Потреби протитуберкульозного санаторію для дітей у Руській Поляні вивчав голова обласної ради

19 липня 2017, 23:48
«Черкаський край», №29, 19 липня 2017 року

17 липня 2017 року голова обласної ради Олександр Вельбівець із робочою поїдкою відвідав комунальний заклад «Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Руська Поляна» Черкаської обласної ради, де ознайомився із матеріально-технічною базою, умовами оздоровлення та проведення дозвілля дітей.

У ході перебування Олександр Вельбівець разом із головою обласної організації Товариства Червоного Хреста України Іваном Гретченком, який є постійним гостем і меценатом закладу, та директором лікувально-оздоровчої установи Леонідом Лащенко обговорили питання фінансового і матеріального забезпечення роботи, шляхи залучення додаткового ресурсу на вирішення поточних проблем закладу, а також оглянув корпуси дитячого оздоровчого містечка.
За словами директора, обласний дитячий протитуберкульозний санаторій розрахований на 160 ліжок для лікування туберкульозу всіх форм та локалізацій, групи ризику захворювання туберкульозом у дітей від 3-х до 18 років. На території санаторію знаходяться три спальних корпуси, лікувальне відділення, їдальня, школа, клуб, господарчі споруди та дитячі майданчики. До послуг пацієнтів в санаторії працюють кабінети ЛФК й масажу, стоматологічний і рентгенологічний, фітотерапії, лазеротерапії, електролікування, водогрязелікування, галокамера (соляна печера), кабінет інгаляцій. Лабораторією проводяться клінічні та біохімічні обстеження.
Харчування дітей збалансоване дієтичне, шести разове.
У навчальний період за програмою загальноосвітньої середньої школи працює навчальний заклад І-ІІ ступенів.
Бюджет установи на 2017 рік становить 19 945,8 тис. грн., у тому числі за рахунок коштів медичної субвенції – 14 594,2 тис. грн., та обласного бюджету – 5 351,6 тис. грн. Крім того, із обласного бюджету виділено кошти у сумі 426,4 тис. грн., за рахунок яких планується провести капітальний ремонт даху приміщення школи.
– Санаторіїв протитуберкульозного профілю в Україні загалом дуже мало. І нашій області пощастило зберегти таку установу для маленьких пацієнтів. Рік тому нам вдалося відвернути загрозу закриття Городищенського санаторію кардіоревматологічного напрямку та відновити його матеріально-технічну базу (встановили енергозберігаючі вікна, додали фінансового ресурсу, одиницю автотранспорту тощо) і повноцінну роботу в цілому. Знаю й ваші потреби у додатковому фінансуванні, зокрема на медикаменти й обладнання, сезонного забезпечення відпочиваючими, а також недоопрацювання районів у питанні організації діток цієї категорії на оздоровлення. Все це разом із вами ми будемо вирішувати залучаючи профільний департамент і владу на місцях, – наголосив Олександр Вельбівець.