Триває передача земель державної власності об’єднаним територіальним громадам Черкащини

07 червня 2018, 14:29
Триває передача земель державної власності об’єднаним територіальним громадам Черкащини 6 червня 2018 року синхронно зі всіма областями України, Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області передало у комунальну власність об’єднаним територіальним громадам землі сільськогосподарського призначення державної власності. Майже половина усіх ОТГ регіону – 12 громад – отримала 1457 ділянок загальною площею 15 167 гектарів.

Цього дня землю було передано Білозірській і Степанківській ОТГ (Черкаського району), Ліплявській (Канівського району), Бузівській (Жашківського району), Моринській і Стеблівській (Корсунь-Шевченківського району), Михайлівській (Кам’янського району), Мокрокалигірській (Катеринопільського району), Буцькій (Маньківського району), Тальнівській, Жашківській і Ротмистрівській ОТГ (Смілянського району).

Найбільше землі отримала у розпорядження Стеблівська ОТГ – більше 3000 гектарів. Ще 12 громадам земельні ділянки буде передано до кінця року, відповідно до розробленого Держгеокадастром план-графіка. Підставою для передачі громадам земель сільгосппризначення державної власності в комунальну власність є розпорядження КМУ від 31.01.2018 р.

Триває передача земель державної власності об’єднаним територіальним громадам Черкащини За словами голів ОТГ, цього дня у громадах з нетерпінням чекали уже давно.

- У нас багато АТОвців, що хочуть отримати землю, особливо ті з них, що займаються тваринництвом. Є вчителі і лікарі, що також чекають на землю - констатує голова Степанківської ОТГ Ігор Чекаленко.

-А голова Бузівської ОТГ Олександр Фуркало зазначив, що спочатку планують провести інвентаризацію отриманих земель, та найперше, забезпечать землею АТОвців, решту – здаватимуть в оренду.

За словами голови Білозірської ОТГ Володимира Міцука, уже сьогодні у громади є інвестор, готовий встановити на великій земельній ділянці комплекс сонячних батарей. Є задуми передати інвесторам землю для вирощування ягід.

Триває передача земель державної власності об’єднаним територіальним громадам Черкащини - Про отримання землі ми фактично мріємо уже три роки, - констатує виконавчий директор сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Новатор-2018» Юрій Стоянов. – Земля потрібна нам для випасання худоби та заготівлі кормів на зиму. Уже сьогодні у нас є багато планів розвитку молочного виробництва, зокрема – виготовлення сирів.

За словами Анатолія Рудя, голови кооперативу, що діє у Степанківській громаді, для утримання однієї корови сьогодні необхідно мати під випас або покіс принаймні 1 га землі. І, якщо раніше люди змушені були брати цю землю в оренду – і не знати, що з нею буде далі, то тепер впевненість у завтрашньому дні стимулює до тваринництва все більше людей.

Довідково:

Передача земель сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність об’єднаним територіальним громадам (ОТГ) проводиться відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 31 січня 2018 р. № 60-р «Питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад».

Процес передачі землі об’єднаним територіальним громадам складається з чотирьох етапів.

Спочатку громада направляє клопотання до обласного управління Держгеокадастру. Потім відбувається інвентаризація земель у межах ОТГ, які до цього не були передані в користування. Далі здійснюється реєстрація в кадастрі ділянок, які були проінвентаризовані, після чого відбувається передача землі в комунальну власність за наказом начальника обласного управління Держгеокадастру.

Право власності на земельні ділянки ОТГ набувають із часу державної реєстрації цього права відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».