Сесія районної ради не підтримала запропонований облдержадміністрацією перспективний план формування громад на території Золотоніського району

04 червня 2018, 18:25
Сесія районної ради не підтримала запропонований облдержадміністрацією перспективний план формування громад на території Золотоніського району31 травня 2018 року в залі засідань районної ради відбулася позачергова дев’ятнадцята сесія Золотоніської районної ради VII скликання.

Під головуванням очільника депутатського корпусу району Валерія Саранчі за участі голови райдержадміністрації Олександра Лісового, народного депутата України Владислава Голуба, депутатів обласної ради Віктора Гончаренка, Вадима Гайовича, Олександра Лошкова, сільських голів відбулося обговорення надзвичайно важливої проблеми, а саме перспективного плану формування громад Черкаської області на території Золотоніського району.

Ініціював скликання позачергової сесії Валерій Саранча. Про це він заявив на початку роботи. Приводом до цього став надісланий облдержадміністрацією перспективний план формування територіальних громад у Золотоніському районі, в якому не враховується думка самих громад, зокрема, щодо добровільності об’єднання тощо.

Сесія районної ради не підтримала запропонований облдержадміністрацією перспективний план формування громад на території Золотоніського районуЗа словами голови районної ради у цьому плані вразило найбільше людей те, що сформовано громаду з центром у м. Золотоноші з приєднанням до міста ще 18 сільських рад. Саме такий поділ викликав інформаційний потік негативного характеру. Маючи різні проблеми, менталітет і не зовсім успішну Золотоношу, на думку громадськості, це неправильне рішення. Тому й виникла потреба більш детально обговорити перспективний план формування громад на території Золотоніського району. Для цього запрошували на сесію безпосередніх ініціаторів проекту, а саме представників обласної державної адміністрації, щоб почути їхні аргументи такого рішення, проте їх на сесії не було.

Тож заслухали представника райдержадміністрації, начальника відділу економічного розвитку і торгівлі Анну Латиш. Вона розповіла, що робоча група райдержадміністрації, враховуючи особливості територіального розміщення населених пунктів району та існуючу інфраструктуру, в тому числі транспортну, відповідно до Методики формування спроможних територіальних громад, протягом 2015-2018 років розробила перспективні плани об’єднання 34 сільських рад в спроможні територіальні громади.

Сесія районної ради не підтримала запропонований облдержадміністрацією перспективний план формування громад на території Золотоніського районуСпочатку планувалося створення 5 ОТГ: Золотоніська, Гельмязівська, Піщанська, Вознесенська, Деньгівська. Цей проект був винесений на засідання колегії райдержадміністрації, але не отримав схвалення сільськими головами та громадськістю. Після чого було прийнято колегіальне рішення щодо організації виїзних засідань робочої групи у населені пункти району з метою інформування людей, а також збору та аналізу інформації щодо бачення громадою реформи децентралізації безпосередньо в нашому районі. Вже у червні 2015 року розроблено плани щодо створення 7 ОТГ, але облдержадміністрація дала висновок лише щодо добровільного об’єднання територіальних громад сіл Зорівка і Чернещина Золотоніського району та селища Квітневе (Радгоспне), сіл: Вершина Згарська, Богданівка (Ленінське), Мехедівка Драбівського району в об’єднану територіальну громаду, в якій вже 29 жовтня 2017 року пройшли перші вибори депутатів сільської ради та сільського голови.

Відповідно до Перспективного плану формування територій громад Черкаської області, затвердженого розпорядженням КМУ, спроможною є також Гельмязівська ОТГ. Щодо інших перспективних ОТГ – облдержадміністрація не погоджувала перспективні плани та дала рекомендації про укрупнення ОТГ.

Натомість робоча група Золотоніської райдержадміністрації розробила власну модель добровільного об’єднання територій громад Золотоніського району, яка потребувала деяких змін до Методики формування спроможних територіальних громад, зокрема в частині збільшення норми зони доступності до 55 км. Отримано відповідь за підписом першого заступника Міністра Мінрегіонбуду про те, що у разі надання відповідних обґрунтувань у профільному міністерстві готові опрацювати та внести зміни до Методики.

А вже 18 травня 2018 року до Золотоніської райдержадміністрації надійшов лист облдержадміністрації з власним планом створення ОТГ на території району, у якому не врахували пропозиції робочої групи райдержадміністрації, тим більше що процес об’єднання повинен бути добровільним.

В обговоренні цього питання порядку денного сесії виступили народний депутат України Владислав Голуб, депутати обласної ради Віктор Гончаренко та Олександр Лошков, голова райдержадміністрації Олександр Лісовий та інші.

Підсумовуючи, голова райради Валерій Саранча наголосив, що реформи, які впроваджуються, на жаль, не аналізуються ні виконавчою, ні законодавчою гілками влади. Звідси й виходить, що добрі наміри нівелюються і громадам не дають можливості до кінця самореалізовуватися, щоб люди зрозуміли суть реформи.

Після довготривалого обговорення депутати районної ради не підтримали запропонований Черкаською обласною державною адміністрацією проект змін до перспективного плану формування територій громад Черкаської області на території Золотоніського району.

На позачерговій сесії розглядалося ще одне гостре питання з приводу ситуації, що склалась у зв’язку зі скороченням молочно - товарних ферм, ліквідацією робочих місць на території Золотоніського району. Йшлося про «Придніпровський край» сіл Вознесенське, Кропивна, Подільське, засновником якого є товариство з обмеженою відповідальністю «Украгробізнес». Ферми цього сільськогосподарського підприємства опинилися під загрозою закриття, в зв’язку з чим 150 працівників можуть втратити свої робочі місця, а їхні сім’ї залишаться без засобів існування. Поголів’я худоби масово збувається. При цьому за найскромнішими підрахунками бюджет Золотоніського району також втрачатиме щороку близько 1,5 млн. грн. податку з доходів фізичних осіб.

Працівники налаштовані на вчинення радикальних дій задля збереження робочих місць та недопущення знищення молочно - товарних ферм з усіма інженерними мережами і комунікаціями, які будувались десятками років їхніми руками.

Депутати одноголосно прийняли звернення до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б., Голови Верховної Ради України Парубія А.В., народного депутата України Голуба В.В., голови Черкаської обласної державної адміністрації Ткаченка Ю.О. щодо державної підтримки та вжиття дієвих заходів для збереження та відновлення тваринницької галузі, недопущення закриття МТФ й збереження робочих місць на селі.

Також на сесії розглянуто кілька актуальних питань, серед яких підтримано звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні.