Олександр Вельбівець: «Ініціативу зі створення кооперативів на селі підтримує і держава, і обласна влада»

07 лютого 2018, 18:33
Олександр Вельбівець: «Ініціативу зі створення кооперативів на селі підтримує і держава, і обласна влада»7 лютого 2018 року голова обласної ради Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні круглого столу, на якому обговорено питання щодо створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів як один із можливих механізмів забезпечити економічну спроможність дрібних виробників і зменшити безробіття на селі.

Вів засідання один з ініціаторів і організаторів проведення круглого столу – депутат обласної ради, голова фермерського господарства «Агро-Вікторія Катеринопіль» Олександр Коваленко.

Олександр Вельбівець: «Ініціативу зі створення кооперативів на селі підтримує і держава, і обласна влада»Проходило засідання за участю представників виконавчих органів влади, регіонального офісу реформ з децентралізації та розвитку в Черкаській області, координаторів ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в Черкаській області, фермерів і голів кооперативів, переробників сільськогосподарської сировини, науковців тощо.

Голова обласної ради Олександр Вельбівець, звертаючись до присутніх, зазначив, що відсутність роботи та слаборозвинена соціальна інфраструктура змушує жителів сіл шукати кращого життя, в результаті чого відбувається трудова міграція в іншу місцевість та навіть і за кордон.

Олександр Вельбівець: «Ініціативу зі створення кооперативів на селі підтримує і держава, і обласна влада»Тож актуальною соціально-економічною проблемою на селі є розвиток та підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів різних напрямів. Добре, що нині розвитку кооперативного руху на селі увагу приділяє і держава, і обласна влада. Це підтверджується конкретними фактами.

Наприкінці 2017 року уряд схвалив Концепцію розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації на 2018-2020 роки. Проектом Закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік» на підтримку малих фермерських господарств та створених ними сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів передбачено видатки державного бюджету в обсязі 1 млрд. гривень.

Олександр Вельбівець: «Ініціативу зі створення кооперативів на селі підтримує і держава, і обласна влада»На Черкащині депутати обласної ради ухвалили програму підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2020 року. На її реалізацію у 2017 році було виділено кошти з обласного бюджету в обсязі 1 млн.466 тис. грн. частину з них спрямовано на створення регіонального навчально-практичного Центру розвитку багатофункціональних кооперативів», що на практиці надавав допомогу тим громадянам, які взялися за справу; а 1 млн. 210 тис. грн. – на підтримку діючих та подальшого створення нових кооперативів.

– Враховуючи, що люди стали більше проявляти ініціативи щодо створення кооперативів, зокрема, і молочного спрямування, у 2018 році з обласного бюджету на їх створення і становлення передбачено коштів удвічі більше, ніж торік, – наголосив Олександр Вельбівець. – Враховуючи державну фінансову підтримку, зацікавленість і влади, і громадян, залучення різних інвестицій і грантів, – можна передбачити, що кооперативний рух на селі буде активно розвиватися. Прикладів успішної роботи кооперативів у нашій області є багато.

В ході обговорення виступили та обмінялися досвідом депутати обласної ради – Олександр Лупашко, Анатолій Підгорний, голова Лисянської райдержадміністрації Володимир Павличук, деякі голови об’єднаних територіальних громад, голови сільськогосподарських кооперативів та інші.

Мова велась щодо подальшої організації і створення багатофункціональних кооперативів в області в рамках впровадження реформ децентралізації в Україні; залучення зовнішніх інвестицій на Черкащину; забезпечення кооперативів необхідними ресурсами, зокрема, і земельними наділами під пасовища, про впровадження змін до виробництва і заготівель молока, нових вимог до його якості відповідно до держстандартів, що мають запроваджуватися з 1 липня 2018 року тощо.

За результатами роботи підготовлено відповідну резолюцію, в якій враховано всі суттєві зауваження і пропозиції з обговорюваної теми, які необхідно буде вирішувати як на місцевому, так і на державному рівнях..