Уманщина вшанувала пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

27 квітня 2018, 12:29
Уманщина вшанувала пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи26 квітня 2018 року щорічно наша країна відзначає сумну дату в новітній українській історії. З цієї нагоди, у день 32-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС голова районної ради Оксана Супрунець, голова районної державної адміністрації Євгеній Данченко, депутат обласної ради Валентин Судакевич, очільник Паланської сільської об’єднаної територіальної громади Петро Кучеренко, голова районної організації «Союз Чорнобиль України» Петро Сорока і громадськість району відвідали село Піківець, де біля пам’ятного знаку Героям Чорнобиля відбувся мітинг-реквієм.

Під час заходів хвилиною мовчання було вшановано мужніх рятівників, усіх тих представників Уманського району, які стали на шляху ядерної стихії.

Керівництво району, територіальних громад району, депутати місцевих рад, представники громадськості та учні Дмитрушківської ЗОШ І-ІІІ ступенів поклали вінки і квіти до пам’ятного знаку Героям Чорнобиля.

Звертаючись до присутніх, Оксана Супрунець сказала, що незважаючи на давність літ ця гірка подія і нині відкрита суспільна рана:

Уманщина вшанувала пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи– Сьогодні ми вшановуємо всіх наших земляків, які заплатили життям, прийнявши першими на себе хвилі радіаційного вибуху і тих, хто з честю виконав обов’язок і вступив у смертельний двобій із невидимим ворогом. Усі вони стали героями, їх імена навіки вписані в історію народу, в історію Уманщини. Нині у нашому районі проживає 1376 чорнобильців, з них 169 осіб були безпосередніми учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Тож ця сумна дата спонукає нас до особливої відповідальності за долі ліквідаторів, їх сімей та переселенців із зони біди.

Оксана Анатоліївна наголосила, що депутати районної ради постійно переймаються питаннями соціального захисту чорнобильців і висловила вдячність активістам районної громадської організації «Союз Чорнобиль України» за небайдужість до нелегких доль чорнобильців, за захист та підтримку громадян, потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС.

Уманщина вшанувала пам’ять жертв Чорнобильської катастрофиУчасникам ліквідації аварії було вручено почесні грамоти районної ради та райдержадміністрації і грошові винагороди. Зокрема, за мужність, самовідданість і високий професіоналізм, проявлені під час ліквідації Чорнобильської катастрофи та з нагоди 32-ї річниці аварії на ЧАЕС Почесними грамотами районної ради були нагороджені учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС І категорії: житель села Ладижинка Микола Кочмар; житель села Полянецьке Олександр Криворучко; житель села Городниця Дмитро Басюра.

Окрім того, кільком учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС було вручено матеріальну допомогу від депутатів обласної ради Валентина Судакевича та Олега Баштана. Голова районної громадської організації «Союз Чорнобиль України» Петро Сорока вручив медаль «За благодійність» керівнику ПП «Рогова» Дмитру Однокінному.