Як господарюють у Берестівці, зацікавило голову обласної ради

19 квітня 2017, 19:56
Ольга Охримович, «Черкаський край», №16, 19 квітня 2017 року

За кілька днів до Великодня з робочим візитом побував у Берестівці на Уманщині голова обласної ради Олександр Вельбівець. Оглянув сільський парк «Вікторія» у молодій зелені, побував у спортзалі, в медпункті, де нещодавно обладнали сучасний стоматологічний кабінет, на будівництві торговельного центру і стадіону. Відвідав Свято-Михайлівський храм. На березі вже впорядкованого Громадського ставу помилувався мальовничим краєвидом – зелені береги, острів, до якого перекинули ажурний місток.

Рівно рік тому я вперше побував у цьому чудовому селі. Вже тоді найкраще враження залишилося про Берестівець, сказав Олександр Іванович. – Тепер же ми бачимо потужну динаміку розвитку соціальної інфраструктури результат дружної співпраці місцевої влади та аграрного бізнесу.
Живий приклад Берестівця – турботливого підходу до рідного села голови місцевого ТОВ, заслуженого працівника сільського господарства України Василя Чекаленка позитивно впливає на стан справ у інших селах. Адже там люди запитують: чому в нас не так, як у Берестівці, – вісім відсотків сплати за оренду паїв, асфальт, ліхтарі, спортзал? Це змушує орендарів шукати шляхи співпраці, дбати про села, де працюють.
Голова обласної ради взяв участь у сесії Берестівецької сільської ради. Сільські депутати обговорювали важливе питання: про долю свого лісу. Відразу за Шкільним ставком розкинулось кілька десятків гектарів гарного лісу. Нині цей масив, по суті, залишився без догляду. Як і лісосмуги на межах полів. Тому сільрада виступила з клопотанням повернути ліс селу, створити структуру, яка займатиметься доглядом, збереженням, використанням і відновленням насаджень. Уже зібрали понад 400 підписів під листом, який направили в кілька найвищих інстанцій. Стосовно лісосмуг берестівчани пропонують теж передати їх під відповідальність орендарів земель. Такий підхід до справи дуже зацікавив голову обласної ради.
Олександр Вельбівець виконав ще одну приємну місію: на сесії сільради вручив сільському голові Берестівця Сергію Яременку цінний подарунок Верховної Ради – годинник.
Голова обласної ради поділився думками про створення об\'єднаних громад. Об\'єднання заради самого об\'єднання веде в нікуди. Суть у тому, щоб громади зуміли правильно скористатися найсуттєвішою перевагою нового організаційно-адміністративного укладу для села: за умовами децентралізації 60 відсотків податкових відрахувань повертаються сюди. А це реальна змога для по-тужного розвитку соціальної інфраструктури і рівня життя не гіршого, ніж у Берестівці.
Ще одна гарна подія відбулась цього дня у селі: тут презентували власну футбольну команду – жіночу. Команда «Ятрань» грає не перший рік, має добру славу, колекцію нагород, перемоги в обласному й всеукраїнському чемпіонатах. Віднині названа команда переходить під крило ТОВ «Берестівець» і має назву «Ятрань- Берестівець». До свята Великодня дівчатам вручили нову форму (спонсором виступила фірма МПП «Ерідан» – найближчий партнер ТОВ «Берестівець»). А Василь Іванович Чекаленко поставив біля спортзалу новенький автобус «Форд» – «Щоб з усіх чемпіонатів привозили у Берестівець перемоги»!