Бурхливі сесії

02 серпня 2017, 23:53
«Черкаський край», №31, 2 серпня 2017 року

Минулий тиждень позначився бурхливими засіданнями сесій районних рад, у більшості яких взяли участь депутати обласної ради. Розглядалися хвилюючі питання життєдіяльності та розвитку місцевих громад.

«Прагнемо навчити дітей чи утримувати приміщення?»

25 липня голова обласної ради Олександр Вельбівець взяв участь у роботі сесії Маньківської райради, яку провела заступник голови Світлана Лещенко.
Жваве обговорення викликав розгляд програми «Екстрена медична допомога Маньківщини на 2017-2020 роки». Депутати райради висловили цікавість щодо частки співфінансування придбання медичного транспорту з обласного бюджету та гарантій профільного управління щодо подальшого його використання саме у Маньківському районі. Зі свого боку голова обласної ради Олександр Вельбівець зазначив, що тільки за умови поєднання зусиль сільської, районної, обласної, підтримки народних депутатів України у ході реалізації пріоритетних напрямків розвитку регіону можна досягти позитивного вирішення подібних масштабних питань.
Звертаючись до депутатів районної ради, Олександр Іванович наголосив:
– Ваші побоювання щодо використання придбаного медичного автотранспорту обґрунтовані. Можу запевнити, що так само звертатимусь до начальника управління охорони здоров\'я облдержадміністрації стосовно надання вашому й іншим районам області чітких документальних гарантій і підтвердження використання закупленого транспорту виключно для потреб жителів тих районів, які взяли участь у співфінансуванні його придбання.
Також депутатами підтримано звернення до Черкаської обласної ради щодо внесення подання до Верховної Ради України стосовно перейменування села Поминик на село Калинівка. Голова обласної ради запевнив, що депутати обласної ради підтримають будь-яку назву, яку запропонує громада села.
Дискусійним стало освітнє питання: реорганізації Русалівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, Кутівської ЗОШ І ступеня, Кислинської ЗОШ І ступеня у філії Буцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та Березівської ЗОШ І-ІІ ступенів у філію Іваньківської ЗОШ І-ІІІ ступенів, а також визначено загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів Буцьку, Іваньківську, Молодецьку, Маньківську №1 правонаступниками реорганізованих філій; внесені зміни до рішення районної ради від 22.03.2012 №11-8/VI «Про створення освітніх округів».
Із підтримкою схвалених рішень виступив Олександр Вельбівець:
– У вашому районі діє 19 шкіл, у яких навчається близько 2,5 тис. учнів. Найбільша концентрація дітей, звичайно, у райцентрі: у двох школах Маньківки 900 дітей. У 17 сільських школах навчається 1600 дітей, тобто близько 90 дітей у одній. Кожного разу ви надаєте субвенції на встановлення вікон, закупівлю вугілля, дров, ремонт покрівель, утримання штату тощо. Але будьмо об\'єктивними: таким чином ви утримуєте майно, але не підвищуєте якість навчання дітей.
Що дає інноваційна школа? Перш за все – це сучасне обладнання для навчання. Наприклад: коли вчитель хімії розповідає учням про хімічну реакцію на сучасних мультимедійних пристроях, діти у 3D форматі в реальному часі спостерігають за її проходженням... Тож ми повинні визначитись із головною метою – чи ми прагнемо навчити дітей, чи тільки утримувати приміщення! Зважте, що останнє жодним чином не відображає якість навчання та можливість дітей розвиватися.

«Ми тут не для того, аби протистояти в політичній площині»

28 липня голова облради взяв участь у роботі пленарного засідання чергової сесії Смілянської райради, яку провів Володимир Грошев.
Під час затвердження порядку денного група депутатів внесла на розгляд питання «Про дострокове припинення повноважень голови Смілянської районної ради Грошева В.В.».
Поки тимчасова комісія готувала матеріали для проведення таємного голосування, присутні в залі обговорили внесення питання до порядку денного. Секретар міської ради Віктор Федоренко зауважив, що на Смілянщині є порозуміння між депутатами різних рівнів і керівниками всіх гілок влади:
– Сьогодні ми тут не для того, аби протистояти в політичній площині, а працювати для наших виборців у практичній площині. Тому закликаю усіх до діалогу, а не звинувачення лише однієї людини в усіх негараздах. Бо ж щоденно рішення схвалюються нами всіма. Тож і відповідальність у нас – спільна!
Анатолій Шулежко, який уже третю каденцію обирається депутатом райради, відзначив, що з обранням Володимира Грошева, як ніколи раніше, видно конкретну роботу районної влади. Він наголосив, що до цього дня не було жодного зауваження до ведення сесій чи роботи голови райради (в тому числі й під час щорічного звіту). Ще кілька доповідачів підтримали висловлені здивування та відзначили увагу голови районної ради до роботи різних сфер і галузей розвитку району, діяльності громадських організацій.
Виступаючи в обговоренні питання, Олександр Вельбівець зауважив, що внесення питання про недовіру чинному голові районної ради для нього стало несподіванкою. Тоді як обгрунтування внесення питання – а це недотримання положень регламенту, тиск на депутатів тощо – у ході обговорення не знайшли підтвердження й підтримки серед інших депутатів.
– На мою думку, це питання має певний політичний підтекст, або ж відображає особисті амбіції окремих осіб. Можливо, в окремих діячів недостатньо навиків, практичного життєвого досвіду й уміння переконувати депутатів, вибудовувати прагматичну дискусію з депутатським корпусом, тож вони намагаються таким чином компенсувати власні практичні промахи і бездіяльність, – наголосив Олександр Вельбівець та додав:
– І навіть якщо ви сьогодні зміните голову районної ради, не думаю, що це дасть вам очікуваний конструктивний результат і можливість злагоджено працювати надалі. Це може лише посилити протистояння у районі між гілками влади, політичними силами, що стане загрозою не тільки подальшому розвитку району, але й конкретно – реалізації запланованих на сьогодні проектів та ініціатив, що знайшли фінансову підтримку на рівні області й держави.
За результатами таємного голосування лише 13 із присутніх 26 депутатів підтримали питання про недовіру діючому голові районної ради, тож повноваження головуючого не було припинено.
Гострі дискусії викликало питання щодо підготовки бюджетних установ до роботи в осінньо-зимовий період. Своїм рішенням депутати визнали роботу райдержадміністрації й відповідних структурних підрозділів недостатньою та внесли ряд рекомендацій, зокрема, спільно з депутатами ради провести засідання колегії райдержадміністрації для напрацювання по-крокового плану дій.
Питання щодо умов оплати праці голови районної ради та заступника голови райради перенесено на розгляд наступного пленарного засідання сесії.