Хто керує Черкаською облрадою? Обласна рада може працювати стільки, на скільки їй дозволять «представники громадськості»

12 квітня 2017, 21:17
Сергій Халупінський, «Вечірній Черкаси», №15, 12 квітня 2017 року

Чергова спроба провести пленарне засідання сесії обласної ради з тріском провалилася. Замість розгляду господарських питань області на депутатів чекали блокування трибуни, спроба зламати систему «Рада», штурханина та бійка. Зрештою, голова облради вимушений був оголосити чергову перерву в роботі пленарного засідання до 19 квітня. Проте вийти з сесійної зали депутати не могли ще півтори години через блокування виходів.
Утретє поспіль нормальній роботі депутатів завадило питання окремих регіонів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), з яким депутати більше місяця ніяк не можуть визначитися. Точніше, завадили декілька десятків радикально налаштованих молодих людей. Вони ультимативно вимагали від депутатів прийняти відповідне депутатське звернення. Власне, вони й керували пленарним засіданням, на власний розсуд визначаючи, що дозволити народним обранцям, а що ні.
Ще до початку пленарного засідання трибуну обласної ради заблокували два табори блокувальників. Ветерани АТО вимагали першочергового розгляду господарських питань області, а політичні питання - потім, інші, навпаки, вимагали негайного розгляду питання ОРДЛО.
Масла у вогнище, що розгоралося, підлив керівник фракції «БПП «Солідарність» Костянтин Омаргалієв. Його фракція була ініціатором проекту звернення «Про звернення депутатів Черкаської обласної ради до Президента України, Прем\'єр-міністра, Голови Верховної Ради, лідерів парламентських політичних сил щодо протидії гібридним загрозам національної безпеки України у зв\'язку з агресією Російської Федерації». Несподівано він заявив, що знімає з розгляду порядку денного це питання через надмірну заполітизованість.
«У зв\'язку з тим, що сьогодні обласна рада для багатьох політичних сил стала політичним майданчиком, ми знімаємо це питання з порядку денного. Ми вже третій раз не можемо перейти до розгляду господарських питань області, які є надважливими для нас. Сьогодні, на жаль, наша обласна рада перетворилася на політичний майданчик наших політиків, тому я хотів би звернутися до головуючого й заявити, що ми знімаємо 26 питання з порядку денного», – заявив Костянтин Омаргалієв.
Заява керівника фракції «БПП» викликала гул серед блокувальників та жваве обговорення у залі. Але всіх перебив АТОвець Сергій Лугеря.
«Я прошу пробачення. На цей час, якщо ви не бачите, ми блокуємо цю трибуну. А знаєте чому? Бо є господарські питання області, які потребують вирішення... Бо буде як у попередні дві сесії: трохи попрацювали, кнопки понатискали і розійшлися», – закликав Сергій Лугеря.
Порадившись декілька хвилин, блокувальники таки дозволили депутатам розглянути низку господарських питань порядку денного. Але робота сесії все одно не задалася. Спочатку хтось вимкнув живлення системи «Рада», потім депутати без обговорень стали голосувати за питання порядку денного, проте в більшості випадків для їх прийняття не вистачало голосів.
«Блокування роботи системи «Рада» ніякого результату не дасть. Це я вам гарантую! Ми її проведемо в будь-якому випадку: з мікрофонами, без мікрофонів із поіменним голосування в ручну чи в інший спосіб. Тому я просив би присутніх у залі, особливо громадськість, у такий спосіб ви нічого не досягнете», – прокоментував голова обласної ради Олександр Вельбівець.
Обласна рада змогла призначити лише керівника Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів» Тараса Теліженка, який ще в лютому цього року був визнаний переможцем конкурсного відбору. Натомість призначити Валентину Ніколенко керівником обласного комунального підприємства «Фармація» та Володимира Жаботинського на посаду директора готельного комплексу «Дніпро» не змогли через брак голосів.
Зрештою, 20-хвилинку не надто активної роботи депутатів несподівано перервав активіст «Нацкорпусу» Дмитро Кухарчук. Із трибуни обласної ради він заявив, що не може дозволити депутатам розглядати господарські питання, й висунув вимогу повернутися до питання ОРДЛО.
Його вимогу депутати вислухали мовчки й продовжили розгляд порядку денного. Натомість Дмитро Кухарчук спокійно підійшов до оператора системи «Рада» й почав навмання висмикувати з неї дроти. На захист «Ради» стали працівники апарату облради на чолі з її керівником Василем Мовчаном, а також АТОвці. У відповідь на них накинулися активісти Нацкорпусу. Виникла масова штурханина і навіть бійка. Дісталося й заступнику голови облради Вадиму Гайовичу. Його буквально скинули з президії у зал, в самий епіцентр штурханини АТОвців та Нацкорпусу.
У відповідь на безлад у сесійній залі Олександр Вельбівець висунув «громадськості» свій ультиматум: або вони заспокоюються, або він оголошує перерву. Утім, його вимогу проігнорували, так само, як депутати проігнорували ультиматум Дмитра Кухарчука. Зрештою, через неможливість продовжувати пленарне засідання голова облради оголосив перерву.
Але ще до цього «громадськість» по команді заблокувала всі виходи з сесійної зали з новим ультиматумом: «Ніхто не вийде, поки не буде прийнято звернення». У результаті депутати півтори години провели у неволі, а разом із ними й журналісти та інші відвідувачі сесії. Хто депутат, а хто ні, блокувальники не знали, тому, аби вийти, треба було довести, що ти – не депутат.
19 квітня обласна рада знову спробує повернутися до роботи, й уже очевидно, що все почнеться з початку. Останні дві сесії довели, що рада може працювати рівно стільки, на скільки їй це дозволить кілька десятків молодих людей.