Україні вдалося зробити значний поступ у створенні умов розвитку громад і регіонів, - у Комітеті регіонів ЄС-Україна звірили «годинники» децентралізації

14 лютого 2019, 13:29
Україні вдалося зробити значний поступ у створенні умов розвитку громад і регіонів, - у Комітеті регіонів ЄС-Україна звірили «годинники» децентралізаціїЄвропейський Союз є ключовим партнером України у побудові нової, ефективної системи місцевого самоврядування – повноважного, забезпеченого ресурсами і з високим рівнем відповідальності.

Результати децентралізації в Україні та дорожню карту нового етапу реформи на період до 2020 року представила делегація урядовців України в Брюсселі на Шостому засіданні робочої групи Комітету регіонів ЄС – Україна з питань децентралізації.

Українську делегацію очолив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Він відзначив, що перший етап реформи, 2014-2018 роки, продемонстрував правильність обраного шляху. Ключовий наголос - Україні вдалося зробити значний поступ у створенні умов для розвитку громад і регіонів.

Україні вдалося зробити значний поступ у створенні умов розвитку громад і регіонів, - у Комітеті регіонів ЄС-Україна звірили «годинники» децентралізації«Ми цінуємо підтримку європейських партнерів. Їх досвід, експертні консультації допомагають нам рухатися швидше шляхом децентралізації, ніж це робили інші країни. Тепер, як відзначають наші партнери, і досвід України є взірцем для наслідування», - сказав В’ячеслав Негода.

Головним чинником для результативності реформи, за його словами, є підтримка українським суспільством дій Уряду у побудові нової системи місцевого врядування.

«Було б неправильним проводити реформу, не опираючись на думку українського народу. Щороку діагностуємо, як зміни оцінюють люди і чи підтримують їх. За результатами четвертої хвилі соціологічних досліджень, які ми провели в минулому році за підтримки програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», – 58 % населення країни (у порівняні з 2015 роком – 19%) вважають, що реформа місцевого самоврядування потрібна. 61 % жителів об’єднаних громад відзначають покращення якості послуг у своїх населених пунктах. 80 % населення України обізнані про реформу місцевого самоврядування. Протягом найближчих двох років маємо виконати ще багато завдань, аби завершити децентралізацію», - зазначив перший заступник Міністра.

Він представив також детальний план дій України в контексті нового етапу децентралізації, запланованим Урядом на найближчі два роки.

Довідка
Фіскальна децентралізація в Україні, яка була одним з перших кроків реформи, сприяла зростанню місцевих бюджетів: з 70 млрд. грн. в 2014 році до 234 млрд. грн. у 2018 році.

Значно зросли бюджети новоутворених об’єднаних громад - з 5 млрд. грн. (це показник 2016 року) до 20 млрд. грн. у 2018 році. В результаті також зросла частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті України, яка склала 52 %.

Робота в напрямку муніципальної консолідації сприяла створенню на сьогодні 878 ОТГ.
Шестистам сорока шести ОТГ у 2018 році передано із державної у комунальну власність землі сільськогосподарського призначення 1млн 451 тис га. Процес передачі землі триває.

В управління місцевим органам влади передано 123 тис. км доріг з відповідним ресурсним забезпеченням на їх утримання в обсязі 26,2 млрд грн. У спеціальному фонді Держбюджету на 2019 рік передбачені кошти для Державного дорожнього фонду в сумі 50,4 млрд грн.
Якісні та доступні послуги для громадян – одне із ключових завдань реалізації реформ.
Створено 779 Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Першими кроками формування спроможних мереж надання первинної медичної допомоги у сільський місцевості стало формування сільських амбулаторій, яких має бути 4223. Вже створено 517 нових сучасних амбулаторій.

Придбано 513 службових автомобілів за рахунок субвенції на розвиток медицини у сільській місцевості.

У 41,5 рази в 2019 р., порівняно з 2014 р. зросла державна підтримка регіонального та місцевого розвитку, яка надається у вигляді субвенції на соціально-економічний розвиток, Державного фонду регіонального розвитку, субвенції на інфраструктуру ОТГ та ін.