У вирішенні проблемних питань обласної дитячої лікарні мають взяти участь бюджети усіх рівнів

14 лютого 2018, 18:56
«Черкаський край», №7, 14 лютого 2018 року

8 лютого голова обласної ради Олександр Вельбівець ознайомився з роботою комунального закладу «Черкаська обласна дитяча лікарня», що здійснює надання висококваліфікованої спеціалізованої стаціонарної і поліклінічної (консультативної) медичної допомоги дитячому населенню області.

На сьогодні загальна потужність лікарні 320 ліжок. На базі закладу діє консультативна дитяча поліклініка, 11 стаціонарних відділень (4 з яких є багатопрофільними), Центр реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи, педіатричне відділення на 60 ліжок та відділення відновного лікування на 25 ліжок. Обслуговують пацієнтів дитячої лікарні 67 лікарів, 212 медичних сестер та 135 молодших медпрацівників.
За словами начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Михайла Лобаса, у минулому році на забезпечення роботи лікувальної установи використано 49 718,1 тис. грн. Зокрема, на предмети, матеріали, обладнання та інвентар кошторисом профінансовано кошти в сумі 1 115,0 тис. грн. Також закуплено сучасне медичне обладнання на загальну суму 1 741 900,00 грн. У тому числі: операційний офтальмологічний мікроскоп (799,6 тис. грн), набір обладнання для малоінвазивної хірургії (458,0 тис. грн), датчик УЗД (65,0 тис. грн), коагулятори лазерний універсальний «Ліка – хірург М» (99,0 тис. грн) і діатермічний (31,0 тис. грн), стіл операційний 08Т-ІІ електричний (90,8 тис. грн); аналізатор електролітів крові (76,4 тис. грн), світильник операційний (22,1 тис. грн) тощо.
У ході огляду лікувальних та відділень відновної медичної допомоги головний лікар Микола Кондрацький та начальник управління майном обласної комунальної власності обласної ради Віталій Петров закцентували увагу на необхідності залучення додаткового ресурсу для проведення капітального ремонту будівель і приміщень лікарні. Згідно із висновком експертів виявлено аварійний стан вимощення зовнішніх стін підвальних приміщень та покрівлі обласної дитячої лікарні, що може призвести до виникнення надзвичайної ситуації. Орієнтовна вартість необхідних робіт становить 2,9 млн. грн.
Не останньою є потреба у придбанні медичного та діагностичного обладнання. На сучасному етапі медичний заклад III рівня надання високоспеціалізованої медичної допомоги не може функціонувати на належному рівні без комп’ютерного томографа, – переконаний Микола Кондрацький. Як відзначив Михайло Лобас, орієнтовна вартість установки складає 16-18 млн. грн. Не менш необхідне спеціалізоване медичне обладнання: парові стерилізатори (призначені для стерилізації водяним насиченим паром під надлишковим тиском виробів медичного призначення з різних матеріалів; інструменти для бронхоскопії з метою діагностики та видалення сторонніх тіл дихальних шляхів у дітей та інші.
– Запевняю вас, що в особі голови обласної ради ви завжди маєте підтримку. На моє глибоке переконання (і це визнано на державному рівні): наша обласна дитяча лікарня – заклад високого ступеню надання допомоги і один із п’яти найкращих в Україні. Тому, завдання обласної влади, при підтримці районного керівництва та очільників обласного центру (адже значну частину пацієнтів – більше 30% – складають саме дітки з Черкас) ми маємо зробити усе, щоб заклад працював на повну потужність і надавав усі необхідні послуги. Це спільні інтереси черкащан і вирішуватись вони повинні також спільно – за участі бюджетів усіх рівнів, – наголосив Олександр Вельбівець.