Олександр Вельбівець: «Питання опіки і захисту дітей, які потрапили в складні життєві умови, мають стати пріоритетними в діяльності кожного органу місцевого самоврядування»

21 лютого 2018, 17:43
Олександр Вельбівець: «Питання опіки і захисту дітей, які потрапили в складні життєві умови, мають стати пріоритетними в діяльності кожного органу місцевого самоврядування»21 лютого 2018 року проведено колегію служби у справах дітей облдержадміністрації, участь у роботі якої взяли голова обласної ради Олександр Вельбівець і заступник голови облдержадміністрації Сергій Овчаренко.

Про підсумки роботи служб області з питань комплексної системи захисту прав та інтересів дітей у 2017 році учасників колегії проінформувала начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Оксана Покатілова.

Олександр Вельбівець: «Питання опіки і захисту дітей, які потрапили в складні життєві умови, мають стати пріоритетними в діяльності кожного органу місцевого самоврядування»Виступаючи в обговоренні, Олександр Вельбівець відзначив, що службами у справах дітей області проводиться цілеспрямована системна робота щодо захисту прав та законних інтересів дітей.

– Однак факти дитячої бездоглядності продовжують траплятися час від часу. Варто лише послухати повідомлення засобів масової інформації – діти все частіше потрапляють в складні життєві умови, – зазначив Олександр Іванович. – Так, звичайно, держава розробила систему опіки, є відповідні правові норми. Практикуються усиновлення, сімейні форми виховання, влаштування дітей у прийомні сім’ї чи будинки сімейного типу. Але соціальні проблеми дітей, на превеликий жаль, продовжують накопичуватися. Правильно буде не закривати очі на ці проблеми, не замовчувати їх або робити вигляд, що таких нема. Вирішенням цих проблем і покликані займатися органи опіки та влада.

Олександр Вельбівець: «Питання опіки і захисту дітей, які потрапили в складні життєві умови, мають стати пріоритетними в діяльності кожного органу місцевого самоврядування»Далі голова обласної ради проаналізував ситуацію в кожному, без винятку, районі щодо сприяння та підтримки діяльності служб у справах дітей і відзначив, що від загальної демонстрації дій «від низу до верху» така робота, як це не прикро, є малоефективною. Дехто виправдовує це обмеженістю фінансових ресурсів, але залишки вільних коштів лише в районних бюджетах 2017 року, що сягають по кілька мільйонів гривень, свідчать про протилежне.

Олександр Вельбівець: «Питання опіки і захисту дітей, які потрапили в складні життєві умови, мають стати пріоритетними в діяльності кожного органу місцевого самоврядування»Олександр Вельбівець наголосив, що кожний район чи місто мають вже тепер переглянути і визначити у бюджетах на 2018 рік конкретні кошти для організаційної роботи служб у справах дітей. При потребі виділити додаткові фінанси. Новостворені об’єднані територіальні громади також мають передбачити кошти і ввести у штат посаду спеціаліста з опіки цієї категорії дітей.

Олександр Вельбівець: «Питання опіки і захисту дітей, які потрапили в складні життєві умови, мають стати пріоритетними в діяльності кожного органу місцевого самоврядування»На завершення, Олександр Вельбівець підкреслив, що питання турботи і захисту дітей, які потрапили в складні життєві умови, мають стати пріоритетними в діяльності кожного органу місцевого самоврядування і перебувати на повсякденному контролі.