Бідні чи хитрі, багаті чи чесні: депутати Черкаської обласної ради прозвітували про свої статки

19 квітня 2017, 19:34
«Вечірні Черкаси», №16, 19 квітня 2017 року

Із цього року декларації депутатів місцевих рад стали надбанням суспільства. Якщо у минулі роки лише частина з них оприлюднювала свої статки, то тепер ця норма стала обов\'язковою до виконання. Задекларувати свої доходи, показати автомобілі і земельні ділянки народні обранці мали до 1 квітня. Однак, на жаль, не всі це зробили.

Абсолютно «порожні кишені» задекларувала депутатка-свободівка Оксана Ковбоша: ані майна, ані заробітної плати, ані збережень чи стипендій. Уже кілька років вона «тимчасово» не працює. Серед заповнених рядків у документі лише членство у громадських організаціях. Безробітним є і голова депутатської фракції ВО «Свобода» в облраді Юрій Ботнар.
Свободівець із Канева Віталій Чміль живе, згідно з декларацією, на пенсію та чорнобильські виплати на харчування, у сумі вони склад ають 21,8 тис. грн. Чміль має авто – «Renault Clio symbol», 2008-го року випуску. Живе свободівець не на вулиці, адже є власником квартири у Каневі, площею 68.6 кв.м.
Живе на мізерну заробітну плату й інший свободівець Сергій Воронов. За минулий рік народний обранець декларує 34,6 тис. грн зарплати та 30 тис. грн готівки. Воронов їздить на «Daewoo» 2006-го року випуску.
Член депутатської фракції парти «Відродження» Роман Похольчук також безробітний. Не з багатих 41-річний укропівець-студент Олександр Рябошлик, він задекларував 18,6 тис. грн зарплати, яку виплатили у ГУНП у Дніпропетровській області. Додав до статків депутат і стипендію від Черкаського державного технологічного університету – 3 300 грн. Тоді як дружина Ірина у ЗСУ отримала 85 246 грн.
Однопартієць Рябошлика Андрій Сегеда, керівник фракції «Укроп», тимчасово не працює та перебуває, судячи із декларації, на утриманні у дружини. Вона декларує дві квартири у Черкасах і Дубіївці та земельну ділянку. Андрію залишились лише 25% власності квартири у Монастирищі. Заробітну плату декларує лише Наталія – 151,4 тис. грн. Найцінніше в декларації депутата готівка, станом на 2016-ий рік він назбирав 3600 доларів США.
Не бракує в обласній раді і мільйонерів. Мільйонні статки має любитель футболу, депутат-порошенківець Володимир Лашкул. За 2016 рік він отримав 109,5 тис. грн пенсії. За основним місцем роботи, у ПрАТ «Україна Футбол Інтернешнл», він отримав 969,2 тис. грн заробітної плати, за роботу за сумісництвом у ТОВ «Холдінг Інфоспорт Груп» заробив 22,5 тис. грн. Як дохід від підприємницької діяльності Лашкул отримав 719,9 тис. грн. Чималу суму Володимир Григорович отримав від продажу цінних паперів та корпоративних прав-понад 3,5 млн грн. Отримав Лашкул і немалі проценти від банківських вкладів - більше 5 млн грн. Що стосується готівки, то її в любителя футболу 5 млн грн, 100 тисяч євро та 50 тис. дол. На банківських рахунках – більше 18 млн грн, 74 тис. євро та 516 доларів. Окрім «кешу», Лашкул задекларував чимало землі, кілька квартир та дорогі автомобілі.
Більше 2 млн грн від підприємницької діяльності за 2016 рік заробив член партії «Відродження», тальнівчанин Володимир Кокодзей. Він очолює ПП «Центр-Монтаж-Енерго», однак зарплата становить лише 58 тис. грн. Нерухомого майна Кокодзей не має. Його дружина задекларувала квартиру площею 235,9 кв. м та кілька земельних ділянок. У декларанта ж є автомобіль Renault Laguna 2011 року випуску. Також Володимир Миколайович задекларував більше 1 млн грн готівкових коштів.
Більше 1 млн грн заробив за 2016 рік голова ПАТ «Золотоніський маслоробний комбінат», член партії ВО «Черкащани» Владислав Кулініч. Він отримав 928,9 тис. грн зарплати за основним місцем роботи та 188 тис. грн за сумісництвом у ПАТ «Молочний Альянс». Згадав у декларації депутат і земельну ділянку, загальною площею понад 1 000 кв. м, а в дружини є жиловий будинок площею більше 300 кв. м та ще кілька земельних ділянок. У користуванні мільйонер має автівку Toyota Land Cruiser 2004 року та 300 тис. грн готівки.
Депутат від ВО «Черкащани» Олександр Лупашко задекларував 2 млн 200 тис. грн готівкою, також він є власником ПСП «Агрофірма «Шульц» вартістю у 330 тис. грн, двох земельних ділянок площею 22 тис. кв.м, житлового будинку - 184,5 кв. м та автомобіля «Ford Transit D» 2014 року випуску. Заробітна плата Олександра Лупашка, отримана за основним місцем роботи, за 2016 рік становить 72 тис. 74 грн, також він отримав дивіденти у розмірі 248 тис. 447 грн, пенсію – 21 тис. 336 грн, дохід від надання майна в оренду – 3 тис. 190 грн та страхові виплати – 2 тис. 469 грн. Дохід дружини від зайняття підприємницькою діяльністю становить 1 млн 354 тис. грн, від відчуження рухомого майна – 1 млн 200 тис. грн.
Депутат Черкаської обласної ради від партії «УКРОП» Олексій Давиденко задекларував три квартири. Крім того, дружина Давиденка Ольга Миколаївна має ще одну квартиру у Смілі і ще одну – у столиці. Сім\'я Давиденків є власниками кількох підприємств. Зокрема, у спільній власності перебуває НВПП «ДАК-Електропром», вартість якого декларант оцінив у 10 млн грн. Сам Давиденко володіє також ПП «ДАК», вартість якого, на думку Давиденка, 1 млн грн. Натомість підприємство «ДАК-Електропром», гендиректором якого є Давиденко, володіє також ТОВ «Скорпіони». Його депутат оцінив у 3 млн грн. Що стосується доходу, то в Давиденка за минулий рік він сягнув 158,9 тис. грн (зарплата). Ще 145,5 тис. грн зарплати та 7512 пенсії має його дружина. Давиденко декларує 162 тис. грн на банківському рахунку.
Гендиректор ТОВ «КХП «Талне», член РПЛ Олександр Коротков за 2016 рік задекларував 59,577 тис. грн зарплатні, 60 тис. грн роялті, тоді як його дружина заробила понад 170 тис. грн зарплатні та отримала більше 120 тис. грн дивідендів. Також Олександр Григорович має 1,6 млн грн коштів на рахунку у банку, 1,5 млн грн готівки та більше 1 млн дол. готівки. Задекларувала родина Короткова будинок, кілька квартир, земельних ділянок, дорогі автомобілі, ювелірні вироби і годинник.
Немає поки що на сайті електронних декларацій минулорічних мільйонерів – Олександра Лупашка, Артура Футими, Олександра Коваленка.