У Міжнародний день рідної мови слухачі семінару писали диктант

21 лютого 2018, 21:03
У Міжнародний день рідної мови слухачі семінару писали диктант21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі

Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» - звучало у заголовку документа. Міжнародне свято рідної мови мало послугувати захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті.

У Міжнародний день рідної мови слухачі семінару писали диктантІсторія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної — бенгальської мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

У Міжнародний день рідної мови слухачі семінару писали диктантРідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

З нагоди Дня рідної мови слухачі постійнодіючого семінару «Ділова українська мова», який проходить в Черкаському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, долучилися до написання диктанту «Без мови немає народу», текст якого рекомендований Інститутом модернізації змісту освіту Міністерства освіти і науки України.