Влада і сільгоспвиробники напрацювали шляхи взаємовигідної співпраці у питанні підтримки профтехзакладів області

21 вересня 2017, 17:34
Влада і сільгоспвиробники напрацювали шляхи взаємовигідної співпраці у питанні підтримки профтехзакладів областіПитання розвитку професійно-технічної освіти в Черкаській області, перспектив галузі після передачі профільних закладів із державної у комунальну власність та, відповідно, переведення їх фінансування й утримання із державного на місцевий бюджет, викликає ряд запитань і породжує невизначеність у суспільстві. Особливо гострою видається проблема з точки зору сучасного «голоду» на робітничі професії, що склався на ринку праці в країні у цілому.

Ще однією стороною проблеми є соціальна направленість профтехзакладів, адже саме тут найбільше студентів із числа категорійних осіб: діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, із малозабезпечених сімей, фізичними та/або розумовими вадами. Тому втратити цю мережу освітніх закладів означає позбавити незахищені верстви населення можливості отримати професію, а країну – робітничих кадрів, яких на сьогодні і так не вистачає.

Вже не вперше Олександр Вельбівець ініціює обговорення шляхів розвитку цієї галузі освіти, залучаючи до напрацювання стратегії подальших кроків як найширше коло зацікавлених сторін. Днями голова обласної ради ініціював проведення такої наради за участі директора ТОВ НВФ «Урожай» Олега Васецького та начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Валерія Данилевського.

У ході обговорення було напрацьовано ряд практичних механізмів взаємовигідної співпраці влади і бізнесу у питанні матеріально-технічного забезпечення освітнього процесу профтехосвітніх закладів. Це, зокрема, передача сільгосппідприємством зразків новітньої техніки для здійснення практичних занять, впровадження стимулюючих програм (стипендій, премій тощо) для найкращих студентів, а також забезпечення їх робочими місцями на підприємстві після завершення навчання.