Політичні заяви завадили конструктивній роботі

05 квітня 2017, 19:32
Роман Кирей, «Черкаський край», №14, 5 квітня 2017 року

Друге пленарне засідання тринадцятої сесії обласної ради, що проводилося 31 березня, не стало продуктивним.

Депутати мали розглянути звернення до керівництва держави щодо врегулювання суспільно-політичної ситуації в Україні, щодо підтримки торговельної блокади окупованого Донбасу, підготовлені різними фракціями політичних сил в обласній раді. Спочатку депутат Михайло Мушієк з трибуни оголосив текст звернення, що, за його словами, «консолідований і компромісний», узгоджений «більшістю фракцій», а потім депутат Костянтин Омаргалієв оголосив альтернативний варіант, в якому, як він зауважив, враховано пропозиції консолідованого варіанту. Виникла дискусія і жоден проект звернення не набрав більшості голосів, щоб внести його до порядку денного. Після цього депутати від фракції ВО «Свобода» заблокували трибуну. В роботі сесії обласної ради знову оголошено перерву до 5 квітня.
Цього ж дня голова обласної ради Олександр Вельбівець зібрав журналістів, щоб пояснити власне бачення ситуації. На його думку, найбільш негативні наслідки від блокування роботи в тому, що не розглянуті суспільно важливі для області питання, внесені до порядку денного сесії.
– Схвалення такого звернення – питання більше політичне, бо вже є відповідні документи вищих органів влади, які й мають повноваження ухвалювати такі рішення. І черговий зрив пленарного засідання – це не позиція, а, фактично, ультиматум. До того ж ми не маємо дублювати чи копіювати органи державної влади, такі як Парламент чи РНБО, – відзначив Олександр Вельбівець.
Відповів голова обласної ради й на критику окремих депутатів і представників громадськості, що в залі засідань було представлено ще один документ, який відрізнявся формулюваннями пунктів від того, який був вироблений раніше у ході спільної зустрічі. На це Олександр Вельбівець зауважив, що в середу проект напрацьовували лише керівники чи представники фракцій, які вже потім понесли його на обговорення і визначення загальної позиції своїм однопартійцям. Саме це й стало причиною окремих змін у тексті й появи нових пунктів у зверненні. Озвучена пропозиція поставити на голосування обидва варіанти і провести рейтингове голосування не знайшла підтримки тих, хто блокував трибуну.
– Хочу наголосити, що голосувати за таке звернення чи ні – це право депутатів. Але приймати рішення з інших питань порядку денного, зокрема господарських, – їхній обов\'язок, – акцентував Олександр Іванович. – Ті, хто блокують трибуну, мають нести відповідальність за невирішення гострих соціально-економічних питань краю. Це, зокрема, розгляд програми надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю, затвердження розподілу препаратів та виробів медичного призначення (для хворих на цукровий діабет), схвалення звернення до центральних органів влади щодо забезпечення лікарськими засобами хворих на орфанні (рідкісні) захворювання, спрямування субвенції на закупівлю автомобілів швидкої медичної допомоги та забезпечення заробітної плати освітянам, питання ремонту і відновлення доріг в області та інші.
Олександр Вельбівець пообіцяв: якщо на наступному засіданні сесії будуть дії, що суперечитимуть нормам поведінки, тоді, відповідно до положень регламенту ради, він звернеться до правоохоронців, щоб навели лад у сесійній залі.