Валентин Тарасенко взяв участь у відкритті меморіальної дошки на честь лікаря-«кіборга» Олександра Кондратюка

19 січня 2018, 18:51
Валентин Тарасенко взяв участь у відкритті меморіальної дошки на честь лікаря-«кіборга» Олександра Кондратюка19 січня 2018 року у Черкаській медичній академії відкрили пам’ятну дошку старшому лейтенанту, начальнику медичної служби 90-го окремого аеромобільного батальйону - Кондратюку Олександру Івановичу, Герою, який поліг у боях за Донецький аеропорт у січні 2015 року.

У заходах взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко, учасники і ветерани АТО, серед них і побратими бійця по службі, представники Черкаської медичної академії та студенти, рідні, друзі, колеги.Валентин Тарасенко взяв участь у відкритті меморіальної дошки на честь лікаря-«кіборга» Олександра Кондратюка

Відкрив заходи керівник обласного центру допомоги учасникам АТО, один із захисників Донецького аеропорту Олександр Тимошенко. Він, зокрема, зазначив, що Олександр Кондратюк добровольцем пішов захищати цілісність нашої держави від російського агресора. Його присутність як лікаря, як побратима надихала бійців, надавала спокою і впевненості.Валентин Тарасенко взяв участь у відкритті меморіальної дошки на честь лікаря-«кіборга» Олександра Кондратюка

Зі спогадами про бойового товариша, побратима, справжнього патріота поділилися ті, хто якнайкраще знали Олександра, а також військові медики з його батальйону. Вони вручили мамі Олександра – Ользі Миколаївні відзнаку «Хрест хоробрий», якою нагороджено її сина (посмертно).

Мама Героя зі сльозами на очах згадувала про сина, який був її єдиною дитиною, і розрадою, і гордістю.Валентин Тарасенко взяв участь у відкритті меморіальної дошки на честь лікаря-«кіборга» Олександра Кондратюка

– Життя його скінчилось у ледь більше 32-ох років. І все ж він встиг чимало досягти. Саша навчався в Черкаському медичному коледжі, потім у Вінницькому національному медичному університеті ім. М. Пирогова, Київській інтернатурі. Він став педіатром. Лікував дітей. Працював за спеціальністю і в Шполі, а згодом у Києві. Я завжди пишалася ним. Приємно, що його пам’ятають і в рідній Ярославці на Шполянщині, і на Вінничині, і в столиці. Він віддав життя за кожного з нас, за нашу країну, і залишиться в нашій пам’яті назавжди.Валентин Тарасенко взяв участь у відкритті меморіальної дошки на честь лікаря-«кіборга» Олександра Кондратюка

Право відкрити пам’ятну дошку надали саме матері Олександра. Представники Української Православної Церкви Київського Патріархату здійснили обряд освячення.

Довідково.

Олександр Кондратюк – старший лейтенант медичної служби, начальник медичної служби 90-го окремого аеромобільного батальйону.

Закінчив медичний колледж у Черкасах і пішов працювати в сільську амбулаторію. Був зарахований за цільовим направленням на педіатричний факультет Вінницького національного медичного університету, де навчався з 2003 по 2010 рік.

Загинув під час евакуації «кіборгів» з Донецького аеропорту 20 січня 2015 року. По смерті Олександра Кондратюка залишились мати, дружина та малолітня донька. Похований у м. Шпола.

Указом Президента України № 9/2016 від 16 січня 2016 року «За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно). Також посмертно нагороджений нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» та медаллю УПЦ КП «За жертовність і любов до України».

У 2015 році Олександру Кондратюку присвоєно звання «Почесний громадянин міста Шпола». У школі, де він навчався, відкрито меморіальну дошку.

20 січня 2016 року меморіальну дошку на честь старшого лейтенанта Кондратюка відкрито і в приміщенні Вінницького медичного університету.

Від сьогодні меморіальна дошка на честь українського військового лікаря-«кіборга» буде і в Черкасах.