Вельбівець нарікає на ультиматуми. Через блокування трибуни обласна рада не може розглянути важливі для області питання

05 квітня 2017, 19:34
Максим Степанов, «Вечірні Черкаси», №14, 5 квітня 2017 року

Голова Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець вважає, що окремі політичні сили в обласній раді неправильно розставляють пріоритети. Замість розгляду питань, які є обов’язком обласної ради, вони наполягають на розгляді тих, обговорення яких є лише правом обласного представницького органу.

Як зазначив пан Вельбівець, якщо деякі інші обласні ради відреагували на «силовий розгон» блокувальників ОРДЛО відразу після того, як це сталося, то в Черкасах намагаються це зробити вже після того, як це питання «було врегульовано» РНБО і Президентом України.
Так він прокоментував зрив останньої сесії обласної ради через конфлікт між опозиційними і провладними фракціями.
– Таке реагування сьогодні має політичний характер і має значення лише на рівні політичних сил, – зазначив Олександр Вельбівець. – Спекулювання, надмірна концентрація уваги на цьому питанні призводять до блокування розгляду інших важливих питань порядку денного. Це не прояв парламентаризму, а ультимативна форма досягнення результату, яка не сприяє вирішенню проблем життєдіяльності Черкащини... Обласна рада – не парламент, а орган місцевого самоврядування. Виконання статутних партійних зобов’язань не повинно лежати в основі роботи депутатів.
На переконання пана Вельбівця, відповідальність за зрив сесії несуть саме ті, хто висував ультиматуми. Питання, які більшість депутатів не підтримала, потрібно залишати й переходити до інших. Оскільки цього не було зроблено, нерозглянутими залишилися важливі проблеми, пов’язані з лікуванням хворих нефрологічного профілю, кадровими питаннями комунальних підприємств, затвердженням розподілу медичних препаратів, питання ремонту доріг, пільгових тарифів на вуличне освітлення, необхідності утворення госпітального округу з центром у Смілі тощо.
– Блокування ОРДЛО – це дуже важлива тема, але, щиро кажучи, до мене як до депутата обласної ради з цим питанням не звертався жоден виборець, – зазначив Олександр Вельбівець.
На запитання журналіста, чи потрібно досягати компромісу щодо спірних питань ще до початку сесійного засідання, Олександр Вельбівець зазначив, що до цього потрібно прагнути, але в деяких питаннях досягти компромісу неможливо. «Але це не означає, що потрібно блокувати інші пункти порядку денного, розгляд яких є обов\'язковим для депутатів», – наголосив голова облради.
На запитання журналістів, як він діятиме, якщо блокування трибуни облради матиме систематичний характер, Олександр Іванович відповів, що останнє блокування трибуни було радше «умовним», оскільки, попри присутність біля неї представників громадськості, виступити мав можливість кожний охочий. Якщо в подальшому трибуну буде заблоковано, сесію проводитимуть без її застосування. Якщо ж поведінка блокувальників «суперечитиме нормам поведінки», доведеться звертатися до правоохоронних органів, а можливо, й до тих черкащан, проблеми яких не вдалося вирішити через неможливість організувати роботу сесії.