Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні експертної ради з питань розвитку книговидавництва в області

15 травня 2018, 19:42
Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні експертної ради з питань розвитку книговидавництва в області15 травня 2018 року проведено засідання експертної ради облдержадміністрації з питань розвитку книговидавничої справи в області.

У її роботі взяв участь голова обласної ради Олександр Вельбівець.

Роботу експертної ради відкрив і вів перший заступник голови облдержадміністрації, голова експертної ради Віталій Коваль.

Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні експертної ради з питань розвитку книговидавництва в областіНа початку він ознайомив присутніх із змінами у складі ради. Потім було заслухано результати книговидавничої справи у 2017 році та зазначено, що експертна рада розглянула торік 72 видавничих проекти, підготовлені місцевими авторами і видавництвами, з них було рекомендовано до друку і в світ лише 22 книги загальним тиражем одинадцять тисяч примірників. Усі їх передано бібліотекам Черкащини.

Далі члени ради приступили до розгляду пропозицій щодо видавництва книг, які надійшли у 2018 році, і після відбору та затвердження експертною радою будуть надруковані та надійдуть до читачів уже цьогоріч.

Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні експертної ради з питань розвитку книговидавництва в областіДля цього відповідно до обласної програми підтримки книговидавництва в обласному бюджеті передбачено біля одного мільйона гривень.

Голова обласної ради звернув увагу членів експертної ради на те, що питання книговидавничої справи постійно перебуває в полі зору профільної комісії обласної ради і було предметом обговорення на одному із засідань.

Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні експертної ради з питань розвитку книговидавництва в областіУ ході засідання було зазначено, що в людей нині спостерігається новий сплеск інтересу до історичних книг, української публіцистики, творів, присвячених найсвіжішим подіям у країні, в тому числі книг, присвячених Майдану, Криму, війні на Донбасі, відносинам з Росією, відомих і не дуже відомих авторів. Безумовно, поряд із книгами вітчизняних письменників люди хочуть читати і місцевих авторів. І на Черкащині такі автори є. Завдання експертної ради – визначити кращі пропозиції та підтримати тих авторів, праця яких стане літературним чи історичним надбанням нашого краю.

Звичайно, основна вимога до оцінки їхніх творів є незмінною – дотримання критеріїв щодо якості проектів книг, їх значимості, майстерності слова та художньо-літературної цінності тощо.

Олександр Вельбівець також запропонував передбачати частину коштів для видання книг шрифтом Брайля, тобто, для незрячих читачів, про що неодноразово просять представники цих громадських організацій.

Члени експертної ради розглянули понад 70 пропозицій, що надійшли у 2018 році. Серед них – краєзнавчі праці, історичні розвідки та спогади, збірники документів і матеріалів про добу Української революції 1917-1921 рр., поетичні твори, книги для дітей та юнацтва, гумор, публіцистика, літературно-художнє видання обласної організації НСПУ «Холодний яр» тощо.