновлення роботи аеропорту будуть продовжені. В 2019 році обов’язково завершимо облаштування злітної смуги, а далі вийдемо на загальний об\'єм робіт, виконуючи затверджений календарний план із відновлення роботи підприємства за основним напрямком роботи.