«Тут місцевого сміття купа, й ніхто ним не переймається». На сесії облради сварилися за львівське сміття й телеканал \"Інтер\"

26 квітня 2017, 17:56
Юрій Стригун, «Вечірні Черкаси», №17, 26 квітня 2017 року

Сесія Черкаської обласної ради з четвертої спроби ухвалила нарешті звернення до Президента, Кабміну та Національного банку з приводу блокади окупованих територій Донбасу. Ухвалила тоді, коли актуальність цієї теми зникла. Адже Президент сам оголосив блокаду окупованих територій, а російські банки вже йдуть з України.

Обласна рада нарешті узгодила текст заяви, де пропонує: розслідувати конфлікт у Кривому Торці Донецької області, заборонити торгівлю із окупованими територіями, припинити роботу російських банків. Цього разу жодних конфліктів чи сутичок не було й близько. Набравшись упевненості, депутати взялися за інші проблеми.
Почали з медицини. Начальник управління Михайло Лобас устиг навіть прочитати один абзац. До змісту сказаного ніхто не прислухався. Присутні тішилися російським акцентом Лобаса. На попередніх сесіях депутати встигли навіть побитися, коли Лобас спробував читати російською.
– Давайте запропонуємо йому ще один абзац прочитати, – сказав голова обласної ради Олександр Вельбівець. – Такої милозвучної української ми ще не чули.
– Я ще з 5 років навчився читати з надрукованого, – парирував Лобас.
Розгубившись, Михайло Віталійович узяв із трибуни телефон когось із журналістів, які записували його виступ.
– Покладіть, то не ваш! Бачте, умикнуть хотів, – жартував Вельбівець.
Потім поговорили про дороги. 95% доріг області потребує ремонту. Виконувач обов\'язків начальника служби автомобільних доріг Владислав Демиденко звітував, що минулого року на їх ремонт держава виділила 90 мільйонів. Із них устигли освоїти 50 мільйонів. На цей рік виділять уже 139 мільйонів.
– Чому ви досі на цій посаді, – запитав «свободівець» Юрій Ботнар. – Адже ви нічого не робите?
– Чому я досі на посаді? – перепитав Демиденко. – Я не можу відповісти на це питання.
Зрештою в розмову втрутився голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко.
– В уряді планують передати майно облавтодорів на місцеві громади. Тоді ми зможемо закуповувати техніку. Далі громади знаходитимуть ресурс на ремонт доріг місцевого значення. Плануємо збудувати в області 11 майданчиків із вагами, щоби контролювати перевантаженість фур. Поки в області є один такий майданчик поблизу Умані на дорозі Київ-Одеса. Зараз облавтодор робить лише ямковий ремонт. Ми ж хочемо будувати дороги з терміном гарантії щонайменше 10 років.
Далі депутати завелися за сміття. «Свободівці» хотіли ухвалити звернення до міського голови Львова Андрія Садового з приводу незаконного вивезення сміття в Черкаську область.
За львівського мера заступився депутат Микола Булатецький.
– Уся ця історія із львівським сміттям дуже нагадує організовану кампанію із дискредитації Садового, – упевнений Микола Іванович. – Хочуть, аби ми тут посварилися за львівське сміття. Тут місцевого сміття купа, й ніхто ним не переймається.
Зрештою депутати вирішують таки звернутися до Садового. «За» – 55 голосів.
На хвилі успіху фракція «Свободи» пробує ухвалити звернення до центральної влади з пропозицією анулювати ліцензію на мовлення телеканалу «Інтер». Однак голосів малувато – лише 26.