Навчально-реабілітаційний центр Черкаської обласної ради «Країна добра»: захист, підтримка, реабілітація дітей зі складними порушеннями здоров’я

18 лютого 2019, 14:28
Навчально-реабілітаційний центр Черкаської обласної ради «Країна добра»: захист, підтримка, реабілітація дітей зі складними порушеннями здоров’я«Країна добра» - це багатофункціональний навчально-реабілітаційний центр Черкаської обласної ради, що охоплює освітнім та реабілітаційним процесом дітей з порушеннями слуху.

Ми попросили директора центру Ірину Зганяйко детальніше розповісти про діяльність комунального закладу.

– Ірино Францівно, в чому полягає основна особливість роботи вашого навчально-реабілітаційного центру?

– Ми єдиний заклад у Черкаській області такого профілю. Адже з наданням освітніх послуг, що є обов’язковим для нашого центру, невід’ємним також є надання реабілітаційних процедур.

Навчально-реабілітаційний центр Черкаської обласної ради «Країна добра»: захист, підтримка, реабілітація дітей зі складними порушеннями здоров’яІ категорія дітей непроста – порушення слуху. Іноді ці проблеми поєднанні з такими ускладненнями, як розумова відсталість, аутизм, системні мовленнєві порушення, зниження зору, дитячий церебральний параліч, затримка психічного розвитку, синдром Дауна та інше.

На сьогодні контингент учнів комунального закладу становить 102 вихованці, серед яких 17 дітей – у дошкільних осередках та 85 учнів шкільного відділення (1-12 класи). З них 35 вихованців перебувають у Центрі цілодобово.

Навчально-реабілітаційний центр Черкаської обласної ради «Країна добра»: захист, підтримка, реабілітація дітей зі складними порушеннями здоров’я– Ви можете назвати, які саме реабілітаційні послуги отримують діти у вашому центрі?

– Звичайно. Це різні напрями. Скажу так: відповідно до складеної програми здобувачі освіти (які навчаються за індивідуальною та інклюзивною формою) та вихованці дошкільних навчальних закладів отримують реабілітаційні послуги з розвитку слухового сприймання мовлення та формування вимови; психологічну корекцію та корекцію розвитку.

Навчально-реабілітаційний центр Черкаської обласної ради «Країна добра»: захист, підтримка, реабілітація дітей зі складними порушеннями здоров’яТакож проводяться корекційно-розвиткові заняття з елементами альтернативної комунікації; корекція мовлення; логоритміка; корекційно-розвиткові заняття з елементами арт-терапії; лікувальна фізкультура; соціально-побутове орієнтування.

Послуги з реабілітації отримують 20 осіб з особливими освітніми потребами, які потім продовжують навчання в закладах загальної середньої освіти. Термін курсу реабілітації триває 4 місяці.

– Ваш контингент, як Ви сказали, діти з особливими потребами. Які заходи, крім навчально-реабілітаційних, організовуєте в урочний чи позаурочний час?

Навчально-реабілітаційний центр Черкаської обласної ради «Країна добра»: захист, підтримка, реабілітація дітей зі складними порушеннями здоров’я– У нашому колективі працюють справжні високоосвічені фахівці – чуйні, турботливі, співчутливі, які опікуються дітьми як власними. Інші тут не затримуються. А тому і заняття, і реабілітація відбуваються не канонічно як догма, а урізноманітнюються. Тим більше, якщо це стосуються методичних і виховних заходів. А проведено їх чимало. Основні з них: Всеукраїнський проект здоров’я збережувальної технології «Навчання в русі»; Всеукраїнська акція «Наймасовіший урок добра в навчальному закладі»; Всеукраїнський національно-патріотичний конкурс «Я – козацького роду»; Всеукраїнський олімпійський тиждень; Тиждень безпеки дорожнього руху; «Осінній бал»; День Української писемності; День Гідності і Свободи та багато інших.

Навчально-реабілітаційний центр Черкаської обласної ради «Країна добра»: захист, підтримка, реабілітація дітей зі складними порушеннями здоров’я– Як відомо, діяльність центру не обмежується власними заходами.

– Так, у 2018 році підписано угоди про творчу співпрацю з Черкаським районним будинком дитячої та юнацької творчості та Черкаською районною станцією юних техніків Черкаської районної ради; музеєм Т. Г. Шевченка с. Мошни; КЗ «Чигиринський навчально-реабілітаційний центр Черкаської обласної ради»; Золотоніською спеціалізованою загальноосвітньою школою-інтернат. Співпрацюємо і маємо значну підтримку науковців та викладачів Черкаського державного технологічного університету, національного університету ім. Б. Хмельницького, Черкаської гімназії № 9.

– Бачу у вас багато грамот, дипломів…

Навчально-реабілітаційний центр Черкаської обласної ради «Країна добра»: захист, підтримка, реабілітація дітей зі складними порушеннями здоров’я– Учні центру є активними учасниками та переможцями Всеукраїнських, обласних олімпіад та конкурсів. Навіть участь у них, а ще їхні здобутки просто радують колектив. Це певною мірою визнання тієї клопіткої праці педагогів і, безперечно, заслуга дітей.

Лише цьогоріч наші вихованці брали участь у ІІ Всеукраїнській інтернет-олімпіаді з інформатики (14 учасників, дипломи І та ІІІ ступенів); з математики (12 учасників); з предметів початкової школи (4 учасники); Всеукраїнської дистанційної олімпіади «Олімпус-2018» (11 учасників); Міжнародної дистанційної олімпіади «Всеосвіта» з предметів початкової школи (11 учасників); з української мови (2 учасники) тощо.

Окрім того, проект нашого центру на тему: «Інтеграція в соціум дітей з особливими освітніми потребами» визнаний переможцем конкурсу соціальних проектів неурядових організацій. Його мета – розвинути та залучити дітей з особливими освітніми потребами до вивчення українських традицій та культури, виховання патріотів своєї держави та головне, навчити умінню інтегруватися в соціум, встановлювати контакти з однолітками тощо.

Навчально-реабілітаційний центр Черкаської обласної ради «Країна добра»: захист, підтримка, реабілітація дітей зі складними порушеннями здоров’я– Певним відкриттям стало те, що у центрі проводяться заняття щодо волонтерства та духовної підтримки армії. Здавалося б, у дітей вистачає своїх проблем. Як це вам вдалося?

– Для цього налагоджено партнерські зв’язки з першою ротою окремого гірсько-штурмового батальйону 10-ої окремої гірсько-штурмової бригади. Проводяться зустрічі з ветеранами АТО. Щомісяця вихованці, педагоги і батьки передають бійцям ООС продукти, чай, каву, малюнки, дитячі листи, обереги, патріотичні браслети, шкарпетки тощо.

Також налагоджена співпраця з ГО «Громадський блокпост», ГО «Ветеранське братерство» м. Черкаси, БФ «Час Надії» у наданні допомоги воїнам ООС.

Тобто, педагогічний колектив робить все можливе, щоб діти з особливими потребами жили повноцінним життям, як і інші їхні ровесники, щоб почували себе в соціумі комфортно, максимально отримували ту підтримку і реабілітацію, яка допоможе їм відчути себе повноцінними громадянами суспільства.